Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Juzia 08:46, 15 wrz 2025

UlaB napisał(a)
Juziu, jak wroce to Ci napisze jakie mam odmiany na działce - mam 10 krzaków. Na pewno oprocz Chandlera mam Bluecrop, ale pozostalych nie pamietam. Bede dosadzac chyba wlasnie Chandlera. Jest bardzo duzy i rzeczywiscie ma rozlozony zbior. Ale ma tez wade - trudniej sie krzewi. Warto poszukac informacji jak go na początku przycinać i je zastosować.

Jagody kamczackie wyjadły mi w tym roku ptaki Mam 3 rozne krzaki, dobieralam wg zapylania. Tez sorawdze jakie gdy bede na dzialce.
Z truskawek nadal owocuje mi jedna odmiana - to chyba SanAndreas (w domu, w donicach) - mam zamiar je dokupić, bo jak na razie to wszystko wyjada nasz pies z poziomkami tez musimy sie z nią scigać poziomki na pewno bede wysiewac i dosadzac i w domu i na dzialce - rosną mi dobrze w obu miejscach.

Napisz koniecznie! Może jeszcze coś dorzucę do listy
O tych truskawkach też słyszałam dobre opinie. Zapisuję
Na poziomki liczę bardzo. Mam nadzieję się nie przeliczyć Ale jakieś dzikie (pospolite) chyba widziałam pod laskiem.... to może dobra miejscówka dla nich się znajdzie.
Makao 11:43, 15 wrz 2025

Przy wyborze borówek zerknij jeszcze na terminy dojrzewania by mieć owoce od lipca do października. Ja tak mam i to się sprawdza. Owocują wszystkie krzaki w różnych terminach bez problemu.

Poczynając od najwcześniejszych które mam to posiadam: Duke, Bluejay, Bluecrop, Chandler, Nelson i Eliot.
Margo2 12:59, 15 wrz 2025

Widzę, że pierwszy etap zakończony.
Jaki plan na ten rok?
Co do sadzenia drzew, to sadziłaś tak jak Monty trochę wyżej niż posadzone w doniczce, albo żeby szczepienie było powyżej gruntu?
Na wszelki wypadek, żeby nie zalewało szyjki?
Zawsze mnie dziwił ten jego sposób sadzenia, ale w jego glinie tak chyba trzeba
Juzia 13:45, 15 wrz 2025

Makao napisał(a)
Przy wyborze borówek zerknij jeszcze na terminy dojrzewania by mieć owoce od lipca do października. Ja tak mam i to się sprawdza. Owocują wszystkie krzaki w różnych terminach bez problemu.

Poczynając od najwcześniejszych które mam to posiadam: Duke, Bluejay, Bluecrop, Chandler, Nelson i Eliot.

Ooooo! To brakuje mi jakiejś mega później odmiany!
To może ten Eliot jeszcze.... albo Pink Lemonade dopiszę

Dzięki!
Juzia 13:52, 15 wrz 2025

Margo2 napisał(a)
Widzę, że pierwszy etap zakończony.
Jaki plan na ten rok?
Co do sadzenia drzew, to sadziłaś tak jak Monty trochę wyżej niż posadzone w doniczce, albo żeby szczepienie było powyżej gruntu?
Na wszelki wypadek, żeby nie zalewało szyjki?
Zawsze mnie dziwił ten jego sposób sadzenia, ale w jego glinie tak chyba trzeba

Ale świerki nie są szczepione
Inne drzewa jakie tam sadziłam to brzozy... sadziłam tak jak były w doniczkach i rosną jak szalone

Plan na ten rok... najważniejszy jest jagodnik!!!
Patrycja_KG_Lu 14:03, 15 wrz 2025

Juzia napisał(a)

Plan na ten rok... najważniejszy jest jagodnik!!!

Nie pamiętam czy Ci już o tym pisałam - na ogrodowisku jest wątek o borówkach i tam sporo dobrych wpisów się pojawiło o przygotowaniu miejsca dla tych krzewów jak i odpowiednim nawożeniu itp. Wątek krótki, koło 35 stron, warto zajrzeć moim zdaniem.
Juzia 14:09, 15 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Nie pamiętam czy Ci już o tym pisałam - na ogrodowisku jest wątek o borówkach i tam sporo dobrych wpisów się pojawiło o przygotowaniu miejsca dla tych krzewów jak i odpowiednim nawożeniu itp. Wątek krótki, koło 35 stron, warto zajrzeć moim zdaniem.

Przeglądałam go już.... ale dawno. Może warto wrócić
Dzięki!
Marcin89 16:20, 15 wrz 2025

Ta borówka Pink Lemonade to i mnie ciekawi. Ze względu na kolor i smak, bo nigdy takiej nie jadłem
Makao 16:22, 15 wrz 2025

Pink Lemonade jeszcze nigdy nie spotkałam. Chyba wart uwagi. Domyślam się że o różowych owocach
Juzia 16:54, 15 wrz 2025

Jak gdzieś znajdę to kupię