Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogród Mirelli 17:00, 12 lut 2016

Do góry
Prosto jest najlepiej. W prostocie siłą. Będzie dobrze Podoba mi się pomysł. Green Carpet zapisałam sobie.
Kosolkowa Pasja 16:59, 12 lut 2016

Do góry
Ola, myślałam o takich kulkach:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/47/473048/original.jpg
Kosolkowa Pasja 16:20, 12 lut 2016

Do góry
Ola, przypomniała mi się jeszcze myśl, jaką miałam rano. Czytam wypowiedź Agci i faktycznie, jakby się zastanowić, nie jestem pewna, czy róże będą kwitnąć do jesieni, a jak będą to słabiej. Pomyśl więc może, aby na rogu domu dać np. 3 hortensje, które by przechodziły na drugą stronę domu. Dałyby od lipca dodatkowy kolor na rabacie.

Wrzucę ci kilka Danusiowych inspiracji z kulkami:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388545380/

https://pl.pinterest.com/pin/529876712388545340/

https://pl.pinterest.com/pin/529876712388545358/

https://pl.pinterest.com/pin/529876712386612411/

I jeszcze tak sobie myślę, ze w szkółkach są takie byle jakie te trzmieliny na pniu. Gdybyś miała wątpliwości, to może zdecyduj się na kulki z tuj na pniu. Takie widziałam ostatnio, sama chyba sobie dwie kupię różnej wysokości na rabatę przed domem. Można je ładnie formować i trzymać w ryzach

edit: nie gniewaj się, ale zapinowałam twój projekt do folderu projekty, bo bardzo mi się podoba

I napisałam ci instrukcję na pv
Czekam na testy
A jak najedziesz na zdjęcie pin i klikniesz, to pokaże ci się w większej wersji
Kosolkowa Pasja 15:59, 12 lut 2016

Do góry
Ola, najpierw o różach. One mają podane docelowe rozmiary, jakie osiągają i trzeba im zostawić trochę miejsca. Np. Ascot polecana burgundowa potrzebuje ok. 1 metra:
http://www.floribunda.pl/ascot-id-137.html

Twoja Artemis jest docelowo krzewem, potrzebuje 1,5 metra.
http://www.floribunda.pl/artemis-id-175.html

I teraz pytanie: Załóżmy, że zostawiasz bukszpan z tyłu i Artemis:
tyle miejsca zajmą docelowo róże. Te zielone kółka. Moim zdaniem trzeba poszerzyć rabatę.

Może też być tak, że część bukszpanu wykorzystujesz na kulki sadząc pojedynczo. Część natomiast możesz przenieść na przód na obwódkę.

Bordowe i różowe - to róże, limonkowe - to trzmieliny, zielone kulki bukszpanowe. Limonkowa obwódka to trzmielina, zielona - to bukszpan. No i kilka miskantów w plecach. Zimą będą ładnymi snopkami, a wiosną muszą tam być tulipany. Reszta nasadzeń jak pisała Kasia: naparstnice masz, inne bylinki też.
Ogród Mirelli 14:23, 12 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Zapomniałam, że Id nie chce rosnąć. To może te ptasie łapki. Tylko one niziutkie są. nie zakryją nóg, tylko zrobią obwódkę .
Edit: a może dać z przodu bodziszki przed berberysy?
Ładny z nich dywan byłby.

Iwonka te moje Carexy ID na hortensjowej to jakieś kiepskie. Ziemi im nie dawałam z piaskiem, ale do dołka dostały ziemię ogrodową, więc nie są w samej ciężkiej glinie. Moim zdaniem jednak przyczyną ich słabego wzrostu jest to, że za głęboko zostały posadzone tak jak Tess od samego początku mi zwróciła uwagę, ale zlekceważyłam to, a teraz myślę, że miała rację.
I to jest strona północna to pewnie też ma znaczenie.

Daję im szansę, zobaczę co będzie z nimi w tym roku

Masz rację te ptasie łapki za niskie, mi nie chodzi o obwódkę tylko o zakrycie gołych tujek od spodu. Ptasie łapki odpadają.

Bodziszek ładny jest, ale widzę, że bardzo delikatny, psy go zadepczą, szkoda kwiatków, odpada
Ogród Mirelli 14:18, 12 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
To co narysowałaś jako wyższe, daj berberysy, jak Ilonka radzi. A z przodu zaryzykuj z trawkami. Może Id?

Ze stipą poczekaj. Bardziej nie o wysokość chodzi, tylko o system korzeniowy. Jest delikatny, nitkowaty skory do uszkodzeń. Daj jej jeszcze czas na rozrośnięcie się.
Jak się pokłada, zwróć uwagę na sposób podlewania. Lej małym strumieniem na ziemię pomiędzy stipę. I nie może mieć za mokro. Ziemia wilgotna.
Jak już będzie w wielodoniczkach, to lubiła być podlewana na podstawkę.
Może mieć też mało światła. Parapet południowy. Podłóż coś, by ramka okienna nie zabierała światła. Niech będzie pudełko wyżej.

Iwonka właśnie kombinuję, żeby między tujki dać berberysy, a na przód Carexy ID, tylko mam obawy czy berberysy pod tujkami będą rosły?

OK z stipą zaczekam
Dzieki za radę, widzisz ja nie pomyślałam - stipa stoi na parapecie od strony północnej ehhhhh Zaraz przestawię na pięterko i na krzesełko do słoneczka

Podlewam zraszając i to co się położy to wykałaczką delikatnie podnoszę
Kosolkowa Pasja 12:19, 12 lut 2016

Do góry
Fajnie Kasia się rozmarzyła. Koncepcja super. Podoba mi się
Kosolkowa Pasja 12:15, 12 lut 2016

Do góry
Anda ma rację. Kocimiętkę zostaw jako wypełnienie. Twój rysunek wyjęłaś mi z głowy. Tak chciałam ci narysować. Kocimiętka i przywrotnik w sam raz.
Jak dasz kocimiętkę, to lawendę zakryje. Tak było u mnie. Kocimiętka jednoroczna pożarła lawendę. Chyba, że dasz odstęp.
Może miejscami dać na obwódce trzmielinę? Mozna ją przycinać, ze ścinek robić sadzonki.
Bukszpan na rabacie zajmuje dużo miejsca. Ja bym wolała go na obwódce z przodu, a w środku kule różnej wielkości.
Twój rysunek jest bardzo dobrą propozycją. Drugiego nie muszę robić. Byłoby bardzo podobnie
Ja i mój ogródek, a może ogród 07:26, 12 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Hej Dominiko. U ciebie z rana zawsze pogodynka. Gdybym bliżej mieszkała, wiedziałabym, jak się ubrać
a z drugiej strony jak zacząć dzień - od pogody najlepiej

jak ide do pracy to od razu ją streszczam - jeszcze troszke i pewnie nic juz nie bedę pisać, bo bedzie cieplutko ten mrozik dzisiejszy to troszkę mnie zdziwił - no ale to dopiero przecie luty, w sumie jeszcze w marciu i kwietniu może być różnie
Ja i mój ogródek, a może ogród 07:15, 12 lut 2016

Do góry
Hej Dominiko. U ciebie z rana zawsze pogodynka. Gdybym bliżej mieszkała, wiedziałabym, jak się ubrać
Ogród Mirelli 07:10, 12 lut 2016

Do góry
Zapomniałam, że Id nie chce rosnąć. To może te ptasie łapki. Tylko one niziutkie są. nie zakryją nóg, tylko zrobią obwódkę .
Edit: a może dać z przodu bodziszki przed berberysy?
Ładny z nich dywan byłby.
Ogród Mirelli 06:22, 12 lut 2016

Do góry
To co narysowałaś jako wyższe, daj berberysy, jak Ilonka radzi. A z przodu zaryzykuj z trawkami. Może Id?

Ze stipą poczekaj. Bardziej nie o wysokość chodzi, tylko o system korzeniowy. Jest delikatny, nitkowaty skory do uszkodzeń. Daj jej jeszcze czas na rozrośnięcie się.
Jak się pokłada, zwróć uwagę na sposób podlewania. Lej małym strumieniem na ziemię pomiędzy stipę. I nie może mieć za mokro. Ziemia wilgotna.
Jak już będzie w wielodoniczkach, to lubiła być podlewana na podstawkę.
Może mieć też mało światła. Parapet południowy. Podłóż coś, by ramka okienna nie zabierała światła. Niech będzie pudełko wyżej.
Na Łowieckiej 23:06, 11 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ilonko, ja mam Artemis od jesieni. Przed nią ma stipę, wcześniej lawendę, przed obwódkę bukszpanową.
A za różami perowską i werbenę.

Stipę z różami ma Łuki na bylinowej, nawet ostatnio ktoś fotkę przytoczył, to szybko znajdziesz. Bardzo udane połączenie.

Muszę w wolnej chwili ją u Ciebie odszukać.
To zdjęcie Łukasza róż ze stipą znam na pamięć! Uwielbiam je
Makowo na Kociewiu 22:53, 11 lut 2016

Do góry
Kasiu, ja taki lot ptaka bym chciała co miesiąc. Wtedy dopiero by porównanie było. Wreszcie widzę po całości. W innym ujęciu taki wielki ogród się wydaje.
A tu zaraz ulica. U mnie kiedyś też tuje podrosną
Kosolkowa Pasja 22:47, 11 lut 2016

Do góry
Ola, ja też jutro. Muszę iść zobaczyć u Kasi.
Z tym bukszpanem kombinuję. Twój ma szerokość sporą i wysokość też. Ja bym zrobiła kostki podłużne. Część bym przeniosła. Byłyby takie prostopadłowściany. Pomiędzy róże z bylinami. Do tego miskanty, werbena, ostróżki.
Dziś kompa nie odpalam, ale jutro znajdę czas, to kliknę ci inspiracje, albo rozrysuję, o co mi chodzi.
Teraz róże:
The fairy jest niska okrywowa, a Artemis będzie potrzebowała sporo miejsca. Fairy mi do niej nie pasuje. Ta rabata mogłaby być niebieski, biały, fiolet...
Może ta Danusi trzmielina, ale chyba to nie to...
Pomyślę jutro.
Widziałaś Łukasza bylinową?
Wejdź na jego wątek na ostatnie strony. Narysował plan, jak połączył róże z bukszpanem. Ma żywopłot i kulki bukszpanowe. Powiesz mi, co o tym sądzisz.
Kosolkowa Pasja 22:08, 11 lut 2016

Do góry
Ja nawet takiego nie umiem. Ola, zaznacz mi, gdzie i ile jest róż?
I co jeszcze ma zostać? Jak duży jest żywopłot bukszpanowy?
Ogród Mirelli 15:22, 11 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mirelko, zdrowiej. Miłego dnia

Dziękuję Iwonka

Muszę sięgnąć do instrukcji Twojej o stipie, bo już chyba muszę zacząć pikować
Kosolkowa Pasja 15:09, 11 lut 2016

Do góry
Ola, jak ta rabata wygląda z góry? O wymiary mi chodzi. Masz plan?
I pytanie: gdybyś miała coś z bukszpanami zrobić, wolałabyś kulki, czy kostki?
Pomóżcie wyczarować mi ogród 14:57, 11 lut 2016

Do góry
Violu, pozdrawiam
Wiosna niebawem
Na Łowieckiej 10:53, 11 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ilonko, ja mam Artemis od jesieni. Przed nią ma stipę, wcześniej lawendę, przed obwódkę bukszpanową.
A za różami perowską i werbenę.

Stipę z różami ma Łuki na bylinowej, nawet ostatnio ktoś fotkę przytoczył, to szybko znajdziesz. Bardzo udane połączenie.
artemis moze przerosnac Ci perowska chyba ze bedziesz miala tak wielka jak mala mi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies