Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Magara 22:01, 14 wrz 2025

TAR napisał(a)

Faktycznie ni to lato, ni jesień. Ja mam wrażenie, że mamy złudne poczucie, że jest lato (bo ciepło), a tymczasem powinniśmy mocno zagęszczać ruchy, bo jednak sezon się kończy

TARcia, pamiętasz może jaki to zawilec??? On w realu też taki mocny w kolorze???
Agatorek 22:02, 14 wrz 2025

Cudownie ❤️❤️❤️
Wafel 22:18, 14 wrz 2025

Byłam, pooglądałam, a teraz będę śnić o twoim ogrodzie...
Dobranoc
Gosialuk 08:20, 15 wrz 2025

TAR napisał(a)

Tar ty masz wszystkie roślinki zapisane. Wiesz co to? Mam bardzo podobną i szukam co to może być.

TAR napisał(a)

A to bodziszek? Podasz odmianę?

Zdjęcia przepiękne, a rabaty bujne nad wyraz.
Agatorek 08:42, 15 wrz 2025

Ten bodziszek to chyba cloudnine.
U mnie kwitnie wiosną i wczesnym latem

Ale nic mnie już nie zdziwi, widziałam właśnie u siebie pojedyncze kwiatki na gruszy chanticleer
TAR 09:07, 15 wrz 2025

Basieksp napisał(a)
Piękne róże Aż, żal, że to jesień za chwilę. Jakoś szybko to lato minęło, nawet nie zauważyłam kiedy, trochę mało go było. Ale może jesień będzie ładna, ciepła

Basiu mi tez lato i wiosna szybko upłyneły a jesien i zima zawsze tak sie ciagna jak guma. Byle przetrwac grudzien i styczen - to najgorsze miesiace. A potem juz zurawie wracaja

Magara napisał(a)

Faktycznie ni to lato, ni jesień. Ja mam wrażenie, że mamy złudne poczucie, że jest lato (bo ciepło), a tymczasem powinniśmy mocno zagęszczać ruchy, bo jednak sezon się kończy

TARcia, pamiętasz może jaki to zawilec??? On w realu też taki mocny w kolorze???

Ja zageszczam ruchy, zostalo mi juz znalezc miejsce na judaszowca ze szpitaliku i klona burgera tez ze szpitaliku. I uporzadkowac i posadzic cebule. Roze, ktore dostane w pazdzierniku tylko zadoluje na zime a posadze je wiosna.
Reszta ogarnieta, nawet bede miec chwile na wycinanie bylin. Najgorsze te cebule, dostalam wiec nie chce zmarnowac.
Mozliwe, ze nawet ktos mi zrobi w tym roku palenisko i skrzynie na warzywa w miejscu po truskawkach. Wiosna bede sadzic nowe. A zakupilam sobie jeszcze 6 krzakow malin karlowych (pomidory sie nie udaly to w kastry pojda maliny ) i mysle czy nie dobrac 2 karłowych jezyn.

Daga, ten zawilec wlasnie taki jest ciemnoróżowy. Moze to byc Pamina, Prinz Heinrich lub Margarete. Sa bardzo podobne, roznia sie jedynie wysokoscia. Intensywny, ciemny róż. Ładne, choc osobiscie wole te z pojedynczymi okrągłymi płatkami.

Agatorek napisał(a)
Cudownie ❤️❤️❤️

Dzieki kochana, wszystko rosnie wiec moze cos sobie za rok powybierasz dla siebie

Gosialuk napisał(a)

Tar ty masz wszystkie roślinki zapisane. Wiesz co to? Mam bardzo podobną i szukam co to może być.
A to bodziszek? Podasz odmianę?

Zdjęcia przepiękne, a rabaty bujne nad wyraz.

To białe? To żurawki. Albo Chantilly albo owlosiona Macrorhiza. Bodziszek jak Aga napisała Cloud Nine

Agatorek napisał(a)
Ten bodziszek to chyba cloudnine.
U mnie kwitnie wiosną i wczesnym latem

Ale nic mnie już nie zdziwi, widziałam właśnie u siebie pojedyncze kwiatki na gruszy chanticleer

Tak to Cloud Nine, po pierwszym kwitnieniu scinam bodziszki do zera i one jeszcze wtedy kwitna w sierpniu, tyle ze slabiej, a kwitna bardzo długo. Fajne sa. A chcialam wywalic, po pierwszym sezonie mnie nie zachwycily. Madzia mnie przekonala, ze sa boskie. Miala racje. W drugim sezonie bujnosc kwiatowa. A od kiedy je wycinam juz nie strasza i kwitna caly sezon.

Ogrod jest nad wyraz bujny w tym roku ze wzgledu na opady, szkoda ze slonca i ciepla bylo tak malo, nie dalo sie za duzo posiedziec w nocy pod gwiazdami. Dobrze, ze zrobilam podcien.

W tym roku jak sie uda troche wytne bylin i chaszczy, zeby nie bylo takich smieci wiosna.
Agatorek 17:14, 15 wrz 2025

TAR napisał(a)

Dzieki kochana, wszystko rosnie wiec moze cos sobie za rok powybierasz dla siebie

.

Jakie może?

Odnośnie bodziszków i przycinania, to ja w tym roku nawet szałwii po kwitnieniu nie przycięłam (ale zakwitła drugi raz, wypuściła boczne pędy). Tylko różom się udało dostąpić tego zaszczytu .

TAR 17:24, 15 wrz 2025

Ja wycielam, bo balagan mnie wkurzal i potrzebowalam miejsca na roze
Agatorek 17:38, 15 wrz 2025

Mnie też bałagan wkurzał. W sumie to mnie wkurza nadal, bo nic z tym nie udało mi się zrobić.

Po prostu nie ogarniam (i nie chce mi się )
TAR 17:45, 15 wrz 2025

To nie wysilaj sie. Na niechcieja rady nie ma. Trzeba go przejsc.
A z tym ogarnianiem to ja sie dolacze. Mam ciagly niedoczas.