Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 23:54, 19 paź 2018

Do góry
Grabiami
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:59, 19 paź 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Jeszcze odnośnie kaliny widzę, ze u Ciebie bardzo ładna. A no właśnie dlaczego ją tniesz aby była gęsta, mniejsza. U mnie wypuszcza jesienią kwiatostany (przynajmniej tak było w zeszłym roku) i wiosną kwitnie.
Mam je od wiosny zeszłego roku to nie są duże, ale też ładnie rosną.

Powiedz mi, czy ona kwitnie u ciebie wiosną po przycięciu.

Kalinę sztywnolistną kupiłam jak byłam na etapie skupowania roślin ładnie wyglądających zimą. Sadziłam jak leci i taką maciupką posadziłam w bardzo osłoniętym miejscu i widać że jej tam dobrze. Liście teraz są przepiękne lśnią i pojawiają się pjedyncze kwiaty.

Tnę bo to duża roślina i weszła by mi przez okno całkiem zasłoniła to raz a dwa żeby kuna miała gorzej
Dobrze jej z tym cięciem bo jest zwarta - widziałam w realu takie nie cięte wielgachne - chyba lepiej ciąć - nie wiem kiedy najlepiej.

Przez to cięcie pewnie nie mam spektakularnego kwitnienia, sporadycznie coś kwitnie - muszę to zweryfikować.

tu widać że ma cieplutko i bez wiatru

za malo ma tych czerwonych owocków

teraz kwitną pojedyncze kwiaty

liście teraz

Ptasi gaj 22:57, 19 paź 2018

Do góry

Mozna nie wiazac, ale wiatr rozwieje wszystko, snieg polamie nie moge sobie na to pozwolic, raz tak zrobilam to slome z drzew sciagalam.

Widłami?
Ogród Małej Mi 2017 22:52, 19 paź 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Na FB zajajarzyłam wiec i tu wrzucę.. aczkolwiek nieaktualne,.. w następnych wyborach zakładam partię przyjaciół ogrodów
Głupie foto nasunęło skojarzenia, że wyglądam jak na tych plakatach wyborczych ..

Oj Ania glopoty sie trzymaja kazdego. I ty chcialas zakonczyc ogrodowanie cha cha.

Czytalam od konca watku na poprzedniej stronie mysle sobie na radna startuje i nie ma czasu a tu masz plakat prawdziwy radna na ogrodowisku.

Tez wrzucam glos z iksem w kratce.

Masz poczucie humoru tak trzymac

Pozdrawia.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:48, 19 paź 2018

Do góry

O kórcze to już nie dla mnie tyle tego.

Mira pokazałam Rogow na wątku.

No dla mnie też niemało ale tylko w kwestii przechowania bo jak się posadzi to wydaje mi się że ich mało

lecę oglądać Rogów - to cudowne miejsce
Rododendronowy ogród II. 22:41, 19 paź 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Dziękuje Wam za wpisy , nie bedę każdemu odpisywac za to starałam się wejsc do Was. Dwa wieczorne obrazki tego samego co wczoraj zostawiam.

Cos pieknego Bogdziu. Masz piekna oprawe ogrodu. Jak slonce zachodzi sa najladniejsze efekty wizualne zadna fota tego nie odda.

Bogdziu dlaczego gwozdzie sie wbija do ziemi.
Przeczytalam to u Miry zeto od ciebie wyszlo. Prosze odpisz.

Pozdrawiam
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:30, 19 paź 2018

Do góry
A na co wplywaja te gwozdzie oprocz rdzewienia i ph, co to daje. Moze tez zaczne wbijac.
Ogród z wilkiem zamkn. 22:22, 19 paź 2018

Do góry
Madziubedac wczoraj u ciebie na watku przypomnial mi sie dylemat jaki mialas z posadzeniem drzew, i nikt nie pomyslal o tych debach.

Nie mialam pojecia ze sa kolumnowe. Przypadkiem wyniuchalam u ogrodnika.
Od razu do telefonu i zrobilam rozpoznanie jak rosnie a kolorowe jesienne liscie mnie urzekly i dalam zadatek. Nastepnego dnia pojechalam i kupilam przywiezli na miejsce. Jeszcze kupilam klony "Red sunset".
Zobacz w necie jakie ladne.

Jak masz miejsce to kup deba on waski 1,5 m w pelnej szerokosci.

Madziu w kazdym razie widoczki piekne. Czantoria to w Ustroniu, Skrzyczne, Klimczok w Szczyrku.
Ptasi gaj 22:06, 19 paź 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
Elu widoczki u Ciebie piękne różyczki dorodne -ta biała mnie urzekła -muszę szybciutko nazwę zapisać

i jeszcze zachwyciłam się Twoimi nowymi Dębami przepiękne ......
ps. zaczęłam wiązać trawy ....czy to nie za wcześnie ? .....ale boję się o mój brak czasu .....dziś miałam wolne ,trzeba było wykorzystać ten dzień
jeszcze zbieranie liści mnie czeka ......

Pozdrawiam gorąco

Wydaje mi sie, ze nie za wczesnie trzeba wiazac te, ktore juz zolte. Ja tez niektore powiaze jutro jest sucho wiec dobrze wiazac. Jak beda mokre tokatastrofa.
Mozna nie wiazac, ale wiatr rozwieje wszystko, snieg polamie nie moge sobie na to pozwolic, raz tak zrobilam to slome z drzew sciagalam.
Ptasi gaj 13:15, 19 paź 2018

Do góry
adkawi napisał(a)
Piekna Elu dziekuje za odp..To zapisuje ja na liste zakupow

Moge zrobic liste z fotami roz ktore sa warte zakupu wielokwiatowych.
Musisz kupowac z atestem ADR lub innym wtedy beda zdrowe.

Dla mnje np super roza jest sunny skay deszcze nie straszne kwitnie az do mrozow mam ja na innym nosniku.
Nastepna roza biala przepiekna Maria Brixen

Kiedyś będzie tu ogród 12:49, 19 paź 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Ale u ciebie bajkowe widoki

Mam nadzieję Kasiu, że to bajka o brzydkim kaczątku i z tych moich zgliszczy wyłoni się kiedyś piękny ogród.

anabuko1 napisał(a)
Fantastyczne magiczne zdjęcia

Dziękuję Aniu. Kocham te chwile o wschodzie słońca, najlepiej z kawką w ręku.

I jak tu nie siedzieć i nie podgladać. Można siedzieć i siedzieć i się nie nudzić. Zabki przybyły z roślinami czy już wcześniej w ogrodzie były.
Aniu jeszcze ryby musisz wpuścić wcale nie ma z nimi kłopotu, jedynie rozmnażają się na potęgę.
Ale jak się już zadomowią to będą cię poznawały po głosie z daleka będą płynąc. Aniu musisz mieć filtr od wiosny bo trzeba aby woda miała wymianę.
Jeszcze raz pieknie.
Dlatego siedzę Elu i obserwuję. Filtr i pompa w planach. Narazie ze względów finansowych są poza moim zasięgiem.

W temacie obserwacji okiennych.

Taką kupeczkę miałam wczoraj na widoku...

Ależ miał radochę z kąpieli na sucho. Z tej perspektywy nie widać, ale tam jest szeroki pas spod glebogryzarki, bo zaczęliśmy szykować pod trawnik w sadku.

Próba cichego otworzenia oka, w celu wyraźniejszych zdjęć, nie wyszła. Czujna gadzina.

Zrezygnowałam a gość spokojnie wylegiwał się dalej...

Aż zgłodniał... dobrze że winogronko blisko...
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:19, 19 paź 2018

Do góry

Kupiłam 4 sztuka 3 kupił po 189 zł tylko tyle byli dokupiłem 1 szkoły za 240 już taka dorodna. Widzę różnicę, że większa ma ładniejsze kolory zobaczymy w przyszłym roku.

Czyli ceny podobne Zamarzył mi się szpaler z takich dębów jak u Ciebie, świetnie to wygląda. Ciszę się, że wybrałam dęby zamiast grabów
Ptasi gaj 12:07, 19 paź 2018

Do góry

Mam Ashley pierwszy rok od właściwie czerwca. Kupowałam w pobliskiej szkółce bardzo dorodna. Zasadziłem na stałe miejsce i ruszyła.
Ma bardzo ładne kwiaty, u mnie nie choruje, jeszcze kwitnie na pędzie ma tyle kwiatów jak widzisz poniżej
Jestem zadowolona możesz kupowac.

Elu piękna róża. Taki zbity kwiat. W całości i pięknie i elegacko i tak dużo tego pięknego kwiatu ma .
Ciekawa ta róża.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:54, 19 paź 2018

Do góry
effka napisał(a)

Słońce ma do 14-15. Kupiłam za 240zł, dostałam mały rabacik.

Kupiłam 4 sztuka 3 kupił po 189 zł tylko tyle byli dokupiłem 1 szkoły za 240 już taka dorodna. Widzę różnicę, że większa ma ładniejsze kolory zobaczymy w przyszłym roku.
Lubię go :) 09:53, 19 paź 2018

Do góry
Witam Lusi
Co tak sie obijasz i tak malo fotek dajesz a tak pieknie masz wszedzie.

Piekne sa wrzosy mam tez 2 krzaczki wrzosccow ktore kwitna jak im sie podoba czyli różnie ale one pachną.

Masz tez tulipanowca, u mnie tez piekny jestem bardzo z niego zadowolona mam go od 5 lat i kazdej wiosny wypatruje na nim kwiatow ale chyba sie nie doczekam.

Ten powojnik pieknie rosnie na tych linach. Zrob fotke jesli ma jeszcze liscie jak duzy urosl.

Pozdrawiam Lusi

Mało fotek, bo brak czasu. Mam tak dużo zajęć: prowadzę fitnees, klub zdrowego odżywiania, tańczę i właśnie szykujemy się na Mistrzostwa Świata, a jeszcze ogród cały czas , dzieci praca dom jak każdy gotwanie sprzątanie prasowanie itd. Całe szczęście mam tyle energii że to ogarniam

Wrzośće- liczę na to, że będą kwitły, bo wrzosy ładnie mi rosną. Zobaczymy. Dokarmię je wiosną.
Tulipanowiec to piękne drzewo, mam ok 2-3 lata więc na kwiaty jeszcze poczekam. Ale też piękny jest ambrowiec. Kolor jego liści jesienią powala.

Na linach nie mam powojnika tylko wisterię. Postaram się zrobić zdjęcia
LeŚnicZaNka 09:43, 19 paź 2018

Do góry
W Warszawie widziałam kilka araukaria, Ale nie tak duże
Przy kościele rosły dwie wśród różaneczników
Holandia tak jak Anglia ma łagodny klimat więc nie jest tak zimno jak u nas przychodzą mroźne wyżej syberyjskie.
Ta holenderska rośnie w odkrytym terenie przy kościele osłonięte lasem z każdej strony.

Kasiu już na pewno koniec lata od dzis

Pozdrawiam
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:12, 19 paź 2018

Do góry
Opuchlak to paskudztwo. Nie miałam opuchlaków jak kupiłam rododendrona 3 lata temu pokazały się jak przyjechałam z wakacji liści nie poznałam jak wycinanki łowickie.
W tym roku zauważyłam na różach w jednym miejscu, ale podlałam preparatem jak nie kwitły i widzę, że nic nie żre. Opuchlaki przynosi się z roślinami które żerują w donicach.
Niestety szkółkarze nie dbają o to aby sprzedawane przez nich rośliny były w pełni zdrowe i bez niepożądanych "dodatków". Wypadałoby każdą roślinkę lubianą przez opuchlaki (a lista jest spora) przejrzeć wydłubując ziemię z korzeni

Ptasi gaj 23:56, 18 paź 2018

Do góry
adkawi napisał(a)
Witaj Elu mam pytanie o różyczkę ashley ,bardzo lubię wielokwiatowe.Jak z jej zdrowotnością i powtarzaniem kwitnienia.Czy jesteś z niej zadowolona?

Mam Ashley pierwszy rok od właściwie czerwca. Kupowałam w pobliskiej szkółce bardzo dorodna. Zasadziłem na stałe miejsce i ruszyła.
Ma bardzo ładne kwiaty, u mnie nie choruje, jeszcze kwitnie na pędzie ma tyle kwiatów jak widzisz poniżej
Jestem zadowolona możesz kupowac.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 22:03, 18 paź 2018

Do góry
dana1s napisał(a)
Uwielbiam jak opisujesz tradycyjne obrzędy bawarskie. Widać, że ludzie u Was żyją w symbiozie i się wspierają i lubią zwyczajnie. Tu u nas coraz rzadziej widać takie zachowania. Tu gdzie mieszkam obecnie każdy żyje za swoimi drzwiami i nawet nie odpowiadają dzień dobry. Mam nadzieję, że wkrótce wrócę na moją ukochaną ulicę

Pamietam piekne czasy na Ślasku. W kazdym domu ktos umiałgracna jakims instrumencie. Najwiecej bylo mandolin i organki tez duzo osob gralo na akordeonach.
Przy kazdej kopalni byly orkiestry dete i rokkowe i roznego rodzaju zespoly.
Bylo fajnie woeczorami zbieralismy sie przy ognisku, spiewy, piwko kolacze.
Nawet sasiedzi sie zbierali.

Teraz to sie pozmienialo.

Pozdrawiam Iza ide ogladac jeszcze
Lubię go :) 21:49, 18 paź 2018

Do góry
Witam Lusi
Co tak sie obijasz i tak malo fotek dajesz a tak pieknie masz wszedzie.

Piekne sa wrzosy mam tez 2 krzaczki wrzosccow ktore kwitna jak im sie podoba czyli różnie ale one pachną.

Masz tez tulipanowca, u mnie tez piekny jestem bardzo z niego zadowolona mam go od 5 lat i kazdej wiosny wypatruje na nim kwiatow ale chyba sie nie doczekam.

Ten powojnik pieknie rosnie na tych linach. Zrob fotke jesli ma jeszcze liscie jak duzy urosl.

Pozdrawiam Lusi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies