Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Polon 10:16, 18 wrz 2025

To zawyżanie rozliczenia po robocie to w Polsce standard, może gdzie indziej też, ale u nas to na pewno. Mam wrażenie, że ekipy celowo zaniżają wycenę, żeby wziąć temat, bo WIEDZĄ, że później i tak wyciągną więcej.

Teraz, jak kogoś do czegoś bierzemy (na szczęście już sporadycznie) to podstawowe ustalenie - tyle za robotę, jak w trakcie coś się okaże na naszą albo ich korzyść - cena zostaje. Nie mówię tu o dodatkowej robocie, typu jeszcze chcemy przedłużyć chodnik, bo to wiadomo, że ekstra płatne.

Bazując na moich doświadczeniach po ostatnim układaniu kostki, to jeszcze bym ich chyba pogoniła do usunięcia nadmiaru zaprawy z części pod rabaty/trawnik. My tego nie dopilnowaliśmy, bo nie uświadamiałam sobie ile to roboty.
Kontonaogrod 10:24, 18 wrz 2025

Jeśli to jest standard to tak nie powinno być. W większości przypadków kwota końcowa jest zgodna z ustaleniami. Nie na wszystko podpisywałam umowy z ludźmi. Jeśli coś wyniknie po drodze to oczywiście do uzgodnienia to jest, to samo jeśli chce więcej niż było oryginalnie uzgadniane.
Szkoda słów generalnie, mam dosyć. Jeszcze elektryk i hydraulik potrzebny do robótek na budowie, ekstra płatni - a doprosić się nie mogę żeby przyjechali...
Kontonaogrod 12:50, 18 wrz 2025

Skończone zapłacone, zostawiłam ich do docinania czarnej membrany kubelkowej