Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Rododendronowy ogród II. 21:46, 13 lip 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)
Bogdziu, posiedziałabym na brzegu Twojego jeziorka i pogapiłabym się na kwitnące lilie wodne...
Masz w swoim ogrodzie kilka takich zakątków w których można się oddać zadumie... to na pewno jest jedno z nich...

Elu mój ogród na szczęście cały zarósł pod płotami , wszędzie gdzie jestem jest intymnie. Bardzo mi to odpowiada, ale są jeszcze zakatki szczególnie intymne i jest ich wcale nie tak mało bo pod bukami , przy jeziorku , pod brzozami , ławeczka Marka ( od Jotki) i ,,domek Marcinka". , jest gdzie sie ukryc. czasem M muszę wołac bo nie moge znaleźc choc szukam po ogrodzie i dopiero jak sie odezwie wiem gdzie szukac.
U Przemka w ogrodzie. 21:46, 13 lip 2013

Do góry
Witam ostatnio miałem mase pracy w ogrodzie, którą czułem się już trochę zniechęcony ale widoczne pierwsze efekdy dają siły aby brnąć do końca.
W tamtym roku zrodził się pomysł na powstanie stonowanej monochromatycznej rabaty w kształkcie alejki zakończonej prostokątnym oczkiem wodnym z liliami wodnymi i lotosem Alejka będzie trawiasta po brzegu obwódka z tui Danica potem szpalery z hortensji limeligcht i ograniczające tworzące tło szpalery z żywotników w lini hortensji mają być jeszcze drzewa wyżej szczepione o kulistej koronie tutaj było duzo zastanawiania się i ostatecznie chyba będą po 4 na stronie dęby błotne Green Dwarf, za radą Danusi powaznie rozważałem wiśnię pośrednią jednak wcześniej rosły tam włsnie drzewka owocowe i wiśnie bardzo słabo rosły jest tam cięzka gliniasta gleba i co najgorsze okresowo podmokła i padł wybór na dęby nie wiem czy słuszny.

Za oczkiem białe róże, białe rh i w półokręgu 5 cyprysików nutkajskich Jubille.
Wszystko własnymi siłami więc prace idą bardzo mozolnie ale lilie wodne zakupione kilka dni temu w szkółce w Skępem, juz kwitną więc pokażę pierwsze fotki jeszcze z placu budowy.

oczko wodne które miałem wcześniej też trochę powiększyłem i przebudowałem zostało jeszcze zamaskować folię od wewnętrznej strony

Liliowo i kolorowo:) 21:44, 13 lip 2013

Do góry
anna_g napisał(a)
Pozdrawiam Danusiu... deszczowo... ale cieplutko. Ten deszcz w tym roku to jakiś "uczarowany"... Cały dzień pada, i pada, i pada... choć dzisiaj to mi nie przeszkadzało bo sprzątałam po remoncie - ufff prawie koniec jeszcze tylko muszą mi kuchnię zamontować całą no i oczywiście wszystko posprzątać czyli to jeszcze zejdzie, ale największe "babractwo" już za mną
Bylaś na wystawie lilii? To musi być piękna wystawa

Aniu u nas tez padalo, noi na wystawie nie bylam, bo mi sie wszystko pomieszalo i dopiero Dzidka mnie uswiadomiła, ze to teraz a my bylismy juz umowieni na impreze co prawda grilowa no ale gril byl na tarasie a my w domku, teraz wrocilismy o i troche miałam relaksu po wczorajszym dniu sie przydało.To sie dzis napracowalas ale chociaz to juz koncowka to widac efekt zapewne i teraz bedziesz miała ładnie Jutro rozbija mi sie kolejne nowe lilie i to chyba te co lubie najbardziej i pachnace.No i wystawe to mam u siebie NIe wiem czy jutro sie wybiore co mi dzien przyniesie.
Rododendronowy ogród II. 21:37, 13 lip 2013

Do góry
kraania napisał(a)

I pomyśleć, że nie chciałam mieć wody w ogrodzie. Głupia byłam i tyle Bogdziu śliczne to jeziorko.

Kraaniu jak miło Cię widziec. Moim zdaniem ogród bez wody jest martwy , nawet z najpiękniejszymi roślinami. Woda to zycie i duże możliwości , wiadomo lilie , jakieś pałki , ale i wazki , ptaszki kąpiące się , żabki , szum wody jeśli spada z wysokości( u mnie do szumu jest kaskada w innej części ogrodu , przy samym tarasie).Wszystkiego i tak nie wymienie. WODA jest KONIECZNA. Pozdrawiam serdecznie.
Rododendronowy ogród II. 21:21, 13 lip 2013

Do góry
Bogdziu, posiedziałabym na brzegu Twojego jeziorka i pogapiłabym się na kwitnące lilie wodne...
Masz w swoim ogrodzie kilka takich zakątków w których można się oddać zadumie... to na pewno jest jedno z nich...

Lilie - Lilium 21:18, 13 lip 2013

Do góry
Piękne te lilie. Ja wsadziłam w zeszłym roku, ale wyrosła mi tylko jedna bidulka. Reszta chyba zgniła
Pozdrawiam
Moja działka. 21:17, 13 lip 2013

Do góry
Bogusiu pozdrawiam naprawdę cudowne te lilie - aż mi zapachniały
Moja działka. 21:05, 13 lip 2013

Do góry
I jeszcze lilie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:51, 13 lip 2013

Do góry
Ach! Lilie od Finki bosko się wpisały Pachną?
Bosko! Czy ta żółta trawa to elata aurea?

dzięki za info, też w sprawie host
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:36, 13 lip 2013

Do góry
A teraz kwitnąco

Lilie od Finki

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:33, 13 lip 2013

Do góry
Lilia jak posadzona i rośnie to niech rośnie, jak sie rozrośnie to podzielisz.. zostawisz sobie to co chcesz, a resztę rozdasz . O ile ta będzie uprzejma sie dzielić.. to nowy nabytek...
Ale podzieliła mi sie White Triumpfator.. cudna jest.... w sierpniu kopię i od razu do ciebie posyłam.. tylko nochala do niej nie sadzałam.. i nie wiem czy pachnie, ale jak już to słąbo.. ale jest cudna, chociaż biały to nie mój kolor

Edit.. lilie dzielisz i od razu siup do gruntu dajesz.... bez żadnych tam zabiegów....

Moja działka. 20:25, 13 lip 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
To są takie lilie że same się rozmnażają nie chorują po prostu same sobie rosną i żółte też mam dużo

Moje jakieś nieskore do mnożenia...
Moja działka. 20:18, 13 lip 2013

Do góry
To są takie lilie że same się rozmnażają nie chorują po prostu same sobie rosną i żółte też mam dużo

Liliowo i kolorowo:) 20:12, 13 lip 2013

Do góry
Cudowne lilie ! Dobrze że do Ciebie zajrzalam bo dzieki temu przypomnialam sobie o wystawie - może jutro uda mi się wyskoczyc. Oglądając Twoj ogród zachcialo mi się wiecej lilii. Na razie mam kilka- biale i czerwone - tak patriotycznie
Moja działka. 19:58, 13 lip 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Dziś była na mojej działce Kasia zachwycała się różami

nie dziwię się Kasi ,że się zachwycała , bo wszystko pięknie kwitnie i takie zadbane!!
A te lilie w naturze są koloru łososiowego?czy fotka tak zmieniła kolor? Piękne i dorodne
Moje poletko 19:51, 13 lip 2013

Do góry
Zaglądam do ciebie i jesteśbardzo się cieszę ze wracasz do zdrowia
A w twoim ogrodzie wszystko pięknie kwitnie no i te lilie cudo pozdrawiam
Bajkowy ogród Weroniki 19:28, 13 lip 2013

Do góry
weronika77 napisał(a)

Obwąchiwana po deszczu, chyba delikatnie pachnie. Blisko inne lilie, floks i Anabelle, jeszcze raz sprawdzę zapach bez deszczu.

Dzięki , piękne .
Moje poletko 18:53, 13 lip 2013

Do góry
Tak sobie wymyśliłam ,że to, co miałam w planach jeszcze wiosną -zrealizuję. Na przekór wszystkiemu!!
Nie dam się żadnym choróbskom i słabościom.
Trza działać!
Remont chałupy będzie i basta!!
Z tym postanowieniem ruszyliśmy z M. w teren. A po działaniach i decyzjach zaliczyliśmy w knajpce dobry obiad.:0
Umordowałam się łokrutnie,ale to był fajny dzień

Kasiu słonko u nas nawet nosa nie pokazało , leje cały dzień.Może jutro coś się poprawi. Z chęcią bym podziabała i jakieś fotki strzeliła. Poza tym nowe lilie też bym z chęcią zobaczyła. Ciekawa jestem ich kolorku.

Gabrysiu kwitnie tyle liliowców ,że zgubiłam się który to Twój. Pamiętam ,że żółty i tyle. Choroba trochę mnie zresetowała
Ale jeśli u Ciebie jest, to znaczy się ,że wszystko w porządku. Niechaj Cię raduje

Aniu Może Twój M z pod znaku Byka? Bo one tak mają
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:41, 13 lip 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Jak ja lubię. WSZYSTKIM u Ciebie poczytać
Jak ja lubię lotosa
Nadrabiam zaleglości

A swoje grzybienie w końcu pokazałaś?? Bo siem obijasz...

Moje lilie dla Ciebie...i odnośnie wywodu powyżej... na foto widać, że sie różnią , albo w realu widać, że sie różnią ,ale na każdej fotce jest w 100% inna lilia, a jakie czasami podobne..
Żółte są bardziej w realu inne, bo jedna jest cytrynowa, a druga jet żółta-ciemniejsza sporo..
Pomarańczowe na foto znów sie bardziej różnią niż w realu.... do krzaka kartkę zawiesi, a na liliach jak???

Rok temu kupiłam 2 cebule lilii L.O. White Triumphator.. o cudnych wielkich kwiatach, rok temu była niska ok. 0,6 m, ale kwiaty miała olbrzymie, a w tym ma ponad 1,5m.. i moc kwiatów..w dodatku przy jednej cebuli naliczyłam kwitnących SIC!!!!! 13 lilii.. i kilka badylków bez pąków... Słownie trzynaście nowych lilii... kwitnących.
Polecam lilię L.O WHITE TRIUMPHATOR Tylko od mojej mamy czerwone potrafią sie tak mnożyć

Bajkowy ogród Weroniki 17:36, 13 lip 2013

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Jak zwykle pięknie! Przyszłam nacieszyć oczy kolorami!

Anito, dokładam dla Ciebie dzisiejsze nowe kolorki,

następny liliowiec pokazał pierwsze kwiaty w tym roku,

zaczynają kwitnienie jeżówki,

i takie lilie, które mają ciekawy, zmienny kolor różowy,

i żółta lilia, którą kupiłam nie jako żółtą.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies