Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród prawie wymarzony … 17:54, 25 sie 2024

Do góry
Juzia napisał(a)

Bezodmianowy cienia też Ci tak szybko nie da
Taki ból z ambrowcami... docelowo rosną za wielkie, ale jak chcesz żeby były od razu duże to zapomnij...chyba, że znajdziesz taki duży w sprzedaży i cię stać
Juzia wykrakałaś hihi Trafił się wyrośnięty i dość drogi. Nie wiem, czy mnie stać, ale on mi się tak podobał!

Małe nie są, 250 cm i 280 cm.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 17:14, 25 sie 2024

Do góry
Anda napisał(a)

Fajne to to!!!
W tej rabacie po prawej też bym posadziła jakieś małe drzewko w środku. I róże też mogą być, ale już inne.

I dalej nie wiem w czym wiśni będą przeszkadzać róże...
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 17:12, 25 sie 2024

Do góry
Anda napisał(a)
Judith, patrząc na tą rabatę nie widzę żadnych przeszkód, aby wisienka mogła tam zostać.

Jeśli ją teraz przesadzisz, to będzie miała małe szanse na przeżycie. Lepiej po zrzuceniu liści.

I znów podrzucam inną opcję, bo nie jestem za kolejną okrągłą rabatą. Meandrujące ścieżki tak, ale małe rabaty obok siebie nie. 13 qm to mało jak na soliterową rabatę w dużym ogrodzie. Masz duży ogród z dużymi drzewami, muszą być zachowane proporcje.
Rozumiem potrzebę zmniejszenia trawnika do minimum

Na cytowanym przez Ciebie zdjęciu tego nie widać, bo tu są krzaczki, które przyszły mniejsze. Pierwsze 3 sadzonki maja już teraz pędy wchodzące w wisienkę, a jest ona przecież przycięta drastycznie. Potem dorzucę zdjęcie.

EDIT: dorzucam

Co do kształtu nowej rabaty... Muszę to przemyśleć .
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 16:55, 25 sie 2024

Do góry
Judith, patrząc na tą rabatę nie widzę żadnych przeszkód, aby wisienka mogła tam zostać.

Jeśli ją teraz przesadzisz, to będzie miała małe szanse na przeżycie. Lepiej po zrzuceniu liści.

I znów podrzucam inną opcję, bo nie jestem za kolejną okrągłą rabatą. Meandrujące ścieżki tak, ale małe rabaty obok siebie nie. 13 qm to mało jak na soliterową rabatę w dużym ogrodzie. Masz duży ogród z dużymi drzewami, muszą być zachowane proporcje.
Rozumiem potrzebę zmniejszenia trawnika do minimum

Małymi krokami-Ogród Wioli 15:16, 25 sie 2024

Do góry
Ale upał...
W końcu mogę posiedzieć w cieniu swoich drzew!

Ptasi gaj 14:53, 25 sie 2024

Do góry
Tutaj miskant Neill Lucas. Słabeusz ale zbiera się wsadzone 2 w jednym w donicy

To Ruby Cuty. Mają się wybarwiać na czerwono.

Ptasi gaj 14:49, 25 sie 2024

Do góry
Monika83 napisał(a)
Piękne te miskanty❤️ Elu masz dobrą ręke do trawMemory i Silver Charm są nr 1 wśród miskantów dla mnie. Na początku lipca na targu widziałam w sprzedaży tego miskanta Silver Charm za 10zł w donicy 1l ładna dorodna sadzonka a później żałowałam że nie kupiłam,ale za to kupiłam rozplenice Fairy Tails u tego pana też za 10zł i ładnie się rozrosła bardziej wszerz niż na wysokość..

Tak to prawda ręką jest. Mam trawy których nie wsadzalam nie miałam i rosną całkiem inne niż te co mam.
Może się rozsiewa któraś ale nie zachowuje cech matki.

Bardzo lubię trawy miałabym ich jeszcze więcej tylko co wiosna zrobić z tą słoma. Nie ma takich sieczkarni mniejszych. Jak są to kolosy i drogie. Te wyższe o grubych źdźbłach to jeszcze przepuszczę przez rozdrabniarki, ale te cieńsze albo do spalenia albo kładę na spód kompostownika. Rozkładają się dosyć dobrze polewam mocznikiem albo wrzucam starter kompostowy.

Mam też rękę do hortensji i azalii jeżeli chodzi o krzaki. Powojniki też mi dobrze rosną. Gaura teraz patrzę z okna jeden mały krzaczek wsadziłam i pięknie się rozrósł.

Jak coś taniego i ładnego to trzeba brać zawsze się przyda,
Potem stoi i czeka na swoje miejsce w gruncie.

U nas tak ciepło, że w cieniu 33 stopnie.

Wieczorem będę pryskać trawnik od chwastów. Dysialo się dużo mniszka, jaskra i kurdybanka.
Trawnik był bardzo słaby wiosna i nowy mniszek się rozsiał.
Trzeba to zrobić aby nie zdominował trawnika.

Taki rozchodnik po 3 latach rósł bardzo mizernie

Trzcinnik Bacha... Przed wypuszczeniem klosow

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:49, 25 sie 2024

Do góry
Ostatki zdjęciowe. Miłej niedzieli Wam życzę. Niech ten przedostatni weekend wakacji da Wam wiele radości.

Ptasi gaj 13:45, 25 sie 2024

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Basiu w Wawie są żółte trawniki taka susza. Może coś ruszy
po tych ulewach, ale wiesz jak to jest z burzami leje a ziemia jak skała to woda spływa do kanalizacji.

Piękne te miskanty❤️ Elu masz dobrą ręke do trawMemory i Silver Charm są nr 1 wśród miskantów dla mnie. Na początku lipca na targu widziałam w sprzedaży tego miskanta Silver Charm za 10zł w donicy 1l ładna dorodna sadzonka a później żałowałam że nie kupiłam,ale za to kupiłam rozplenice Fairy Tails u tego pana też za 10zł i ładnie się rozrosła bardziej wszerz niż na wysokość..
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:27, 25 sie 2024

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:22, 25 sie 2024

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:18, 25 sie 2024

Do góry
Takie tamy.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:10, 25 sie 2024

Do góry
Caradonna czasem powtarza kwitnienie nieźle, a czasem nie bardzo.

W środkowej części zdjęcia klon ściętolistny.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:07, 25 sie 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Pięknie!
I te gruszeczki!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:05, 25 sie 2024

Do góry
Drugie kwitnienie w przypadku niektórych róż jest bujniejsze niż pierwsze. Krzaczki odbudowały się po zimowo-wiosennych perturbacjach zdrowotnych.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 13:04, 25 sie 2024

Do góry

Wiśnie bym już nie ruszała, przesadziłabym raczej róże i powiększyła tą rabatę. Lepiej wyglądają większe rabaty w mniejszej ilości niż dużo małych
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:00, 25 sie 2024

Do góry
Wczoraj było bardzo upalnie, ale wczesnym rankiem udało się przyciąć od zewnątrz żywopłot bukowo-granowy i pozbierać kosiarką ścinki. Dzięki akumulatorowym nożycom poszło w miarę sprawnie. W tygodniu dokończę cięcie od wewnątrz. O pielenie prosi się ostatni z półksiężyców, ale temperatura zniechęca do jakiejkolwiek aktywności na zewnątrz.
Zmobilizowałam się jedynie do obiegnięcia ogrodu z aparatem.

Przepięknie powtarza kwitnienie trojeść bulwiasta. Po pierwszym kwitnieniu lekko podcięłam jej łodyżki kwiatowe.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:50, 25 sie 2024

Do góry
Magara napisał(a)

Haniu, wiem, że octowe przetwory nie każdy lubi i nie każdy poważa
Samo zdrowie to pewnie nie jest, no ale My uwielbiamy Zimy bez ogórków konserwowych sobie nie wyobrażam
I bez buraczków z tego przepisu:
https://aniagotuje.pl/przepis/buraczki-z-papryka
też nie

Z podlinkowanej strony często korzystam. Pacholę mi ją podsunęło. Spróbuję zrobić takie buraczki.
A przedwczoraj była uroczysta degustacja największego pomidora. Nazwy niestety nie znamy. Nasionka przywiezione z Toskanii, więc otrzymał miano "włoskiego". Ważył prawie 90 dag. Em zjadł od razu połowę. Pestek i soku znikoma ilość. Smak bogaty.

W spiżarni wylądowała kolejna spora partia pomidorowej passaty i powideł śliwkowych połączonych z kakao i rozdrobnionymi migdałami. Kolejne partie San Marzano suszą się na słoneczku, a w ogrodzie warzywnym dojrzewają dynie.

Wysiana jakiś czas temu gorczyca ładnie wykiełkowała. Rzodkiewki muszę wysiać ponownie, bo z partii wysiewanej pod koniec lipca zbyt wiele wybiło w liście. Widać dzień był jeszcze zbyt długi.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 12:32, 25 sie 2024

Do góry
Na szybko wrzucam świeżutki pomysł na nową rabatę słoneczną
Róże Hidetraum rozrosły się w stopniu przekraczającym wszelkie opisy, w związku z czym konieczną stała się przeprowadzka wiśni. Znów! :-/. Miałam ją tylko przesunąć, ale właśnie spontanicznie przyszedł mi do głowy pomysł nowej rabaty, na której byś y jedynie rzeczona wiśnia i gaury.
To i taka koncepcja )zarys rabaty wyznaczony z grubsza wężem ogrodowym).

No i pytanie: kiedy najwcześniej mogę przesadzić wiśnię??
Małymi krokami-Ogród Wioli 12:20, 25 sie 2024

Do góry
Nowy widok na bukową ,bez środkowego buczka

Nie wiem co mu się stało , rósł kilka lat i w tym zaczął od wiosny marnieć. Listki były małe, przyrostu prawie wcale ,aż usechł i wczoraj został wycięty

Tfu ,tfu oby te 2 pozostałe rosły zdrowo ,bo je uwielbiam

Na wjazdowej też został w tym roku 1 wycięty,miał te same objawy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies