Na cytowanym przez Ciebie zdjęciu tego nie widać, bo tu są krzaczki, które przyszły mniejsze. Pierwsze 3 sadzonki maja już teraz pędy wchodzące w wisienkę, a jest ona przecież przycięta drastycznie. Potem dorzucę zdjęcie.
EDIT: dorzucam
Co do kształtu nowej rabaty... Muszę to przemyśleć .
Judith, patrząc na tą rabatę nie widzę żadnych przeszkód, aby wisienka mogła tam zostać.
Jeśli ją teraz przesadzisz, to będzie miała małe szanse na przeżycie. Lepiej po zrzuceniu liści.
I znów podrzucam inną opcję, bo nie jestem za kolejną okrągłą rabatą. Meandrujące ścieżki tak, ale małe rabaty obok siebie nie. 13 qm to mało jak na soliterową rabatę w dużym ogrodzie. Masz duży ogród z dużymi drzewami, muszą być zachowane proporcje.
Rozumiem potrzebę zmniejszenia trawnika do minimum
Tak to prawda ręką jest. Mam trawy których nie wsadzalam nie miałam i rosną całkiem inne niż te co mam.
Może się rozsiewa któraś ale nie zachowuje cech matki.
Bardzo lubię trawy miałabym ich jeszcze więcej tylko co wiosna zrobić z tą słoma. Nie ma takich sieczkarni mniejszych. Jak są to kolosy i drogie. Te wyższe o grubych źdźbłach to jeszcze przepuszczę przez rozdrabniarki, ale te cieńsze albo do spalenia albo kładę na spód kompostownika. Rozkładają się dosyć dobrze polewam mocznikiem albo wrzucam starter kompostowy.
Mam też rękę do hortensji i azalii jeżeli chodzi o krzaki. Powojniki też mi dobrze rosną. Gaura teraz patrzę z okna jeden mały krzaczek wsadziłam i pięknie się rozrósł.
Jak coś taniego i ładnego to trzeba brać zawsze się przyda,
Potem stoi i czeka na swoje miejsce w gruncie.
U nas tak ciepło, że w cieniu 33 stopnie.
Wieczorem będę pryskać trawnik od chwastów. Dysialo się dużo mniszka, jaskra i kurdybanka.
Trawnik był bardzo słaby wiosna i nowy mniszek się rozsiał.
Trzeba to zrobić aby nie zdominował trawnika.
Piękne te miskanty❤️ Elu masz dobrą ręke do trawMemory i Silver Charm są nr 1 wśród miskantów dla mnie. Na początku lipca na targu widziałam w sprzedaży tego miskanta Silver Charm za 10zł w donicy 1l ładna dorodna sadzonka a później żałowałam że nie kupiłam,ale za to kupiłam rozplenice Fairy Tails u tego pana też za 10zł i ładnie się rozrosła bardziej wszerz niż na wysokość..
Wczoraj było bardzo upalnie, ale wczesnym rankiem udało się przyciąć od zewnątrz żywopłot bukowo-granowy i pozbierać kosiarką ścinki. Dzięki akumulatorowym nożycom poszło w miarę sprawnie. W tygodniu dokończę cięcie od wewnątrz. O pielenie prosi się ostatni z półksiężyców, ale temperatura zniechęca do jakiejkolwiek aktywności na zewnątrz.
Zmobilizowałam się jedynie do obiegnięcia ogrodu z aparatem.
Przepięknie powtarza kwitnienie trojeść bulwiasta. Po pierwszym kwitnieniu lekko podcięłam jej łodyżki kwiatowe.
Z podlinkowanej strony często korzystam. Pacholę mi ją podsunęło. Spróbuję zrobić takie buraczki.
A przedwczoraj była uroczysta degustacja największego pomidora. Nazwy niestety nie znamy. Nasionka przywiezione z Toskanii, więc otrzymał miano "włoskiego". Ważył prawie 90 dag. Em zjadł od razu połowę. Pestek i soku znikoma ilość. Smak bogaty.
W spiżarni wylądowała kolejna spora partia pomidorowej passaty i powideł śliwkowych połączonych z kakao i rozdrobnionymi migdałami. Kolejne partie San Marzano suszą się na słoneczku, a w ogrodzie warzywnym dojrzewają dynie.
Wysiana jakiś czas temu gorczyca ładnie wykiełkowała. Rzodkiewki muszę wysiać ponownie, bo z partii wysiewanej pod koniec lipca zbyt wiele wybiło w liście. Widać dzień był jeszcze zbyt długi.
Na szybko wrzucam świeżutki pomysł na nową rabatę słoneczną
Róże Hidetraum rozrosły się w stopniu przekraczającym wszelkie opisy, w związku z czym konieczną stała się przeprowadzka wiśni. Znów! :-/. Miałam ją tylko przesunąć, ale właśnie spontanicznie przyszedł mi do głowy pomysł nowej rabaty, na której byś y jedynie rzeczona wiśnia i gaury.
To i taka koncepcja )zarys rabaty wyznaczony z grubsza wężem ogrodowym).
No i pytanie: kiedy najwcześniej mogę przesadzić wiśnię??
Nie wiem co mu się stało , rósł kilka lat i w tym zaczął od wiosny marnieć. Listki były małe, przyrostu prawie wcale ,aż usechł i wczoraj został wycięty
Tfu ,tfu oby te 2 pozostałe rosły zdrowo ,bo je uwielbiam
Na wjazdowej też został w tym roku 1 wycięty,miał te same objawy