Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z plażą

Ogród z plażą

ajka 12:30, 15 wrz 2025

Potrzebuje kobietki na szybko porady. Czy te karłowe hortensje polestar mogę przesadzić blizej magnoli? Jeśli tak, to jak blisko? Chce przerobić tą rabatę, wywalić trawy, rozchodniki prawie już wykopałam. Zostałyby tylko hortensje i róże. Nie wiedziałam, że te róże tak się rozszaleją.

Edit: czy u was też tak pada? Odkąd wróciliśmy dzień w dzień mokro, nie idzie nic zrobić na ogrodzie.
Agatorek 17:04, 15 wrz 2025

Aniu, u nas wczoraj rano były dwie burze, w odstępie 2 godzin, i później cały dzień padało. Wręcz lało, bo na trawie chlupotało.
Dziś już sucho, słońce świeci, trochę pokosiłam.

Myślę, że spokojnie możesz dać te hortensje bliżej. Nie wiem, jaka jest teraz odległość od magnolii, ale myślę, że z 60-70 cm od pnia będzie ok.
ajka 21:26, 16 wrz 2025

Dziękuję Aguś przesadzę, myślę, że nawet jak odsunę 80cm, to będzie dobrze wyglądało, zawsze to ciut bezpieczniej.

U nas nie dość, że pada, to jeszcze strasznie tną komary. Nie pamiętam takiej sytuacji, o jakiejkolwiek porze się nie wyjdzie to gryzą jak wściekłe. W dżungli nas tak nie pogryzło jak pod własnym domem Całą Muggę tu wypsikamy.
Agatorek 22:36, 16 wrz 2025

Komary i u mnie się pojawiły. A całe lato był spokój.
Polon 06:19, 17 wrz 2025

Ania, mam posadzone horty pod grabami w odległości około 50-60 cm - rosną bez zarzutów. Magnolia to jednak nie to samo, więc pewnie te 80 cm będzie bezpieczniejsze.
ajka 11:01, 18 wrz 2025

Powoli ogarniam ogród po powrocie. Nie wygląda już źle. Może znów będzie mnie więcej na forum.

Potrzebuje pomysłu, co posadzić w miejsce cisa Dawida, tego na rogu po prawej stronie. Denerwuje mnie, że tak wolno rośnie. Myślę o posadzeniu w jego miejsce jakiegoś drzewa z dużą koroną, co byście tu widziały.

Po prawej stronie za dereniami zaczyna się warzywniak.
Judith 11:14, 18 wrz 2025

Drzewo w tym miejscu to dobry pomysł . Może powtórzyć takie, jakie rośnie na rabacie w żwirku? Będzie fajną klamrą.
Agatorek 12:01, 18 wrz 2025

Ja ogólnie lubię wszelkie czerwonolistne typu rajskie jabłonki, Śliwy wiśniowe typu pissardi, nigra itp.

Albo coś takiego jak klon czerwony acer rubrum, może być gatunek albo w jakiejś odmianie. Ma ładne i rozłożyste kuliste korony, dość szybko rośnie. I spektakularnie się przebarwia.
Patrycja_KG_Lu 12:11, 18 wrz 2025

Jaki kolor liści chcesz? Jaki kształt korony? Kulisty czy luźny? Jaka wysokość docelowa? Nie za bardzo zacieni Ci warzywnik? Większość warzyw lubi słońce.
LIDKA 14:26, 18 wrz 2025

A ja bym tam widziała jasne liście np klon flamingi.
Fajnie by się odbijał od ciemnej zieleni i rozjaśniłby ten kąt.
Albo platan z dwubarwny mi liśćmi.

Bordo też by fajne było i jak Aga lubię. Klon Crimson na ten przykład.