Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

iwka 11:12, 12 lut 2016

mi się ten zielony tył bardzo podoba pozwoliłam sobie pokolorowaćnie znam sie na projektowaniu, więc bazowałam na twoim projekcie rozsypałam tylko korę i bukszpany trochę podrosły

kosolka 11:47, 12 lut 2016

No, czyli podobnie do mojego gryzmoła, Iwka

A jako obwódkę to zielone, to o czym myślałaś?
kosolka 11:48, 12 lut 2016

Pyanie jeszcze bardzo ważne - czy, idąc na razie tą drogą, myslicie że kocimiętka zostaje na obwódce (plus coś ewentualne, miejscami) czy raczej out?
Anda 11:53, 12 lut 2016

Wg mnie lawenda ładniej wygląda zimą. Kocimiętkę bardzo lubię, ale po zimie nieładna się robi. Poza tym wiosną i końcem czerwca do ziemi ją trzeba przyciąć i wtedy przez ok. 2 tyg. jest łyso. Kocimiętkę łatwo się przesadza i punktowo możesz ją zostawić.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
kosolka 11:54, 12 lut 2016

Jeszcze kwestia kształtu. Zostać ma tak jak jest - czyli równolegle do domu, tylko zaokrąglona na rogu? Czy jakoś ją powyginać, fale porobić?

To czarne półkole na dole to fragment okrągłej rabaty. Możnaby dopasować do niej kształtem tą przy domu. "Wklęsnąć" na wysokośc koła, a na rogu domu wybrzuszyć. Nie wiem czy to dobry pomysł. Pozostałe rabaty są w dość dużej odległości od niej, ale też są pofalowane.
kosolka 11:56, 12 lut 2016

Anda napisał(a)
Wg mnie lawenda ładniej wygląda zimą. Kocimiętkę bardzo lubię, ale po zimie nieładna się robi. Poza tym wiosną i końcem czerwca do ziemi ją trzeba przyciąć i wtedy przez ok. 2 tyg. jest łyso. Kocimiętkę łatwo się przesadza i punktowo możesz ją zostawić.

No własnie, ona jest śliczna wiosną. Później już średnio. I mocno się rozrasta na szerokość.
kosolka 12:03, 12 lut 2016

Badzo się cieszę, że tak mi pomagacie! Buziole dla wzystkich
makkasia 12:07, 12 lut 2016

Olu czytam, oglądam i wszystkie propozycje są bardzo ciekawe.
Nie za bardzo znam się na bylinówkach - napiszę tylko o moich doświadczeniach z rabatą przy domu.
Najpierw pionowe elementy -
Mam trzmieliny na pniu (po drugiej stronie) i w ich okolicy róże ale nie jest to dobre połączenie w moim przypadku bo moje róże są wysokie. Jeśli mają być trzmieliny to cała reszta musi być niska wtedy to dobrze wygląda. Ja posadziłabym stożki (na mojej rabacie będę też wymieniać niektóre kule na stożki).Trawy ML będą stanowić pion dopiero w drugiej połowie latai. Oczywiście stożki nie z tyłu tylko po środku szerokości rabaty. Róże artemis piękne, jeśli zachowałabyś ten ekran z tyłu to suuuper ale na tle kremowego tynku zginą, dodanie mocnego koloru wręcz wskazane. I teraz jeśli mam coś radzić to ja "wywaliłabym" okrywowe the fairy a posadziłabym róże, jeżówki, w kolorze mocnym malinowym i do tego niebieskie ostróżki, jako pionowe porozrzucane elementy, wcześniej np naparstnice. Niżej szałwie, selseria jesienna, bodziszki niebieskie, świetnie z bielą i maliną wyglądają brązowe turzyce. Ale cudowne też byłoby połączenie bieli, kremu, i pomarańczu i do tego "czekoladowych kosmosów. gzdieniegdzie pomarańczowe kukliki Wiosną pomarańczowe i czarne tulipany a wypełniacz do wszystkiego pasująca stipa i selseria jesienna albo pójść w stalowe kostrzewy i lawendy?...ach rozmarzyłam się i dla uporządkowania falującej rabaty tak jak Pszczółka pisała przeskakująca obwódka z bukszpanu. Oczywiście w tych rozbielonych pomarańczach mogą rosnąć fioletowe ostróżki, są również łosoiowe dziewanny i naparstnice. ok już nic nie piszę macham
Iwk4 12:15, 12 lut 2016

Anda ma rację. Kocimiętkę zostaw jako wypełnienie. Twój rysunek wyjęłaś mi z głowy. Tak chciałam ci narysować. Kocimiętka i przywrotnik w sam raz.
Jak dasz kocimiętkę, to lawendę zakryje. Tak było u mnie. Kocimiętka jednoroczna pożarła lawendę. Chyba, że dasz odstęp.
Może miejscami dać na obwódce trzmielinę? Mozna ją przycinać, ze ścinek robić sadzonki.
Bukszpan na rabacie zajmuje dużo miejsca. Ja bym wolała go na obwódce z przodu, a w środku kule różnej wielkości.
Twój rysunek jest bardzo dobrą propozycją. Drugiego nie muszę robić. Byłoby bardzo podobnie
Iwk4 12:19, 12 lut 2016

Fajnie Kasia się rozmarzyła. Koncepcja super. Podoba mi się