Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Polon 10:16, 18 wrz 2025

To zawyżanie rozliczenia po robocie to w Polsce standard, może gdzie indziej też, ale u nas to na pewno. Mam wrażenie, że ekipy celowo zaniżają wycenę, żeby wziąć temat, bo WIEDZĄ, że później i tak wyciągną więcej.

Teraz, jak kogoś do czegoś bierzemy (na szczęście już sporadycznie) to podstawowe ustalenie - tyle za robotę, jak w trakcie coś się okaże na naszą albo ich korzyść - cena zostaje. Nie mówię tu o dodatkowej robocie, typu jeszcze chcemy przedłużyć chodnik, bo to wiadomo, że ekstra płatne.

Bazując na moich doświadczeniach po ostatnim układaniu kostki, to jeszcze bym ich chyba pogoniła do usunięcia nadmiaru zaprawy z części pod rabaty/trawnik. My tego nie dopilnowaliśmy, bo nie uświadamiałam sobie ile to roboty.
Kontonaogrod 10:24, 18 wrz 2025

Jeśli to jest standard to tak nie powinno być. W większości przypadków kwota końcowa jest zgodna z ustaleniami. Nie na wszystko podpisywałam umowy z ludźmi. Jeśli coś wyniknie po drodze to oczywiście do uzgodnienia to jest, to samo jeśli chce więcej niż było oryginalnie uzgadniane.
Szkoda słów generalnie, mam dosyć. Jeszcze elektryk i hydraulik potrzebny do robótek na budowie, ekstra płatni - a doprosić się nie mogę żeby przyjechali...
Kontonaogrod 12:50, 18 wrz 2025

Skończone zapłacone, zostawiłam ich do docinania czarnej membrany kubelkowej

Agatorek 15:54, 18 wrz 2025

Bardzo elegancko
Kontonaogrod 15:56, 18 wrz 2025

Dzięki!

Za 3 minuty jedziemy tam sprzątać - garaż, zawieźć znów trochę gratów, kostki walające się wszędzie chcę pozbierać do worka (czemu nie kazałam tym gościom tego zrobić??? heh)

Miłego popołudnia!
Kontonaogrod 19:29, 18 wrz 2025

Klamki w drzwiach wewnętrznych zamontowane. Dokończyłam woskowanie drzwi, zostały tylko skrzydła jeszcze nie zamontowane - do części nad garażem gdzie będą panele.
Podzieliłam i posadziłam miskanty memory. Mam nadzieję że się przyjmą. Jutro je podleje chyba że niebo mnie wyręczy
Zmontowaliśmy do kupy kolejny drewniany regał do pokoju M. Przywiozłam 4 worki śmieci - głównie worków po cemencie i plastików z owinięcia palety po cemencie.

I zrobiliśmy się głodni i zrobiła się 19ta. Wystarczy na dziś.
A chciałam sprawdzić czy jakieś grzyby rosną…
Agatorek 20:51, 18 wrz 2025

Nie wiem, ile godzin ma Twoja doba, ale wygląda na to, że więcej niż moja. Albo ja się nie potrafię tak zorganizować
Kontonaogrod 20:58, 18 wrz 2025

Agnieszka padamy na twarz wierz mi.

Jeszcze Kupujący nas cisną. Ale umowa przedwstępna podpisana obustronnie o końcu transakcji 31.10 więc jeszcze chwila jest? Będziemy próbować się przenieść wcześniej, ale bez kuchni, podłóg na piętrze i części sufitów bym nie chciała. Mamy szczerze dość.

Równocześnie się cieszę że podpisaliśmy umowę przedwstępną kiedy podpisaliśmy bo nieruchomości niewiele ale jednak tanieją. I możliwe że musielibyśmy taniej chałupkę sprzedać.

Do przewiezienia jest stos gratów, do dokończenia sporo rzeczy na budowie. Doba za krótka a my mamy tylko po 1 parze rąk

Grzyby w lesie muszą poczekać, nazbieram i będę musiała je przerabiać - znów czas i siły potrzebne
Kontonaogrod 11:12, 19 wrz 2025

Rekuperator przyjechał

Nowe dyńki

sylwia_slomc... 11:35, 19 wrz 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Za mało czasu żeby robić samemu, jakbyśmy mieli wszystko sami robić to przeprowadzka za 5-10 lat
Ale cośtam zrobimy, po przeprowadzce też parę miesięcy będzie pod znakiem poprawek, ulepszeń, wykończeń...

Podziwiam Was, tyyyyle roboty, a jeszcze te powodzie Wam dokładają... szacunek!

Fajnie byłoby mieć jedną firmę od wszystkiego, od wbicia łopaty po wręczenie kluczy, ale to nie z tym budżetem i możliwościami kredytowymi niestety

Słońce świeci, od jutra na budowie nie powinno już byż żadnych ekip długofalowo, jupi montaż kuchni 1 dzień, montaż szklarni 2 dni, tyle to wytrzymam (chyba)

Toteż my wcześniej raczej tam nie pójdziemy mieszkać Coś za coś. JA podziwiam, że ogarniacie budowę już czwartego domu? A piąty w planach na tej działeczce e Dobczycach.... Dla mnie to nie do udźwignięcia i nie do ogarnięcia tyle na raz