Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

Dominika11 17:50, 11 lut 2016

Makao_J napisał(a)
A czemu lawendę rozmnażasz z nasion a nie z sadzonek od tej co Ci się podoba ??
właśnie łatwa jest lawenda do rozmnożenia - nawet coś mi się kojarzy, że jakoś niedawno było w jakimś programie ogrodniczym
MirellaB 18:23, 11 lut 2016

Makao_J napisał(a)

I tak co roku skoro nie zimuje?

Nie wiem Aniu zobaczę czy coś z tego wyjdzie. Jeżeli tak i spełni moje oczekiwania to pewnie zapragnę w przyszłym roku też ją mieć

Jeżeli nie uda się to kupię sadzonki, widziałam w sprzedaży w ubiegłym roku jak zaczynała kwitnąć, tylko droga była około 10,00 złotych za średnią doniczkę, a ja to bym potrzebowała z 30 sztuk do moich donic i doniczek

Strasznie mi się ona podoba

MirellaB 18:24, 11 lut 2016

Dominika11 napisał(a)
właśnie łatwa jest lawenda do rozmnożenia - nawet coś mi się kojarzy, że jakoś niedawno było w jakimś programie ogrodniczym

Ale masz na myśli tą francuską właśnie, czy zwykłą? Bo ja na francuską jestem nastawiona
Zwykłą z OBI z sześciopaków posadziłam w ubiegłym roku 12 sztuk
Dominika11 18:33, 11 lut 2016

MirellaB napisał(a)

Ale masz na myśli tą francuską właśnie, czy zwykłą? Bo ja na francuską jestem nastawiona
Zwykłą z OBI z sześciopaków posadziłam w ubiegłym roku 12 sztuk
właśnie chyba gościu pokazywał zwykłą lawendę i francuską chyba też
MirellaB 21:26, 11 lut 2016

Dominika11 napisał(a)
właśnie chyba gościu pokazywał zwykłą lawendę i francuską chyba też

MirellaB 21:39, 11 lut 2016

Denerwują mnie podkasane tujki na przodzie ogrodu między furtką, a bramą. Bym chciała je czymś podsadzić. Czy dobrym wyborem by było między nie posadzić Carexy Ice Dance, a przed nimi turzyce Carex Ptasie Łapki?

Za tujkami przy płocie to jest tor przebiegowy moich psów.

Między tujkami czasami też chodzą dlatego tam powinno być coś co nie będzie zadeptane.

Czy Carexy przez swoje kłącza nie będą źle wpływały na rośnięcie tujek?

Pawlus 21:55, 11 lut 2016

Jeśli psy chodzą pomiędzy tujkami to carexy też poniszczą. Wiem z doświadczenia. Ale nie wiem co mogłoby tutaj dać sobie radę. Może berberysy?
inag 00:21, 12 lut 2016

Mi też się wydaje, że przydałoby się coś co by raczej odstraszyło psiaki od biegania między tujkami. Berberysy mogłyby się sprawdzić. Trawy na pewno tego nie wytrzymają niestety..
Iwk4 06:22, 12 lut 2016

To co narysowałaś jako wyższe, daj berberysy, jak Ilonka radzi. A z przodu zaryzykuj z trawkami. Może Id?

Ze stipą poczekaj. Bardziej nie o wysokość chodzi, tylko o system korzeniowy. Jest delikatny, nitkowaty skory do uszkodzeń. Daj jej jeszcze czas na rozrośnięcie się.
Jak się pokłada, zwróć uwagę na sposób podlewania. Lej małym strumieniem na ziemię pomiędzy stipę. I nie może mieć za mokro. Ziemia wilgotna.
Jak już będzie w wielodoniczkach, to lubiła być podlewana na podstawkę.
Może mieć też mało światła. Parapet południowy. Podłóż coś, by ramka okienna nie zabierała światła. Niech będzie pudełko wyżej.
Iwk4 07:10, 12 lut 2016

Zapomniałam, że Id nie chce rosnąć. To może te ptasie łapki. Tylko one niziutkie są. nie zakryją nóg, tylko zrobią obwódkę .
Edit: a może dać z przodu bodziszki przed berberysy?
Ładny z nich dywan byłby.