Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 13:12, 22 sie 2024

Do góry

Ogród w malinówkach 13:12, 22 sie 2024

Do góry
Marcin89 napisał(a)
A we Wrocławiu, koło dworca PKP takie piękne platany

Ach! Kocham!
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 13:11, 22 sie 2024

Do góry

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:11, 22 sie 2024

Do góry

Na rabaty wzdłuż wejścia i pod oknem kuchennym bym miała koncepcję po swojemu

Skoro już masz - zimozielone kulki i trawy jest ok

Pod oknem kuchennym - bym posadziła zimozielone kulki lub stożek / stożki plus trawy - wszystko Prosto, skromnie, elegancko, bez ogromu pracy Jak tak bardzo lubisz te cebulowe wiosną to możesz dodać - tylko nie za dużo i w jednym kolorze

Moja kolejna zasada - przestać być kolekcjonerką roślin

Patrycja - znasz ogród Przemka?
Tutaj link https://www.ogrodowisko.pl/watek/1223-ogrod-maly-ale-pojemny?page=91
Zobacz zdjęcia ze strony 91 i 92 to już będziesz wiedziała jaki to ogród.
Ten ogród jak i ogród Danusi zimozielony bukszpanowy to dla mnie najpiękniejsze ogrody

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 13:10, 22 sie 2024

Do góry
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 13:09, 22 sie 2024

Do góry
Wrzucę trochę zdjęć tego co najładniejsze w moim niewielkim ogrodzie.
Ogród w malinówkach 13:03, 22 sie 2024

Do góry
A we Wrocławiu, koło dworca PKP takie piękne platany

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:46, 22 sie 2024

Do góry
Do uporządkowania jest też rabata przy ambrowcu, bodziszek Rozanne jest potworem! Zajął pół rabaty, pożarł róże, muszę go stąd zabrać. I teraz nie wiem co z nim zrobić, chodzi mi myśl, żeby go wsadzić w nogi grabów, wtedy się może nawet wylewać na taras. Tam rosną Annabellki, krokosmia i bergenie, które musiałabym wysadzić. Rośnie też runianka która ma stworzyć dywan ale wolno jej to idzie.

Na zdjęciu nie widać jaki jest wielki ten bodziszek.

To chyba tyle z takich większych zmian jakie mnie czekają.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:39, 22 sie 2024

Do góry
Tu kolejna rabata na której muszę podziałać, cały czas jest taka nijaka, niedokończona.
Widok od lewej, od ostatniej wiśni.

Brakuje mi na niej wyższego elementu. Będę tu chciała posadzić glediczję, która wsadzona w rabacie przed domem ani nie spełnia swojej funki ani chyba jej tam nie jest szczególnie dobrze, bo wiosną ją słońce mocno przypiekło.
To jest taka bardziej cienista rabata, rosną tam dwie laurowiśnie, piwonie, hortensja różowa Annabell, hosty, paprocie, tawułki, rododendron i hakonki oraz trochę bylin. Kawałek dalej w stronę ogrodzenia rosną dwie kaliny. Mam jeszcze do zagospodarowania tego grujecznika, on jest w formie krzewiastej, dorasta do 5m, też mógłby gdzieś tu rosnąć.
I ta rabata przechodzi w tą, z mini oczkiem. Tutaj mnie strasznie drażni ten buk, jest za mały, w ogóle nie rośnie. Muszę mu znaleźć nowe miejsca, a tego już za wiele nie mam. Tu by mi pasowało ażurowe drzewo, z jasnymi listkami, takie zwiewne, dające rozproszony cień.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 12:33, 22 sie 2024

Do góry
zawitka napisał(a)
Nareszcie spadła dobra ilość deszczu rośliny nieco poturbowane ale mają wilgoć to odżyją. Trojeść kwitnie drugi raz ma mniej kwiatów ale za to ma nasiona. Zeszłoroczne wysiałam 3 tygodnie temu i wzeszły o dziwo .Ładnie rosną ale czy przezimują zobaczymy.

Tak ten deszcz dał dużo roślinom. Jeszcze mam nadzieję wczorajsze opady też podlały.

U mnie podobne wzeszly. Takie, jak zaznaczyłam na twojej focie, ale mam ich mało u ciebie gęściej.
Zrobiłam okropny błąd, że tego żelu dodałam tak prawdę mówiąc za dużo. Pozostawiłam wszystkich nasion po torebce to wysięje już wiosną.
Spróbuję je posadzić do donic. I później zima przechować w foliaku.

Mam bardzo dużo na jeden dzień różnego rodzaju przesadzania w gruncie i do donic. Myślałam, że w sobotę i niedzielę coś zrobię a tu znowu upały zapowiadają.

Też mam takie sadzoneczki. U ciebie zimą cieplej to przeżyją zimę.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:25, 22 sie 2024

Do góry
Czy Wam to lato też tak szybko ucieka? Krótko postaram się opisać co się w ogrodzie ostatnio wydarzyło. Najważniejsze to udało się zamknąć w końcu ciąg komunikacyjny, została dorobiona ścieżka do kompostownika.

Zamontowałam na domku uchwyty na kwietniki i rozmnożyłam supertunie Kosze z roślinkami są za nisko i uderzam się w głowę jak się zapomnę haha.

Kupiłam judaszowca i grujecznika oraz hortensję dębolistną. Oczywiście kminię gdzie posadzić. Już mam kilka planów na przesadzanki
Na judaszowca plan był taki, żeby go posadzić między wiśnią, a ambrowca, ale chyba będzie miał tam za ciasno.

I chyba padnie na posadzenie go przy ścieżce obok rabaty z heptakodium.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:16, 22 sie 2024

Do góry
Biorąc pod uwagę zimowy aspekt to będzie u mnie zimozielony żywopłot na niemal połowie działki. Widoczne będą zaschnięte trawy takie jak miskanty, rozplenice, sesleria, hakone, stipa, zaschnięte kwiatostany hortensji, faktura drzew i krzewów, kule zimozielone, wykrzykniki cisowe, czerwone gałązki dereni, zaschnięte rozchodniki. Do tego murek, ścianka wodna, słupy drewniane, pergola, rzeźba na brzozowej, kule betonowe na froncie i kula led oświetleniowa, ścianka drewutni (w wersji dekoracyjnej). Czyli całkiem pusto nie będzie. Najważniejszy chyba front i bliskie otoczenie okien, bo na tyły prawie nie chodzimy w zimie. Użytkujemy tylko ścieżkę do kompostownika i tunelu.
Moje miejsce na ziemi -początek 11:40, 22 sie 2024

Do góry
Judith na pissrdii mam tak w kępkach po trzy
Moje miejsce na ziemi -początek 10:23, 22 sie 2024

Do góry
Marcin to ta inspiracja
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:03, 22 sie 2024

Do góry
Nareszcie spadła dobra ilość deszczu rośliny nieco poturbowane ale mają wilgoć to odżyją. Trojeść kwitnie drugi raz ma mniej kwiatów ale za to ma nasiona. Zeszłoroczne wysiałam 3 tygodnie temu i wzeszły o dziwo .Ładnie rosną ale czy przezimują zobaczymy.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 00:29, 22 sie 2024

Do góry
Przeszukuję internety za zestawieniami palczatki Blackhawsk z innymi roślinami. Mam na razie dwa główne pomysły na nią (mam 3 sztuki), ale o tym za chwilę

Wrzucam to, co znalazłam, a nie ma tego jakoś wiele:

1. Róża Funny Face , Rudbekia 'American Gold Rush', Mikołajek jukkolistny i and Sorghastrum nutans 'Golden Sunset', który kwiatostanami przypomina mi trzcinniki. Po kliknięciu w fotkę otwiera się strona FB z postem, z której pochodzi.

2. Trzcinnik 'Karl Foerster', jeżowka, słoneczniczki szorstkie 'Bleeding Hearts' i 'yellow Spider', rudbekie hirta, 'Goldsturm' i 'Herbstonne'

3. Mikołajek jukkolistny ponownie, proso "Cheyenne Sky' i dalia

A teraz moje pomysły...

I. Pierwsza inspiracja pokrywa się trochę z moim pomysłem, bo Blackhawsk chciałam wcisnąć w moją retro różankę, gdzie są trzcinniki, co mogłoby wyglądać podobnie jak na fotce, jednak musiałabym albo zrobić jakieś grubsze roszady z wysunięciem do przodu praktycznie wszystkiego, albo zastąpić nim stipę giganteę, która się tam nie może odnaleźć. To drugie rozwiązanie jest mi bliższe

II.Drugi pomysł, to spore poszerzenie rabaty przytarasowej i połączenie palczatki z prosem Northwind, sosnami karłowymi i czymś jeszcze... Cosik może urysuję, żeby łatwiej było zrozumieć mój zamysł

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:52, 21 sie 2024

Do góry
Mam dobrą 100 rzeczy do ogarnięcia i czasu naogród nie mam [plus jeszcze czekamy na roboty ziemne], ale cos tam sobie wydeptalam. W miarę zgodne z planem, ale chciałam zobaczyć na żywo skalę

Wiem, wiem, wymiarów nie dodałam... Rabaty wyznaczone na pomaranczowo,w rzeczywistości te linie są równoległe albo prostopadłe do domu.Działka ma nieregularny wymiar, który przejmą na siebie rabaty. .
rabata przy domu jest prostokątna.
Na niebiesko jest instalacja inspirowana CHFS z woda.
Trochę dalej [brązowa kratka] placyk i kiedys pergola.

i to samo z dorysowanymi tymi wiekszymi roslinami.

Grzebiuszka ziemna 23:14, 21 sie 2024

Do góry
Kordina napisał(a)

Wczoraj było takie piękne światełko, że limonkowe paprocie były jeszcze bardziej limonkowe:

Mnie zauroczyły te zdjęcia.
Kącik kawowy też wygląda bardzo przytulnie
Małymi krokami-Ogród Wioli 23:04, 21 sie 2024

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Dziękuję Wiola. Super sprawa, że z mniejszych sadzonek udało się wyprowadzić tak idealne, proste pnie i korony wyżej. Pewnie trochę im pomogłaś?

Taki pokrój mi pasuje, ale to nie jest jeszcze pełna dojrzałość drzewa Widać nie będą to takie cienkie kolumny.

Z takich wąskich to Amanogawy (choć widziałem i lekko szerokie) i ambrowiec Slender (tu raz podają 1 m średnicy, a raz 3 m). Na żywo widziałem takiego smukłego (wysokość do dachu domu jednorodzinnego, a średnica do metra).

Przez tą szerokość docelową zaczynam wątpić w te graby u mnie w tamtym konkretnym miejscu. Może skupić się na żywopłocie wyższym i dać 1 śś? Nie wiem na ile jesteś w temacie? Bo wiadomo masz malutkie dziecko

Edit:
Takie jak Twoje kupowane (tylko Fastigiata) to kosztują teraz nie 80 zł, a 180 zł. Fest

Nie ma sprawy przy okazji przejrzałam sobie fotki ogrodu z poprzednich lat, no jest progreeesss!

Graby od razu po posadzeniu podkrzesałam od dołu i potem długo ich nie ruszałam.
W tym roku bujneły najbardziej

Myślałam , że będziesz je przycinałał
Moje mają miejsce ,więc puściłam je swobodnie.
Zresztą ja nie lubię skakać po drabinie i ciąć, wystarczy mi przycinanie żywopłotu

Świdośliwa z opisów rośnie szeroko, a tam chyba nie masz za dużo miejsca ? A jak wysoki żywopłot? Powiem Ci , że ja cięłam na 2,2m i nie było lekko, będę go obniżać na 2m.

Ja jakoś mam do wiśni uprzedzenie,bo mi padła po kilku latach duża wiśnia Kiku- shidare.

Moja dzisiejsza Śś, poczuła jesień

No niestety ceny teraz a kilka lat temu bez porównania...
Ptasi gaj 22:27, 21 sie 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Kasiu, dorwałam na FB pana Sylwestra Kosa i po krótkiej rozmowie jestem zdecydowana właśnie na Silver Charm. Aczkolwiek Polonus ma taki ciekawy pokrój, że jak tylko mu znajdę miejsce to kiedyś go gdzieś wcisnę
I jeszcze Adagio gdzieś mógłby się pojawić A jak zaanektuję kolejną działkę to i na Boucle się znajdzie miejsce haha

Ten Silwer ... Bardzo ładny.

Asiu pisałaś, że chcesz niskiego miskanta.
Spójrz jeszcze w Albatrze maja te miskanty które też mam. Ja to zawsze patrzę jak się dana trawa przebarwia.
U mnie wszystkie trawy jesienią się ładnie przebarwiają i też zwracam uwagę jak kwitną i później jak te kwiatostany wyglądają.
Ten Boucle ma później brązowe wywarwienie te narodowe kwiatostany.
Np mam miskanta ma ok 1,20 cm najwcześniej kwitnie 25.07. 22 r

12.08.22

9.10.22

To jest miskant Ruby Cute fotka z zeszłego roku z września u mnie jest pierwszy rok teraz są o wiele ładniejsze nie robiłam jeszcze fotek mam 2 szt

Następny bardzo ładny Neil Lucas też mam.
Trzcinnik krótkowłosy Calamagrostic jest bardzo ładny jesienią się ładnie przebarwia mam go.
Następny miskant Red chief, Purpurascens, to są niższe Miskanty

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies