Czy rośliny w tej inspiracji to: perovska, werbena, stipa, gracki? A to szare to co to za roślina? Ewentualnie jak myślisz czym by ją można było zastąpić?
Bardzo mi się to zestawienie podoba i bym chciała wykorzystać u mnie
Będą w marcu, jak będzie pora sadzenia Rabata nie jest gotowa i nie będzie, bo blachę na dach na gospodarczym będziemy kłaść, więc jak dla nich nie wymyślę innego miejsca, to pójdą do donic i staną się ozdobą kącika przy garażu
Ostatecznie zrobiłam listę róż, które przyjdą wiosną do mnie:
stąd http://www.floribunda.pl/roze-rabatowe-cat-42.html
1 Munstead Wood ( Ausbernard)
2 Alpine Sunset
3 Augusta Luise
4 Ashram
5 Comte de Chambord
I stąd http://rozarium.shoparena.pl/
1 Laguna® (Kordes 2004)
2 Louise Odier (Margottin 1851)
3 Queen of Bourbons / Souvenir de la Princesse de Lamballe (Mauget 1834)
4 Mme Boll (Boll 1858)
Nie mogłam dłużej czekać, bo czekały sobie w koszyku, planowałam zamówić w jednej szkółce, tym czasem pewnego pięknego dnia znikły mi dwie róże z koszyka. Okazuje się, że jeśli ktoś jest chętny i szybciej złoży zamówienie, róże z koszyka znikają
Zatem zamówiłam z dwóch źródeł. I teraz nie mogę doczekać się wiosny
Gdyby nie Zbyszek, byłoby ich mniej. A tak dla jego przyjemności pojawią się też herbaciane Już pisałam, ze to jest też jego kawałek ogrodu - posadzę je przy jego warsztacie
Iwonko ładne zakupy. Zamawiasz w doniczkach czy goły korzeń? Z gołym korzeniem są kilka złotych tańsze. Ja chcę zamówić z rosarium okrywowe i się zastanawiam czy nie zapłacić trochę więcej i jednak kupić w doniczkach.
Gosiu, zajrzyj do tych szkółek, które zalinkowałam. Ja się sugerowałam kolorem, wyglądem kwiatków, czy długo kwitną, pachną i zdrowotnością. Trochę poczytałam o nich na forum, niektóre są bardziej polecane, inne mniej znane, ale też ena porównywana z innymi roślinkami, bylinami ..., więc mogę je przetestować u mnie. Mam nadzieję, że się sprawdzą
Aniu, sadzenie z gołym korzeniem w marcu jest dla róż korzystne. Z tego, co się zorientowałam, szkółki sadzą te róże wiosną do doniczek i sprzedają z doniczkami w sezonie. Tak kupowałam latem róże, a właściwie w czerwcu i po wyjęciu z doniczki cała bryła się osypała. Miałam goły korzeń. Nie wiem więc, czy ma sens kupowanie w doniczkach, jeśli można wcześnie wiosną kupić z gołym korzeniem. Chyba, że teraz nie możesz sadzić, to poczekaj ...
Można też trafić na róże w marketach, dość tanio, ale mam za mało miejsca w ogrodzie na takie eksperymenty.
Część róż było długo wybieranych, nazwy zapisane w notesiku, dwie dobrałam intuicyjnie Bo te, które chciałam - ich nie było
Iwonka! Zakupy poczyniłaś różane cudne Powiem Ci w tajemnicy, że swoich róż już się nie mogę doczekać, ale jeszcze nie czas na zamawianie w moim opóźnionym przypadku
Macham mocno po zimowej przerwie!