Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

Anda 16:37, 15 lut 2016

A jaki bedziesz miala kolor elewacji? Ten bialy zostanie?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Pszczelarnia 16:38, 15 lut 2016

Ando, elewacja będzie kremowa.
kosolka 16:39, 15 lut 2016

Pszczelarnia napisał(a)
No więc mi te stożki pasują do bryły domu. Ale może ja się nie znam i powinny być właśnie kulki w gruncie, kulki na nóżkach????

I z boku domu też poszerzysz rabatę do krawędzi tarasu?

No i własnie tutaj mam mały problem.. Nie mogę do krawędzi tarasu, bo łazimy dookoła domu i tamtędy wchodzimy na taras Nie wiem co tam zrobić. Ale poszerzyć bym musiała. Dlatego nie wiem czy nie zrobić fali..
kosolka 16:40, 15 lut 2016

Kremowy ale taki jaśniuteńki.. Nie jakoś bardzo żółty czy budyniowy. Bardzziej złamana biel.
Anda 16:41, 15 lut 2016

Kremowy to bardzo dobry kolor, zarowno pomarancze jak i ciemny roz bedzie ladnie wygladac. Moja elewacja jest waniliowa i przed domem mam Summer Song w lawendzie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Pszczelarnia 17:30, 15 lut 2016

Wydaje mi się, że - zmieniając nawyki domowników (co do wchodzenia na taras) należy poszerzyć i tutaj rabatę i dać coś, co ładnie zasłoni taras a wykończy rabatę, tam, gdzie czerwona kreska. Sprawi, że nie będzie on widoczny a raczej wydzielony.

AgataBC 18:16, 15 lut 2016

Dobrze Ewa pisze..też bym tak wydzieliła. Fali nie rób.
Iwk4 18:31, 15 lut 2016

Poczytałam, pooglądałam. Zejście z tarasu zawsze można wydłużyć. Jestem za poszerzeniem rabaty.
Te stożki z czego miałyby być?
Ja bym nie wiedziała od czego zacząć robiąc stożki. Mose ktoś podpowie?

Edit: literówka
kosolka 18:52, 15 lut 2016

Czy się przyzwyczaimy że taras trzeba obejść?? Do rozważenia. Wtedy rabata przy domu łączyłaby się z tą, która jest po prawej stronie tarasu (na tym zdjęciu minimalnie sie nie załapała, zaczyna się równo z tarasem)

Stożki.... Iwonka, dobre pytanie. Na tak duże po pierwsze - kopę lat czekania.. Po drugie - myslałam o cisowych? Wcześniej zupełnie nie interesowały mnie tematy zimozielonych stożków i kulek więc kompletnie zielona jestem z tych tematów.

Reasumując cenne podpowiedzi:
1. Rabatę trzeba poszerzyć
2. Przeciągnąć wzdłuż tarasu, zamknąć przejście
3. Dosadzić bukszpanowego żywopłotu wzdłuż drugiej ściany domu (?)
4. Zaopatrzyć się w stożki Ile? Jakie?
5. Kilka kulek dałabym jednak między stożki, mniejszych.
6. Róże (jeszcze nie ustalone, waham się)
7. Obrzeże bylinowe jednak? Czy mieszane(bukszpan plus coś bylinowego)? Chyba wolałabym nie mieszać.. Ale może lepiej?
8. Trawki brązowe plus proso czerwone. ML też?
9. Limonkowe dodatki jeszcze?
kosolka 20:22, 15 lut 2016

Pewnie Tuje nie spełniłyby funkcji stozkow?