Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 08:38, 15 wrz 2025

Judith napisał(a)
Podzielam zdanie Lidki, że trawnik wcale nie musi tam być prostokątny, ale doskonale rozumiem Twoją potrzebę geometrycznego porządku .
Moja propozycja: celem osłonięcia się (teraz lub w przyszłości) ładne drewniane panele. A przed nimi rabata z tym, co będzie nawiązywać do sąsiedztwa. W sąsiedztwie jest plac zabaw i warzywnik, zatem możesz pozwolić sobie na lekki chaos: sporo wszystkiego, a tu i ówdzie - dla nadania elegancji i spokoju - cisy repandens (niskie, formowane na kulę lub sześciany).
Pomysł ogrodzenia i paneli drewnianych odpada, bo to jakby podwójny płot, a na końcu działki nie trzeba. Moim zdaniem swobodnie rosnące rośliny wystarczą, a dla brata thuje i thuje. Musimy to przegadać zapewne

Grometryzacja trawnika wiadomo z czego wynika

Cisów więcej nie planuję, muszę zobaczyć jak będą rosły te dotychczasowe. Na froncie mam jakiś problem z nimi
Patrycja_KG_Lu 08:40, 15 wrz 2025

Co do trójkąta to można założyć, że to przestrzeń na wygodne cięcie od tyłu lub podzielić żywopłot nie na 2 tylko na 3 części i wtedy trójkąt się zmniejsza, a jest miejsce na rośliny przed nim.
Marcin89 08:42, 15 wrz 2025

Polon napisał(a)
Marcin, mam tiarellę Pink skyrocket i ona ma liście z ciemnym unerwieniem, więc jeśli zależy Ci na dwubarwnych liściach, to może takiej poszukaj.

Żywopłot - jeśli zależy Ci na przesłonięciu się od sąsiada, to najlepsze będzie przesłaniające ogrodzenie. Wówczas sadzisz przy nim to co Ci się podoba, a nie to co musisz. Widziałam gdzieś kiedyś na czyimś wątku ogrodzenie ze słupków betonowych, takich chyba jak do betonowego ogrodzenia, ale zamiast betonu były dechy drewniane, nie całkiem szczelne, ale dość gęste. Fajnie to wyglądało, poszukam, jak znajdę to podeślę.
Gosia, ja właśnie taką odnośnie kupiłem, młode liście mają bordowe nerwy Będzie dobrze.

Cały czas mówię, że puszczenie maty na ogrodzenie, to też jakiś pomysł. W końcu to tył działki. A roślinność podrośnie z czasem. Nawet miskanty sporo zasłonią od lata do wiosny
Patrycja_KG_Lu 08:45, 15 wrz 2025

Jak nie panele drewniane to możesz dać matę na płot, ale taką porządną 96%, ona Cię sporo osłoni.

Drzewa owocowe jakieś planujecie? One mogłyby koronami wystawać i być posadzone strategicznie by zasłaniać wrażliwe punkty na działkę sąsiada. Tylko nie wiem czy tam by dały radę w takiej bliskiej odległości do orzecha. Jak tam w ogóle orzech? Bo coś pisałeś wiosną, że jakaś spora gałąź uschła po pracach ziemnych na rabacie brzozowej.
Marcin89 08:47, 15 wrz 2025

MartaCho napisał(a)

Marcin, ja polecam jeszcze też kolkwicję! Zerknij sobie, może Ci się spodoba.
Zaraz poszukam, bo uczyłem się o niej na Uniwerku, a de facto jej nie znam
Marcin89 08:53, 15 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Jak nie panele drewniane to możesz dać matę na płot, ale taką porządną 96%, ona Cię sporo osłoni.

Drzewa owocowe jakieś planujecie? One mogłyby koronami wystawać i być posadzone strategicznie by zasłaniać wrażliwe punkty na działkę sąsiada. Tylko nie wiem czy tam by dały radę w takiej bliskiej odległości do orzecha. Jak tam w ogóle orzech? Bo coś pisałeś wiosną, że jakaś spora gałąź uschła po pracach ziemnych na rabacie brzozowej.
Czytałem o pomyślę z 3 żywopłotami. Muszę to domownikom przekazać

Jeśli chodzi o drzewka owocowe, to muszą być kolumnowe. Na tej omawianej rabacie pewnie by weszły, co też rozważam. Jedynie trzeba się liczyć z bliską okolicą korony orzecha i śliwy tuż za płotem. To też daje jakiś cień. Przy sadzeniu mogło by się trafić na ich korzenie.

Orzech się pozbierał na szczęście. To było usunięcie grubego korzenia w miejscu malin i cukinii (za brzozową). Teraz gubi liście już normalnie. Ale latem był strach, bo gubił je strasznie, nie mogłem nadążyć ze zbieraniem.

Nawet orzechy są w tym roku
Marcin89 09:07, 15 wrz 2025

W międzyczasie wpadł jeszcze jeden pomysł

Skoro plac zabaw będzie otoczony żywoplotem formowanym za "plecami" huśtawki, to można i z boku hustawki zrobić. Wówczas powstanie taki "kącik". A rabatę zacząć od końca tego żywopłotu (Wówczas nie będzie ona taka szeroka).A tutaj już te krzewy, trawy, byliny. Wtedy trawnik będzie ciut większy, a rabata nie tak głęboka (pracochłonność).

A najchętniej to bym poszedł zrywać darń
Patrycja_KG_Lu 09:13, 15 wrz 2025

Marcin89 napisał(a)
W międzyczasie wpadł jeszcze jeden pomysł

Skoro plac zabaw będzie otoczony żywoplotem formowanym za "plecami" huśtawki, to można i z boku hustawki zrobić. Wówczas powstanie taki "kącik". A rabatę zacząć od końca tego żywopłotu (Wówczas nie będzie ona taka szeroka).I tutaj już te krzewy, trawy, byliny. Wtedy trawnik będzie większy, a rabata nie tak głęboka (pracochłonność).

To najlepsze rozwiązanie
Marcin89 09:17, 15 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

To najlepsze rozwiązanie
Dałem rysunek jeszcze. A w ogóle na wprost ścieżki przez brzozową mogło by być drzewko (w sumie to oś widokowa z brata tarasu). Mam trzy typy: magnolia, grujecznik lub wiśnia Royal Burgundy. Tylko nie może być "kolizji" korony z koroną orzecha
Patrycja_KG_Lu 10:57, 15 wrz 2025

Bordowego jeszcze nie masz to może Royal Burgundy?

P.S. Nie pamiętam z jakiego powodu, ale Danusia na swoim insta kilka miesięcy temu narzekała na grujeczniki i mówiła, że parocje w jej ołowianym o niebo lepsze drzewa.