Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

Pszczelarnia 21:33, 15 lut 2016

Reasumując cenne podpowiedzi:

3. Dosadzić bukszpanowego żywopłotu wzdłuż drugiej ściany domu (?)
4. Zaopatrzyć się w stożki Ile? Jakie?
5. Kilka kulek dałabym jednak między stożki, mniejszych.
6. Róże (jeszcze nie ustalone, waham się)
7. Obrzeże bylinowe jednak? Czy mieszane(bukszpan plus coś bylinowego)? Chyba wolałabym nie mieszać.. Ale może lepiej?
8. Trawki brązowe plus proso czerwone. ML też?
9. Limonkowe dodatki jeszcze?
przy zachowaniu plecow bukszpanowych nie robilabym obwodki z bukszpanu. Na stozki to cis lub bukszpan albo grab lub buk.te Ml dobrze pasuja na boki- tyly. Trawa brazowa i proso razem to dla mnie juz za duzo. Czy limonkowe dodatki to zalezy od roz. Jak stozki to juz nie kulki. To jest mala przestrzen, nie poszalejesz. Pisze z obcej klawiatury. Pzdr.
ren133 22:14, 15 lut 2016

Zaczęło się od kulek a kończy na stożkach Bardzo podobaja mi się stożki ale takie większe to bardzo duży koszt ... nie wiem czy kulki na pniu są tańsze ... masz o czym myślećA czy z tego ekranu bukszpanowego da radę zrobić kule lub stożki?
kosolka 22:33, 15 lut 2016

Ewa, dziekuje.. Dostarczasz mi dużo materiału do przemyśleń :-*

Reniu- nic się jeszcze nie kończy.. Bajka jest długa.. To jest jeden z większych problemów, te stożki.. Na duze nie ma szans. Małe wiadomo jakie są. MAŁE. Kulki pewnie tańsze. Z moich bukszpanow zrobiłabym może z 6-7 form.. Takich nie calkiem malutkich.
ren133 22:43, 15 lut 2016

No to może wykorzystać to co już masz bo jak powstaną stożki i kulki to po pierwsze ekranu nie będzie widać a po drugie zajmie niepotrzebnie miejsce ...
kosolka 08:36, 16 lut 2016

ren133 napisał(a)
No to może wykorzystać to co już masz bo jak powstaną stożki i kulki to po pierwsze ekranu nie będzie widać a po drugie zajmie niepotrzebnie miejsce ...

Reniu, dlatego mam takie dylematy własnie..
Iwk4 08:53, 16 lut 2016

Ola, mnie na stożki nie byłoby stać. Są piękne. Ale trzeba realnie spojrzeć na możliwowci. Myślę, że to jest też twój dylemat. Miałam stożki z Coniki, po 10 latach zdeformowane, zaatakowane przez wciornastka, ukochane Coniki Zbyszka wyciął On własnymi rękami.
I żywopłot za stożkami nie ma racji bytu. Za mało miejsca. Nadal tak twierdzę. Kulki będą powyżej żywopłotu. Pamiętaj o jego szerokości.
Pomyśl, jak wykorzystać to, co masz. Możesz przesadzić, co nie pasuje... Ale wykorzystaj potencjał albo przenieś na inną rabatę
kosolka 09:12, 16 lut 2016

Iwonka, mnie też nie stać na stożki już gotowe. Mogłabym jedynie kupić cisy (ale jakie - 80 cm, po kilka na jeden stożek? To i tak wcale nie taki mały wydatek. Załóżmy że miałoby być 7 stożków, po 3-4 cisy na jeden, tak myslę choć mogę się mylić, a jeden cis ok 50-60zł. Kupa kasy jak dla mnie. Nie ma szans, przynajmniej na raz. CHyba że co miesiąc coś.) i próbować formować.. Umiejętności trzeba i cierpliwości kilkuletniej żeby w ogóle cokolwiek to zaczęło przypominać. Też mam wrażenie ze żywopłot plus stożki to za dużo. Nie ma aż tyle miejsca, jeszcze dziś rano się przyglądałam.. Nawet jak poszerzę.. Choć nie powiem, że gdyby były już takie duże jak na rys, to wygląda nieźle..
To jest tak -nie dość że dopiero próbuję ustalić, co chcę, co wyglądałoby dobrze, to tak jak mówisz, trzeba liczyć siły na zamiary (finansowe).

Conicę miałam jedną, małą jeszcze, ale już zaatakowaną przędziorkiem. Wywaliłam.
ren133 09:22, 16 lut 2016

A jaki wysoki jest ten ekran?
kosolka 09:26, 16 lut 2016

ok. 80cm, muszę zmierzyć dokładnie, bo zapomniałam.
Iwk4 10:08, 16 lut 2016

Ola, to może przy domu pomyśl o jednym stożku, a dalej kulki? Dwie!!!
Danusia też łączy te formy. A kiedyś może dorobisz się stożków.