Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Gosialuk 06:26, 18 wrz 2025

W tym roku kupiłam dwie gaury. Te może się wysieją. Posadziłam też siewki gaury od Iwonki. Zobaczymy czy przez zimę dadzą radę. U mnie niestety chyba nadal zbyt gliniasto na nie.
Ulina 20:40, 18 wrz 2025

LIDKA napisał(a)
Ula czy brunera da radę na slońcu ? Jakby jej wilgoć zapewnić.?
Mam jedną w kątku pod tujami i widzę kilka siewek ?

Ładnie masz. I nie wiem gdzie Ty dziury masz Twoje rabaty piękne i gęste i bujne.

Od wiosny ukorzeniamy gaury z gałązek w wodzie. Jak mi ciemnoróżowa przetrwa zimę to będę próbować bo z białą roztrzepaną dobrze mi poszło.
a te 4 różowe to też z kradzionych gałązek.

Nie każda odmiana i zależy jak długo w słońcu. Tak, musi mieć mokre podłoże.
Najlepiej wypróbuj bo nie ma innego sposobu żeby się dowiedzieć. Jak się wysiała to fajnie
Umnie sieją się i rosną, więc tam gdzie się pojawią to je zostawiam. To świetny zadarniacz do cienia i półcienia. Na słońcu mam jedną odmianę z grubymi, srebrnymi liśćmi, ale nazwy jej nie znam. Czasem muszę wyciąć przypalone liście. Fotkę zrobię w sobotę.
LIDKA 20:47, 18 wrz 2025

Ulina napisał(a)

Nie każda odmiana i zależy jak długo w słońcu. Tak, musi mieć mokre podłoże.
Najlepiej wypróbuj bo nie ma innego sposobu żeby się dowiedzieć. Jak się wysiała to fajnie
Umnie sieją się i rosną, więc tam gdzie się pojawią to je zostawiam. To świetny zadarniacz do cienia i półcienia. Na słońcu mam jedną odmianę z grubymi, srebrnymi liśćmi, ale nazwy jej nie znam. Czasem muszę wyciąć przypalone liście. Fotkę zrobię w sobotę.

Dzięki Ula. Wypróbóje.
LIDKA 20:52, 18 wrz 2025

Gosialuk napisał(a)
W tym roku kupiłam dwie gaury. Te może się wysieją. Posadziłam też siewki gaury od Iwonki. Zobaczymy czy przez zimę dadzą radę. U mnie niestety chyba nadal zbyt gliniasto na nie.

Przy szpalerze gaury mam róże. Dziury na nie syn mi wiertnicą pomagał robić.
To chyba najbardziej zbita glina jaka u mnie występuje.
A jak rośnie gaura to widać.

Może u Ciebie da radę. Ona chyba nie lubi zastoin wody. U mnie wody gruntowe nisko, działka z pochyłem i mimo deszczu woda nie stoi.

Gosia wierzę w w Twoją gaurę.
Ulina 21:00, 18 wrz 2025

Gosialuk napisał(a)

Gosiu, widziałaś u mnie gdzie rośnie gaura Na lekkim kompoście z poprzedniego sezonu i w pełnym słońcu.
Będę ją również testować przy tujach, bo tam wysypuję narazie skoszoną trawę na ścinki z tuj. Tam jest ubogie podłoże i susza. Ale to są plany na przyszły sezon jak dożyję i dam radę działać. Jeszcze bodziszka krwistegi chcę poupychać.

Na mocnej glinie mam hortensje, liliowce, róże, tawuły, hosty itp., ale już tyle miejsc zostało wzbogaconych skoszoną trawą i przemieszanych z gliną że coraz lepiej się plewi i to nie ta sama glina. Sądzę po widokach, że Ty nasz lepszą glinę, u mnie typowa celina ale Lidzia pocieszyła, że na glinie też rośnie.
LIDKA 21:14, 18 wrz 2025

Moja glina wzbogaca się drobną korą. Na kortowej mam jej grubo. Ale ze rabata młoda to się jeszcze nie skompostowała. Na innych rabatach to też już nie ta sama glina. Wierzchnia warstwa gleby coraz pulchniejsza i kopanie łatwiejsze.

Sypie tej kory dużo. Jakby mój M znał rzeczywiste koszty tej kory to by mi zakazał jej kupować i sypać.

Muszę podzwonić po okolicy po tartakach i może gdzieś darmowe trociny dostanę bo już nie chce i raczej nie będę mogła wydawać tyle forsy na korę. Mamy teraz auto z hakiem to sobie znajdę te trociny i przywiozę.
Gosialuk 21:23, 18 wrz 2025

O gratuluję umiejętności kierowania autem z przyczepką.
Kupowanie kory w workach faktycznie drogo wychodzi.
A co z gaurami będziemy wiedziały wiosną.
Eupraksja 15:01, 19 wrz 2025

Ulina napisał(a)

Ta gęsta to biała gaura, rzeczywiście kompaktowa. Przywiozłam małą sadzoneczkę od Iwonki (ze wzgórza chaosu) chyba 2 lata temu. Ona zna nazwę.

Aaa, czyli one w różnych wariantach istnieją, jeśli chodzi o stopień rozwichrzenia. To już trochę wiem, w co celować. Może Iwona będzie pamiętała nazwę, idę dopytać
sylwia_slomc... 15:28, 19 wrz 2025

Ulina napisał(a)

Niby każdy mówi, że fajne jest to przejście, ale kompletnie mi nie pasuje taka duża dziura w rabacie i przestrzeni( myślę o prawej stronie ścieżki, bo z lewej są hortensje krzaczaste pink anabell pod bukiem, ale ich narazie nie widać bo to malutkie sadzonki).
Myślę czy po prawej stronie nie podwyższyć niskiego piętra do średniego - takie 2 warianty:
-hortensja krzaczasta bubblegum + marshmallow
-albo duet Krzaczasta Lime Rickey + bukietowa wims red( ewent vanilki bo upchałam w tym roku dużo patyczków i chyba się przyjęły).
Może wtedy to przejście będzie mniej rzucało się w oczy? Co myślicie?

Przyznam, że w tym roku tak dużo robiłam w ogrodzie, że już sił mi brakuje, więc przedogródek ruszony w tym roku musi czekać do następnego sezonu i na nową werwę po zimie.
Tyle albo aż tyle

Środkiem prawej rabaty Wims red możesz dać. Vanilla u mnie po jakichś 9 latach ma 2 m wysokości mimo cięcia co sezon.
Ulina 18:18, 19 wrz 2025

LIDKA napisał(a)

Dzięki Ula. Wypróbóje.

Lidziu, zdążyłam z fotką brunery. Myślę,mźe powodzenie jej wytrzymałości na słońcu to grube i chropowate liście. Bardziej delikatne marniały. Chociaż te też przypalało i kilka liści musiałam wyciąć. Ale nie widać strat