Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

MirellaB 14:12, 12 lut 2016

Pawlus napisał(a)
Jeśli psy chodzą pomiędzy tujkami to carexy też poniszczą. Wiem z doświadczenia. Ale nie wiem co mogłoby tutaj dać sobie radę. Może berberysy?

Myślałam o Carexach ID takich już dorodnych.

Berberysów nie brałam pod uwagę dla bezpieczeństwa moich psów. One są dzikusy, ich kolce nie odstraszają, pokłują się, połamią krzaki, a i tak będą chodziły. Ale może faktycznie to dobry pomysł
Do przemyślenia

Najlepsza by była roślina bardzo wytrzymała, ale czy taka jest?

MirellaB 14:14, 12 lut 2016

inag napisał(a)
Mi też się wydaje, że przydałoby się coś co by raczej odstraszyło psiaki od biegania między tujkami. Berberysy mogłyby się sprawdzić. Trawy na pewno tego nie wytrzymają niestety..

Ty też mówisz berberysy Zastanawiam się.
Może pomiędzy tujki dać berberysy, a na przód Carexy ID?
Ale czy berberysy pod tujkami będą dobrze rosły?
MirellaB 14:18, 12 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
To co narysowałaś jako wyższe, daj berberysy, jak Ilonka radzi. A z przodu zaryzykuj z trawkami. Może Id?

Ze stipą poczekaj. Bardziej nie o wysokość chodzi, tylko o system korzeniowy. Jest delikatny, nitkowaty skory do uszkodzeń. Daj jej jeszcze czas na rozrośnięcie się.
Jak się pokłada, zwróć uwagę na sposób podlewania. Lej małym strumieniem na ziemię pomiędzy stipę. I nie może mieć za mokro. Ziemia wilgotna.
Jak już będzie w wielodoniczkach, to lubiła być podlewana na podstawkę.
Może mieć też mało światła. Parapet południowy. Podłóż coś, by ramka okienna nie zabierała światła. Niech będzie pudełko wyżej.

Iwonka właśnie kombinuję, żeby między tujki dać berberysy, a na przód Carexy ID, tylko mam obawy czy berberysy pod tujkami będą rosły?

OK z stipą zaczekam
Dzieki za radę, widzisz ja nie pomyślałam - stipa stoi na parapecie od strony północnej ehhhhh Zaraz przestawię na pięterko i na krzesełko do słoneczka

Podlewam zraszając i to co się położy to wykałaczką delikatnie podnoszę
MirellaB 14:23, 12 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
Zapomniałam, że Id nie chce rosnąć. To może te ptasie łapki. Tylko one niziutkie są. nie zakryją nóg, tylko zrobią obwódkę .
Edit: a może dać z przodu bodziszki przed berberysy?
Ładny z nich dywan byłby.

Iwonka te moje Carexy ID na hortensjowej to jakieś kiepskie. Ziemi im nie dawałam z piaskiem, ale do dołka dostały ziemię ogrodową, więc nie są w samej ciężkiej glinie. Moim zdaniem jednak przyczyną ich słabego wzrostu jest to, że za głęboko zostały posadzone tak jak Tess od samego początku mi zwróciła uwagę, ale zlekceważyłam to, a teraz myślę, że miała rację.
I to jest strona północna to pewnie też ma znaczenie.

Daję im szansę, zobaczę co będzie z nimi w tym roku

Masz rację te ptasie łapki za niskie, mi nie chodzi o obwódkę tylko o zakrycie gołych tujek od spodu. Ptasie łapki odpadają.

Bodziszek ładny jest, ale widzę, że bardzo delikatny, psy go zadepczą, szkoda kwiatków, odpada
ag_zie 14:24, 12 lut 2016

MirellaB napisał(a)

...
Podlewam zraszając i to co się położy to wykałaczką delikatnie podnoszę

Ale misterna robota
MirellaB 14:26, 12 lut 2016

Dominika11 napisał(a)
Ja bym tez tak zrobiła jako wyzsze dać berberysy, a przed nimi ewentualnie trawki, a jak nie trawki to może zrobić taki nie wysoki bukszpanowy płotek jako obwódkę

Dominiko zapomniałaś, że rezygnuję z bukszpanu u mnie w ogrodzie ze względu na podsikiwanie, by były spalone od dołu

Nie mogę mieć obwódki bukszpanowej, odpada

Berberysy i trawki to zaczynam się przekonywać do tego połączenia.
MirellaB 14:28, 12 lut 2016

AsiaK_Z napisał(a)
Mirelka, a jakby z tych tujek zrobić kulki? Chyba fajne by wyszły no i "nogi" by nie przeszkadzały

Asiu o tym nie pomyślałam, nawet dobry pomysł, ale planowałam na te tujki zimą lampki zakładać i bym chciała je jednak zostawić takie jakie są

Może kiedyś zrobię z nich kulki - zapamiętam Twój pomysł
MirellaB 14:34, 12 lut 2016

olga80 napisał(a)
Mirelka ja to bym zrobiła kulki z nich bo one jakieś nijakie teraz

pomyśl o berberysie może takim gren carpet

Tereniu może na zdjęciu wyglądają mało ciekawie, ale nie są złe, a jak są równo podcięte i wyprowadzone to świetne są i pasują na tym małym odcinku.
Na razie zostawiam co nie znaczy, że kiedyś nie będą kulkami

Znam te berberysy, w zeszłym roku na pasie developerskim je sadziłam.
Pięknie się przebarwiają
Faktycznie jeżeli bym się zdecydowała na berberysy między tujki to warto o nich pomyśleć, by ładnie zmieniały kolor, nie rosną zbyt wysokie, są rozłożyste, zresztą i tak bym musiała solidnie ciąć, ale by ładnie zakryły gołe łodygi tujek - jak myślisz? Podzielasz moje zdanie?
MirellaB 14:38, 12 lut 2016

olga80 napisał(a)
Mirelka może jeszcze pomyśl o Irga eichholz

Nie znam takiej rośliny. Wygooglowałam i jest fajna, chyba bardzo zadarniająca? Wygląda na solidną, psy chyba by jej nie zadeptały.

Zapisałam - do przemyślenia
MirellaB 14:41, 12 lut 2016

Dominika11 napisał(a)
a jak myslisz chyba bedą pasować pomiędzy wierzbami hakuro na żwirze, a z tyłu mam sad

Hmmmm mówisz, że między wierzbami Hakuro je posadzić?
Musze dokupić dwie Hakuro i będę miała w rzędzie posadzone trzy sztuki.
Między nie o trawach wyższych myślałam, ale może faktycznie te berberysy by dać?