Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

MagdaLenka 22:36, 11 wrz 2025

A mi przyszedł do głowy zupełnie inny pomysł. Odezwało się moje wewnętrzne dziecko.
Żywopłot z tui albo cisa w linii prostej, na ogrodzeniu siatka maskującą lub panele, a w szerszej części (tej 2,5 metrowej) tajemny kącik dla dzieci. Jakiś domek, wigwam albo inna infrastruktura. Dzieciaki lubią takie klimaty.
Patrycja_KG_Lu 08:13, 12 wrz 2025

Tyle się opisałam i post znikł...

Moja pierwsza propozycja jest taka: żywopłot formalny podzielony na dwie części by zgubić krzywiznę z tego co sobie wybierzesz, ale będzie wąsko prowadzone (grab, cis, a może nawet trzmielina na siatce czy bluszcz). Tam gdzie narysowałam brązowy prostokąt to miejsce na powiększenie jagodnika. Pamiętam, że masz borówki, może przyda Ci się jeszcze miejsce na jagody kamczackie, porzeczki czarne czy czerwone, agrest itd.

Czy rzeczywiście potrzebujecie tam rabat kwiatowych? Kiedyś żywopłot na brzozowej i same brzozy podrosną i zasłonią widok. Masz tyle innych rabat do opieki i jeszcze dochodzi warzywnik. Może warto sobie nie dodawać pracy?

Druga propozycja to w wąskiej części dać miskanty i jakieś byliny jakby się z nimi zmieściły (trzeba wybrać miskanty wąskie w podstawie), a w drugiej części jakieś krzewy ozdobne z tych kwitnących jak lilaki, kaliny, jaśminowiec lub takie ozdobne z pędów lub liści np. derenie białe.
DariaB 10:12, 12 wrz 2025

MagdaLenka napisał(a)
Marcin, hakonka też wyglada dobrze. Jest niska, ale gęsta. A tiarella to chyba raczej jest po prostu zielona... nie kojarzę, żeby były jakieś barwne odmiany.

Ja mam tiarellę w nazwie ma chyba sugar coś tam i ma dwukolorowe liście. Hakonkę też kupiłam w zeszłym roku w podobnym stanie, sprawdź korzenie, moja była w ogóle nieukorzeniona, bardzo słabo się zbierała na wiosnę. Budleje mają ostatnio złą prasę. Sorki, że się nie odniosę do pozostałych wpisów ale mam mega zaległości, a czasu jak na lekarstwo.