Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 18:06, 16 lut 2016

Do góry
Anusia napisał(a)
Iwonko ładne zakupy. Zamawiasz w doniczkach czy goły korzeń? Z gołym korzeniem są kilka złotych tańsze. Ja chcę zamówić z rosarium okrywowe i się zastanawiam czy nie zapłacić trochę więcej i jednak kupić w doniczkach.

Aniu, sadzenie z gołym korzeniem w marcu jest dla róż korzystne. Z tego, co się zorientowałam, szkółki sadzą te róże wiosną do doniczek i sprzedają z doniczkami w sezonie. Tak kupowałam latem róże, a właściwie w czerwcu i po wyjęciu z doniczki cała bryła się osypała. Miałam goły korzeń. Nie wiem więc, czy ma sens kupowanie w doniczkach, jeśli można wcześnie wiosną kupić z gołym korzeniem. Chyba, że teraz nie możesz sadzić, to poczekaj ...
Można też trafić na róże w marketach, dość tanio, ale mam za mało miejsca w ogrodzie na takie eksperymenty.
Część róż było długo wybieranych, nazwy zapisane w notesiku, dwie dobrałam intuicyjnie Bo te, które chciałam - ich nie było
Ogródek Iwony 18:00, 16 lut 2016

Do góry
malgorzata_s napisał(a)

Ja też od paru dni wybieram róże, zdecydować się Ci niestety nie pomogę bo sama nie umiem nic wybrać. Róże są po prostu zbyt piękne.

Gosiu, zajrzyj do tych szkółek, które zalinkowałam. Ja się sugerowałam kolorem, wyglądem kwiatków, czy długo kwitną, pachną i zdrowotnością. Trochę poczytałam o nich na forum, niektóre są bardziej polecane, inne mniej znane, ale też ena porównywana z innymi roślinkami, bylinami ..., więc mogę je przetestować u mnie. Mam nadzieję, że się sprawdzą
Ogródek Iwony 17:55, 16 lut 2016

Do góry
Ostatecznie zrobiłam listę róż, które przyjdą wiosną do mnie:
stąd
http://www.floribunda.pl/roze-rabatowe-cat-42.html
1 Munstead Wood ( Ausbernard)
2 Alpine Sunset
3 Augusta Luise
4 Ashram
5 Comte de Chambord

I stąd
http://rozarium.shoparena.pl/
1 Laguna® (Kordes 2004)
2 Louise Odier (Margottin 1851)
3 Queen of Bourbons / Souvenir de la Princesse de Lamballe (Mauget 1834)
4 Mme Boll (Boll 1858)

Nie mogłam dłużej czekać, bo czekały sobie w koszyku, planowałam zamówić w jednej szkółce, tym czasem pewnego pięknego dnia znikły mi dwie róże z koszyka. Okazuje się, że jeśli ktoś jest chętny i szybciej złoży zamówienie, róże z koszyka znikają
Zatem zamówiłam z dwóch źródeł. I teraz nie mogę doczekać się wiosny
Gdyby nie Zbyszek, byłoby ich mniej. A tak dla jego przyjemności pojawią się też herbaciane Już pisałam, ze to jest też jego kawałek ogrodu - posadzę je przy jego warsztacie
Ogródek Iwony 17:55, 16 lut 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
Iwonko ja to jeszcze jestem laik,ale muszę przyznać,ze ascot i MW jakoś razem mi nie pasują
Moja babcia też uwielbia herbaciane róże
Zrób przyjemność M i zasadź coś dla niego

Ostatecznie nie zamówiłam ascot. Na ten moment
Zrobiłam przyjemność Zbyszkowi i dla niego wybrałam takie róże:

http://www.floribunda.pl/alpine-sunset-id-2529.html

http://www.floribunda.pl/augusta-luise-id-2271.html

http://www.floribunda.pl/ashram-id-2634.html

Będą w marcu, jak będzie pora sadzenia Rabata nie jest gotowa i nie będzie, bo blachę na dach na gospodarczym będziemy kłaść, więc jak dla nich nie wymyślę innego miejsca, to pójdą do donic i staną się ozdobą kącika przy garażu
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 17:42, 16 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, ja bym kosmetycznie je przycięła wiosną tak po 4 cm, by się zagęściły. Potem będzie za późno. Tak było u mnie. Nie cięłam tych żółtych. Potem nie poradziłam sobie z nimi i dostały eksmisję. Były zbyt prześwitujące...

Waśnie podjęłam taką decyzję. Podetnę je zwłaszcza skorzystają na tym żółte tuje yellow ribbon. Jak patrzę na nie z tarasu to wyglądaja jeszcze w miarę ale przy bliższych oględzinach nie za specjalnie. Nosiłam się z zamiarem pozbycia się ich na rzecz szmaragdów ale dostaną drugą szansę.
Ogród Mirelli 12:47, 16 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ale przy płocie są chyba róże i zostaną?

Iwonko tak róże są pod płotem ogrodzone płotkiem, żeby psy nie połamały i to zostaje, tam już nic nie zmieniam

Generalnie chodzi o tą wydeptaną trawę, bo o ile trawnik uważam mam dość ładny to ten odcinek psuje wszystko.

Myślałam o krawężnikach i między nimi trawa coś tak jak u Malkul, ale eM mówi, ze tam się to nie sprawdzi - trawa nie przetrwa.

I tak dostosowuje ogród do moich psów tych co mam i następnych, bo psy u mnie biedne skrzywdzone sierotki będą zawsze
Ogród Mirelli 12:36, 16 lut 2016

Do góry
Ale przy płocie są chyba róże i zostaną?
Bawarka 11:41, 16 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Cześć Kasiu. Gdzie masz poprzedni wątek? Skasowany? Czy istnieje? Bo tam są fajne wiadomości. Może zalinkuj go tutaj ?
Buziaki zostawiam

Napisałam ale wykasowałam
Może to tajemnica.....
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 10:24, 16 lut 2016

Do góry
Aniu, ja bym kosmetycznie je przycięła wiosną tak po 4 cm, by się zagęściły. Potem będzie za późno. Tak było u mnie. Nie cięłam tych żółtych. Potem nie poradziłam sobie z nimi i dostały eksmisję. Były zbyt prześwitujące...
Kosolkowa Pasja 10:08, 16 lut 2016

Do góry
Ola, to może przy domu pomyśl o jednym stożku, a dalej kulki? Dwie!!!
Danusia też łączy te formy. A kiedyś może dorobisz się stożków.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 09:26, 16 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Gosiu, fajnie , ze do mnie wpadłaś, to zaraz pomyślałam, że przylecę się zapytać o instrukcję wysiewu liatry. Mam nasionka zebrane z mojej-twojej. I co dalej?
Miłych snów

Iwonko, właściwie to tak samo wysiewam liatrę jak i inne nasiona. Ziemię do wysiewów albo zwykłą kwiatową mocno zwilżam, żeby była wilgotna. Potem kładę nasionka i przykrywam cieniutką warstwą ziemi. Nie uklepuję i nie zwilżam tej górnej warstwy. Doniczkę przykrywam folią i każdego dnia wietrzę. Potem zraszam spryskiwaczem.
Nasionka liatry kiełkowały łatwo po kilku dniach, nie miałam z nimi problemu.
Kosolkowa Pasja 08:53, 16 lut 2016

Do góry
Ola, mnie na stożki nie byłoby stać. Są piękne. Ale trzeba realnie spojrzeć na możliwowci. Myślę, że to jest też twój dylemat. Miałam stożki z Coniki, po 10 latach zdeformowane, zaatakowane przez wciornastka, ukochane Coniki Zbyszka wyciął On własnymi rękami.
I żywopłot za stożkami nie ma racji bytu. Za mało miejsca. Nadal tak twierdzę. Kulki będą powyżej żywopłotu. Pamiętaj o jego szerokości.
Pomyśl, jak wykorzystać to, co masz. Możesz przesadzić, co nie pasuje... Ale wykorzystaj potencjał albo przenieś na inną rabatę
Ja i mój ogródek, a może ogród 08:32, 16 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Hmm... Moje kulki są zielone. Zaraz idę je sprawdzić. Gdybyś nie podpisała, pomywlałabym, że to piękna Miriam
tak były opisane - ale kto wie - zobaczymy bliżej wiosny jak bedą wyglądać

Iwk4 napisał(a)
Piękne rysunki Sylwia zostawiła.
zgadza się - normalnie sobie podrukuję i dam w ramki i na ścianę powieszę

Iwk4 napisał(a)
Zanim zaczniesz działać, pokażesz jeszcze wszystkim do analizy, gdybyś miała wątpliwości.
jasne - na was zawsze mozna liczyć

Iwk4 napisał(a)
Mam pytanie co do zawijasków w rabacie z kostki. One majæ być takie niesymetryczne? Czy może już są?
chodzi o ten teren za gruba kreską po prawej stronie ??? czy lewej ???

Ja i mój ogródek, a może ogród 08:11, 16 lut 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
moje mają cały czas pokrój okrągły

Hmm... Moje kulki są zielone. Zaraz idę je sprawdzić. Gdybyś nie podpisała, pomywlałabym, że to piękna Miriam

Piękne rysunki Sylwia zostawiła.
Zanim zaczniesz działać, pokażesz jeszcze wszystkim do analizy, gdybyś miała wątpliwości.
Mam pytanie co do zawijasków w rabacie z kostki. One majæ być takie niesymetryczne? Czy może już są?
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 07:28, 16 lut 2016

Do góry
Cała masa pięknych róż. Ja wczoraj zaczęłam spisywać moje i te zamówione - z podziałem na typ ze względu na cięcie i rozmieszczenie w ogrodzie.
To reakcja na twoje róże- zamówiłam 10 więcej nie wcisnę
Ranczo Edy 07:09, 16 lut 2016

Do góry
eda napisał(a)

Hejka. Przyszłam z rana pooglądać fotki kwiatków, a u ciebie mrozik
Fajna kotka ... Na pewno kotka???
Bo nasza Kicia po 6 miesiącach okazała się być kotkiem z jajami Pawełek był mocno dociekliwy i odkrył. Teraz, kiedy woła kotka z ogrodu, woła Kiiiiciaaaa- Leooon... Ha, ha
Bawarka 07:02, 16 lut 2016

Do góry
Cześć Kasiu. Gdzie masz poprzedni wątek? Skasowany? Czy istnieje? Bo tam są fajne wiadomości. Może zalinkuj go tutaj ?
Buziaki zostawiam
Kosolkowa Pasja 18:31, 15 lut 2016

Do góry
Poczytałam, pooglądałam. Zejście z tarasu zawsze można wydłużyć. Jestem za poszerzeniem rabaty.
Te stożki z czego miałyby być?
Ja bym nie wiedziała od czego zacząć robiąc stożki. Mose ktoś podpowie?

Edit: literówka
Kosolkowa Pasja 19:33, 14 lut 2016

Do góry
Ola, jeszcze dymi? Czy już sobie coś poukładałaś?
Ogródek Iwony 13:28, 14 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kasiu, bardzo dziękuję za te porównawcze zdjęcia i opis kolorów. Zaczęłam się zastanawiać nad połączeniem, bo mi chodzi właśnie o burgund, który będzie połączony z różowymi różami o tonacji fioletowej
Dokładnie planowałam połączenie takich róż:

Ascot
MW
I do tych dwóch zamówiłam:
pnącą http://rozarium.shoparena.pl/pl/p/Roza-Queen-of-Bourbons-Souvenir-de-la-Princesse-de-Lamballe-Mauget-1834-nagi-korzen/471
pnącą http://rozarium.shoparena.pl/pl/p/Roza-Louise-Odier-Margottin-1851-nagi-korzen/154

oraz:
http://rozarium.shoparena.pl/pl/p/Roza-Comte-de-Chambord-Robert-Moreau-1863-nagi-korzen/136
http://rozarium.shoparena.pl/pl/p/Roza-Baronesse-Evers-2009-nagi-korzen-wybor-B/1030

Z Ro... są już zamówione, natomiast Ascot i MW są w innej szkółce w koszyku. Po twoim wpisie zastanawiam się nad Ascot i na ten moment mam zamiar usunąć ją z koszyka.
Co Kasiu o tym myślisz?

W tej drugiej szkółce cały czas pracuję nad koszykiem.

Iwonko wszystkie oprócz Baronese są takie jakie powinny być w połączeniu z MW
Mam wątpliwości co do Baronesse bo ja ją mam ale to zakup jesienny i ona na różnych zdjęciach wygląda różnie - raz jest to landrynkowy róż a raz ciepły róż - ale myślę, że będzie dobra jako najniższe piętro ...Ascot jest cudniasta ale ja bym wzięła drugą MW i np Wiliama ...wiesz co a najlepiej zapytaj Marzenki ona te niuanse kolorystyczne w różach ma w jednym paluszku
ściskam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies