Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 12:15, 15 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Bordowego jeszcze nie masz to może Royal Burgundy?

P.S. Nie pamiętam z jakiego powodu, ale Danusia na swoim insta kilka miesięcy temu narzekała na grujeczniki i mówiła, że parocje w jej ołowianym o niebo lepsze drzewa.
No nie mam bordowego, a mały klon palmowy bordowy mi podsechł. W szkółce w pobliżu są ładne wiśnie (prosty pień, wysokość szczepienia od 1,2 w górę). Grujecznik miał być z powodu ciekawego przebarwienia jesiennego, ale jest za to śś.
A jeśli chodzi o magnolie różową, to szkoda mi oddać, bo ma ładny pokrój i nie choruje. Teraz będzie najlepszy moment na przesadzanie.

Marcin89 12:27, 15 wrz 2025

Będąc na dworze, rzuciłem okiem na huśtawki i zjeżdżalnię. Fajnie by wyglądały na tle ciemnego żywopłotu, bez zbędnego, pstrokatego tła

Tak jak pisałem drzewo mogło by być w osi widokowej z salonu/tarasu.

Czy Annabelle pasują do bordowego drzewa? Bo w sumie tam jest po południu cień od orzecha, dały by radę. A im bardziej w prawo, tym więcej słońca (tam duże krzewy, trawy, byliny).

Judith 13:26, 15 wrz 2025

Marcin, nie dawałabym bordowego drzewa przy placu zabaw, szczególnie, że myślisz o ciemnozielonym żywopłocie.
O ile bordowe drzewo jest piękne i świetliste w promieniach słońca, o tyle w innych warunkach tworzy nieco ponury nastrój. Niespecjalnie wskazany przy placu zabaw . A może tu jakieś drzewko o energetycznym kolorze liści? - miłorząb?
Patrycja_KG_Lu 13:40, 15 wrz 2025

Ja pod moimi Royal Burgundy mam Polar Bear. Z oceną cienia u mnie trudno. Swoje Anabelle myślałam, że dobrze sadzę, a jednak mają w tym pierwszym sezonie ciężko. Jak dla mnie to drzewo tam pasuje. Da Ci wiosną różowe kwitnienie jak jeszcze liści orzecha nie będzie. Innych bordowych nie masz to tym bardziej. Rozjaśnić możesz limonkowymi trawami, biało kwitnącymi bylinami.
Marcin89 16:33, 15 wrz 2025

Judith napisał(a)
Marcin, nie dawałabym bordowego drzewa przy placu zabaw, szczególnie, że myślisz o ciemnozielonym żywopłocie.
O ile bordowe drzewo jest piękne i świetliste w promieniach słońca, o tyle w innych warunkach tworzy nieco ponury nastrój. Niespecjalnie wskazany przy placu zabaw . A może tu jakieś drzewko o energetycznym kolorze liści? - miłorząb?
Chyba nie do końca będzie ponuro. Zobacz jak u Ciebie pięknie wygladają

Co prawda drzewko będzie podświetlone tylko z rana. Potem pada na nie światło od strony naszych domów.

Chyba mnie ciągnie do tej wiśni Royal Burgudy lub Kanzan. Grujecznika i parocję mogę ewentualnie odpuścić.
Marcin89 16:46, 15 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Ja pod moimi Royal Burgundy mam Polar Bear. Z oceną cienia u mnie trudno. Swoje Anabelle myślałam, że dobrze sadzę, a jednak mają w tym pierwszym sezonie ciężko. Jak dla mnie to drzewo tam pasuje. Da Ci wiosną różowe kwitnienie jak jeszcze liści orzecha nie będzie. Innych bordowych nie masz to tym bardziej. Rozjaśnić możesz limonkowymi trawami, biało kwitnącymi bylinami.
Bratowej podobają się Annabelle, to by były po "ich" stronie. Ale to trochę żart, bo bardziej patrzę, gdzie cienia więcej Aż mam ochotę iść przesadzać kosztem innych prac. Tobie dziękuję za zaangażowanie w projektowanie dziś i nie tylko Aż mi głupio, że Tobie nic nie doradzam w sprawie trójkątnej rabaty.
Marcin89 16:14, 16 wrz 2025

Zawilce zaczynają mi kwitnąć. Oprócz tego wcześniejszego, zakwitł zawilec Konigin Charlotte

LIDKA 16:19, 16 wrz 2025

Śliczne
Moje nie wszystkie mają pąki. Też grzecznie czekają na posadzenie.
Marcin89 17:56, 16 wrz 2025

LIDKA napisał(a)
Śliczne
Moje nie wszystkie mają pąki. Też grzecznie czekają na posadzenie.
Moje raczej wszystkie, bo o takie poprosiłem A jeden i tak pomylony, bo wśród różowych jest biały pąk. Albo zareklamuję albo zostawię. Może akurat ładny będzie
Kordina 22:00, 16 wrz 2025

Zawilec Konigin Charlotte i Zawilec Serenade posiadam drugi rok i bardzo je lubię, ale jak rosną razem to w ogóle nie potrafię ich odróżnić