Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku

Anusia 17:34, 16 lut 2016

Magda, Agata
Ja też jeszcze nie mam doświadczenia, także wiele jeszcze musimy sie nauczyć
Jeszcze nie ciachałam tuj ani też innych roślin. W tym roku czeka mnie pierwsze cięcie.
Anusia 17:35, 16 lut 2016

olga80 napisał(a)
Podpisuję się pod wypowiedzią Agaty czytała,że tuje szyszkują jak jest susza dla przetrwanie gatunku.

Tak się właśnie dzieje jak jest susza i włącza sie taka właśnie funkcja obronna.
Karol99 17:39, 16 lut 2016

Anusia napisał(a)
Moje tuje szyszkują zwłaszcza odmiana yellow ribboon. Wygląda to niestety brzydko. W wątku u Reni zadałam pytanie jak to paskudztwo usunąć. Ruszyła lawina odpowiedzi. Skopiowałam też link w którym mamy odpowiedż dlaczego tak się dzieje.

http://mojafirma.infor.pl/nieruchomosci/ogrod/iglaki/289557,Dlaczego-tuje-nadmiernie-szyszkuja.html
Wyglądają tak:

Szyszki na yellow ribbon

Mimo cięcia i podlewania każda tuja trochę szyszek będzie miała, rzecz naturalna.

Swoje musisz podlewać bo widzę ze są rzadkie czyli wykruszyły się wewnetrzne luski (reakcja obronna).
A nawozisz je?
Anusia 17:42, 16 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
Aniu, ja bym kosmetycznie je przycięła wiosną tak po 4 cm, by się zagęściły. Potem będzie za późno. Tak było u mnie. Nie cięłam tych żółtych. Potem nie poradziłam sobie z nimi i dostały eksmisję. Były zbyt prześwitujące...

Waśnie podjęłam taką decyzję. Podetnę je zwłaszcza skorzystają na tym żółte tuje yellow ribbon. Jak patrzę na nie z tarasu to wyglądaja jeszcze w miarę ale przy bliższych oględzinach nie za specjalnie. Nosiłam się z zamiarem pozbycia się ich na rzecz szmaragdów ale dostaną drugą szansę.
Anusia 17:44, 16 lut 2016

Karol dostały osmokotę tę co się rozkłada przez cały rok. W sezonie szmaragdy wyglądają dobrze tylko te żółte tak szyszkują i zabierają cały pokarm roślinie. Znaczy szyszki zabierają pokarm.
Anusia 17:47, 16 lut 2016

Dominika11 napisał(a)
dokłądnie, ostatnio na jakims wątku o tym żesmy gadały - ale szyszki mozna oberwać lub poczekać aż spadną same

U Reni, właściwie to ja rozpoczełam tę dyskusję. Zapytałam ją jak oczyszcza te szyszki. I zaczęła się dyskusja na temat szyszkowania tuj.
Anusia 17:47, 16 lut 2016

Mirella od kilku lat mamy suszę, więc tuje tak reagują. Teraz wiem dlaczego tak się dzieje.
olga80 10:52, 17 lut 2016

u nas też ostanie lata dały się we znaki nawet stawy wyschły
Edyta10 14:15, 18 lut 2016

Dominika11 napisał(a)
podobnież najbardziej szyszkują holmstrupy, a najmniej szmaragdy

zgadza się, ja mam Holmstrupy, mają dużo szyszek, a są podlewane i nawożone, to po prostu zależy od odmiany
Dominika11 14:20, 18 lut 2016

Edyta10 napisał(a)

zgadza się, ja mam Holmstrupy, mają dużo szyszek, a są podlewane i nawożone, to po prostu zależy od odmiany
dokładnie, u mnie Holmstrupy tez całe oszyszkowane, ale ja mam ich tylko kilka sztuk