Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

kosolka 17:35, 11 lut 2016

Pszczółko, dziękuję że poświęciłas czas

Odpowiadam:
1. Nie. Po lewej stronie wejścia jest garaż. Robię tą która na fotce, czyli prawa strona drzwi wejściowych, oraz jej ciąg dalszy w prawo, wzdłuż domu. Tam w tej chwili rośnie to samo co z przodu, bez bukszpanow.

2. Wystawa poludniowo-zach.

Wymiary i wysokość podam wieczorem.

3. Dom będzie jasny, jasny krem. Na rabatach obok jest niebiesko,biało, zolto, różowo. Fioletowo.

4. Ma uskok, schody w sumie nie wchodzą.

5. Chciałabym róże, trochę bylin niskich, ale właśnie zimozielonego brakuje mocno

Poszerzyć trochę mogę, pisałam wyżej.

Na Twoim rysunku- bukszpan zostaje, przed nim ciemnorozowa róża. Przed nią Artemis, na środku Szałwia, po bokach Fairy, w miejscu CW stozki? I tak samo z drugiej strony domu? miskanty z boków rabaty?
Pszczelarnia 17:55, 11 lut 2016

Kosolko, tak.
A za domem już możesz dać inne rośliny trzymając się szkieletu, koloru i np. obwódkę zamiast pod domem możesz dać na zewnątrz rabaty (taki przeskok).

Zawsze można dołożyć bergenie jako zimozielone.

Wydaje się że porządne stożki albo ostrosłupy z bukszpana i obwódka załatwią sprawę.

A jak kremowy dom, to można pójść w pomarańczowe morele kremowe. Pomarańcz- biel i lila z granatem. Coś jak kolor róży Tessing Georgia.
Wcale nie trzeba różu, nawet bym nie dawała.

Dobrze sprawdza się bodziszek jako obwódka również. Albo pod różami wypełniacz. .
kosolka 19:49, 11 lut 2016

Rabata musiałaby być mocno poszerzona gdyby miały wejść trzy rzędy róży i bukszpan.. Mały zasnie to pójdę mierzyć.
kosolka 20:49, 11 lut 2016

Rysunek jaki jest, taki jest. Nie umiem

Iwk4 22:08, 11 lut 2016

Ja nawet takiego nie umiem. Ola, zaznacz mi, gdzie i ile jest róż?
I co jeszcze ma zostać? Jak duży jest żywopłot bukszpanowy?
kosolka 22:12, 11 lut 2016

Róże są wzdłuż calej rabaty - co ok 50/60 cm. Naprzemiennie, obok siebie, Artemis i The Fairy.
Zywoplot- pytasz jak wysoki? M. mówi że ok 80cm, musimy mu na tą chwilę uwierzyć Bo w piżamie nie wyleze już
kosolka 22:19, 11 lut 2016

Kasia z Makowa wrzuciła dla mnie widok z góry na swoją rabatę na str.587. Podoba mi się ona, zastanawiałam się czy może coś odgapie? Czekam dziewczynki, mówcie jeszcze. Dużo mowcie Aż się wyklaruje.
AgataBC 22:21, 11 lut 2016

Nie mam dziś dostępu do internetu ale postaram się jutro wpaść
Iwk4 22:47, 11 lut 2016

Ola, ja też jutro. Muszę iść zobaczyć u Kasi.
Z tym bukszpanem kombinuję. Twój ma szerokość sporą i wysokość też. Ja bym zrobiła kostki podłużne. Część bym przeniosła. Byłyby takie prostopadłowściany. Pomiędzy róże z bylinami. Do tego miskanty, werbena, ostróżki.
Dziś kompa nie odpalam, ale jutro znajdę czas, to kliknę ci inspiracje, albo rozrysuję, o co mi chodzi.
Teraz róże:
The fairy jest niska okrywowa, a Artemis będzie potrzebowała sporo miejsca. Fairy mi do niej nie pasuje. Ta rabata mogłaby być niebieski, biały, fiolet...
Może ta Danusi trzmielina, ale chyba to nie to...
Pomyślę jutro.
Widziałaś Łukasza bylinową?
Wejdź na jego wątek na ostatnie strony. Narysował plan, jak połączył róże z bukszpanem. Ma żywopłot i kulki bukszpanowe. Powiesz mi, co o tym sądzisz.
kosolka 23:05, 11 lut 2016

Agatko, czekam!

Iwonka- o tak, bylinowka Lukasza nie jest mi obca Jest piękna.. Pamiętaj jednak kochana, że styl prosty, formalny, geometryczny, to nie dla mnie Kwadratów czy prostokątow chyba nie dam rady znieść Kulki prędzej. Zielona ściana bukszpanowa, choć cięta na prosto, mnie też nie razi.. Proszę Cię jednak, pokaz jakieś fotki. Zobaczę, pomyślimy..

Fairy miało właśnie być uzupełnieniem dołu dla Artemis.. Jednak jak widac- nieudolnym.