Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Kiedyś będzie tu ogród 12:49, 19 paź 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Ale u ciebie bajkowe widoki

Mam nadzieję Kasiu, że to bajka o brzydkim kaczątku i z tych moich zgliszczy wyłoni się kiedyś piękny ogród.

anabuko1 napisał(a)
Fantastyczne magiczne zdjęcia

Dziękuję Aniu. Kocham te chwile o wschodzie słońca, najlepiej z kawką w ręku.

ElzbietaFranka napisał(a)
I jak tu nie siedzieć i nie podgladać. Można siedzieć i siedzieć i się nie nudzić. Zabki przybyły z roślinami czy już wcześniej w ogrodzie były.
Aniu jeszcze ryby musisz wpuścić wcale nie ma z nimi kłopotu, jedynie rozmnażają się na potęgę.
Ale jak się już zadomowią to będą cię poznawały po głosie z daleka będą płynąc. Aniu musisz mieć filtr od wiosny bo trzeba aby woda miała wymianę.
Jeszcze raz pieknie.
Dlatego siedzę Elu i obserwuję. Filtr i pompa w planach. Narazie ze względów finansowych są poza moim zasięgiem.

W temacie obserwacji okiennych.

Taką kupeczkę miałam wczoraj na widoku...

Ależ miał radochę z kąpieli na sucho. Z tej perspektywy nie widać, ale tam jest szeroki pas spod glebogryzarki, bo zaczęliśmy szykować pod trawnik w sadku.

Próba cichego otworzenia oka, w celu wyraźniejszych zdjęć, nie wyszła. Czujna gadzina.

Zrezygnowałam a gość spokojnie wylegiwał się dalej...

Aż zgłodniał... dobrze że winogronko blisko...
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:19, 19 paź 2018

Do góry

Kupiłam 4 sztuka 3 kupił po 189 zł tylko tyle byli dokupiłem 1 szkoły za 240 już taka dorodna. Widzę różnicę, że większa ma ładniejsze kolory zobaczymy w przyszłym roku.

Czyli ceny podobne Zamarzył mi się szpaler z takich dębów jak u Ciebie, świetnie to wygląda. Ciszę się, że wybrałam dęby zamiast grabów
Ptasi gaj 12:07, 19 paź 2018

Do góry

Mam Ashley pierwszy rok od właściwie czerwca. Kupowałam w pobliskiej szkółce bardzo dorodna. Zasadziłem na stałe miejsce i ruszyła.
Ma bardzo ładne kwiaty, u mnie nie choruje, jeszcze kwitnie na pędzie ma tyle kwiatów jak widzisz poniżej
Jestem zadowolona możesz kupowac.

Elu piękna róża. Taki zbity kwiat. W całości i pięknie i elegacko i tak dużo tego pięknego kwiatu ma .
Ciekawa ta róża.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:54, 19 paź 2018

Do góry
effka napisał(a)

Słońce ma do 14-15. Kupiłam za 240zł, dostałam mały rabacik.

Kupiłam 4 sztuka 3 kupił po 189 zł tylko tyle byli dokupiłem 1 szkoły za 240 już taka dorodna. Widzę różnicę, że większa ma ładniejsze kolory zobaczymy w przyszłym roku.
Lubię go :) 09:53, 19 paź 2018

Do góry
Witam Lusi
Co tak sie obijasz i tak malo fotek dajesz a tak pieknie masz wszedzie.

Piekne sa wrzosy mam tez 2 krzaczki wrzosccow ktore kwitna jak im sie podoba czyli różnie ale one pachną.

Masz tez tulipanowca, u mnie tez piekny jestem bardzo z niego zadowolona mam go od 5 lat i kazdej wiosny wypatruje na nim kwiatow ale chyba sie nie doczekam.

Ten powojnik pieknie rosnie na tych linach. Zrob fotke jesli ma jeszcze liscie jak duzy urosl.

Pozdrawiam Lusi

Mało fotek, bo brak czasu. Mam tak dużo zajęć: prowadzę fitnees, klub zdrowego odżywiania, tańczę i właśnie szykujemy się na Mistrzostwa Świata, a jeszcze ogród cały czas , dzieci praca dom jak każdy gotwanie sprzątanie prasowanie itd. Całe szczęście mam tyle energii że to ogarniam

Wrzośće- liczę na to, że będą kwitły, bo wrzosy ładnie mi rosną. Zobaczymy. Dokarmię je wiosną.
Tulipanowiec to piękne drzewo, mam ok 2-3 lata więc na kwiaty jeszcze poczekam. Ale też piękny jest ambrowiec. Kolor jego liści jesienią powala.

Na linach nie mam powojnika tylko wisterię. Postaram się zrobić zdjęcia
LeŚnicZaNka 09:43, 19 paź 2018

Do góry
W Warszawie widziałam kilka araukaria, Ale nie tak duże
Przy kościele rosły dwie wśród różaneczników
Holandia tak jak Anglia ma łagodny klimat więc nie jest tak zimno jak u nas przychodzą mroźne wyżej syberyjskie.
Ta holenderska rośnie w odkrytym terenie przy kościele osłonięte lasem z każdej strony.

Kasiu już na pewno koniec lata od dzis

Pozdrawiam
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:12, 19 paź 2018

Do góry
Opuchlak to paskudztwo. Nie miałam opuchlaków jak kupiłam rododendrona 3 lata temu pokazały się jak przyjechałam z wakacji liści nie poznałam jak wycinanki łowickie.
W tym roku zauważyłam na różach w jednym miejscu, ale podlałam preparatem jak nie kwitły i widzę, że nic nie żre. Opuchlaki przynosi się z roślinami które żerują w donicach.
Niestety szkółkarze nie dbają o to aby sprzedawane przez nich rośliny były w pełni zdrowe i bez niepożądanych "dodatków". Wypadałoby każdą roślinkę lubianą przez opuchlaki (a lista jest spora) przejrzeć wydłubując ziemię z korzeni

Ptasi gaj 23:56, 18 paź 2018

Do góry
adkawi napisał(a)
Witaj Elu mam pytanie o różyczkę ashley ,bardzo lubię wielokwiatowe.Jak z jej zdrowotnością i powtarzaniem kwitnienia.Czy jesteś z niej zadowolona?

Mam Ashley pierwszy rok od właściwie czerwca. Kupowałam w pobliskiej szkółce bardzo dorodna. Zasadziłem na stałe miejsce i ruszyła.
Ma bardzo ładne kwiaty, u mnie nie choruje, jeszcze kwitnie na pędzie ma tyle kwiatów jak widzisz poniżej
Jestem zadowolona możesz kupowac.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 22:03, 18 paź 2018

Do góry
dana1s napisał(a)
Uwielbiam jak opisujesz tradycyjne obrzędy bawarskie. Widać, że ludzie u Was żyją w symbiozie i się wspierają i lubią zwyczajnie. Tu u nas coraz rzadziej widać takie zachowania. Tu gdzie mieszkam obecnie każdy żyje za swoimi drzwiami i nawet nie odpowiadają dzień dobry. Mam nadzieję, że wkrótce wrócę na moją ukochaną ulicę

Pamietam piekne czasy na Ślasku. W kazdym domu ktos umiałgracna jakims instrumencie. Najwiecej bylo mandolin i organki tez duzo osob gralo na akordeonach.
Przy kazdej kopalni byly orkiestry dete i rokkowe i roznego rodzaju zespoly.
Bylo fajnie woeczorami zbieralismy sie przy ognisku, spiewy, piwko kolacze.
Nawet sasiedzi sie zbierali.

Teraz to sie pozmienialo.

Pozdrawiam Iza ide ogladac jeszcze
Lubię go :) 21:49, 18 paź 2018

Do góry
Witam Lusi
Co tak sie obijasz i tak malo fotek dajesz a tak pieknie masz wszedzie.

Piekne sa wrzosy mam tez 2 krzaczki wrzosccow ktore kwitna jak im sie podoba czyli różnie ale one pachną.

Masz tez tulipanowca, u mnie tez piekny jestem bardzo z niego zadowolona mam go od 5 lat i kazdej wiosny wypatruje na nim kwiatow ale chyba sie nie doczekam.

Ten powojnik pieknie rosnie na tych linach. Zrob fotke jesli ma jeszcze liscie jak duzy urosl.

Pozdrawiam Lusi
Ogród z wilkiem zamkn. 20:22, 18 paź 2018

Do góry
Miskant Morning Lighty powstał na bazie Grazielli taka jest prawda.
Morning .... szary, Graziella zielona. Zazwyczaj u nas nie kwitną - masz wyjątkowe szczęście albo piękne lato to sprawiło. Są piękne nawet bez kwiatów.

Elu pewnie to gorące lato i piekna jesień spowodowała kwitnienie
......i faktycznie są piękne -i z kwiatami i bez

Magda przepiękny widok na tej focie. Jednak góry to są góry, morza z takiej odległości nie widać a góry tak, to Czantoria?

Widzę, że znowu coś przerabiasz. Ja już nic nie robię tej jesieni tylko jeszcze trawy powiązać trzeba i odkurzyć liście i to wsio.

Pozdrawiam Madziu

dziękuję bardzo ode mnie widać Skrzyczne ,Klimczok ,Hrobaczą .....a czy Czantorię .....raczej nie ,ale szczerze ..... nie wiem .....z tak daleka tylko mocno charakterystyczne szczyty rozpoznaję

.... już zakańczam przeróbki na ten sezon ....dopiero na wiosnę mam w planie znowu trochę podziałać
zresztą chyba już kończy się ta piękna pogoda
u Ciebie jestem na bieżąco .....ale najczęściej zdarza mi się nadrabiać zaległości na telefonie ....więc nie piszę , a pózniej ....wiesz sama jak z tym czasem jest
buziaki
Ukojenie 09:17, 18 paź 2018

Do góry
zoja napisał(a)
Jesiennie bardzo...

Sumaki w tym roku bardzo piekne. Zreszta wszystko piekne jak takie lato jesienia. Szkoda ze juz koniec tego dobrego.
Te chryzantem bardzo mi sie podobaja, nieraz przypadkiem mozna cos kupic i tyle daje radosci. Tak mam z debami zadnej roiny tak nje obserwowam jak moje deby blotne.
Na zielonej... trawce :) 08:32, 18 paź 2018

Do góry
Witam Angeliko

Nie bylam dawno a ogrod sie zmienia wszystko rosnie i pieknie wyglada.
Wrzosowisko robi wrazenie musisz dobrze o nie dbac ze takie piekne.
Ja w tym roku mone wrzosy chcialsm wyrzucic bo wiosna byly w takim kiepskim stanie, ale po nawozach ruszy juz przekwitaja.
Limy piekne. Co ile sa posadzone i jak dlugo je masz?
Jeszcze chcialam sie dowiedziec to brzozy derembosy czy szybko rosna u ciebie. Dlaczego pytam, bo mam okazje kupic ale takie do 1 m i nie wiem czy warto kupowac takie malusie.
Jeszcze chcialam zapytac o trawe miedzy brzozami pewnie nie wiesz co za odmiana, ale jakbys zrobila fotke z bliska lisciom i wiechy kwiatu bylabym wdzieczna.
Bardzo elegancka trawa widzialam podobna na pobliskim osiedlu to bym porownala.

Przepraszam za pytania, doczytalam do 634 str od konca watku, juz pozno oczy sie kleja

Pozdrawiam

Cześć Ela zgadza się ogród ładnie przybrał na masie, co mnie oczywiście cieszy Moje wrzosy po cięciu też nie zachwycają, daje im papu, czasu i zawsze się pozbierają Jakoś specjalnej troski nie wymagają, radzą sobie same.

Limy mam w szpalerze o długości ok 13m, sadzone co dobry metr do półtora. Sadziłam je jesienią dwa lata temu.

Brzozy zdecydowanie zmieniły wygląd, mam je 4 lata, kupiłam naprawdę chudzinki z kilkoma listkami, ale były bardzo wysokie (5m na pewno) także tylko cięliśmy co roku od góry aby "szły" w szerz.... czy warto kupić metrowe - wszystko od ceny zależy jeśli aktrakcyjna…

Trawy w brzozach oczywiście przy czasie pstryknę foto

Pozdrawiam

Ogrod stewardessy 07:58, 18 paź 2018

Do góry
Witaj Kamili

To masz ciężki orzech do zgryzienia. A może jakieś inne linie. Przecież nie musisz latać w tych tanich. Wiem, że chcesz więcej przebywać w domu.
Ale tak to jest z tanimi mało płacą są strajki.
Ogrodowy song 07:38, 18 paź 2018

Do góry
Pokaż trawniczek po wertykulacji.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:24, 17 paź 2018

Do góry
Jestem na str. 1034 od tyłu lecę super czytanie, dużo się można dowiedzieć.
Stoły rewelacja, muszę też pojechać na starocie.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:14, 17 paź 2018

Do góry
mira napisał(a)

Gosiu bardzo miłe to co piszesz. Z tymi moimi działaniami ...jakoś zbyt powoli się realizują i to mnie ciut irytuje. Najbardziej jednak susza.

Kalina sztywnolistna ma piękne liście, cudowne u mnie stanowisko /osłonięta/ i szybko rośnie - w tym miejscu ma dobrze ale musi być cięta - a w zasadzie dlaczego my ją tniemy - no muszę to przemysleć

nie cierpię sprzątania po cięciu - za to lubię jak jest przycięte i posprzatane

Jeszcze odnośnie kaliny widzę, ze u Ciebie bardzo ładna. A no właśnie dlaczego ją tniesz aby była gęsta, mniejsza. U mnie wypuszcza jesienią kwiatostany (przynajmniej tak było w zeszłym roku) i wiosną kwitnie.
Mam je od wiosny zeszłego roku to nie są duże, ale też ładnie rosną.

Powiedz mi, czy ona kwitnie u ciebie wiosną po przycięciu.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:06, 17 paź 2018

Do góry
mira napisał(a)

ufff

Ewo znasz mnie troszkę i wiesz, że ja jestem ignorant do nazw.
Wiem jak się ogroduje trzeba znać i nawet się już poprawiam za to w przypadku dalii nazwy całkiem nie są potrzebne - zamawiam coś dostaję coś
w przypadku dalii mam nazwy moje własne -
w tym roku znacznie powiększyłam swoje zasoby, niestety małe bulwki rozrastały się ale kwiatów mało było - za słabo się podlewało

Martina Jowey
Big Brother
Jill Double
miodowa - /pomyłka za T.Edisona /
fioletowy kołnierzyk /pomylona za Cafe au Lait /
Orange
Camp de soleil ? chyba biała pomyłka
Downham Royal
Potage
biała wysoka zamiast Franz Kafka
Sylvana
My Love
Sisa
Kelin Floodlight
Pola - nie kwitła
Crazy Love
Bondex Pink
Peach and Cream
Purpinka
Roxy
Lady Darlene
Arlekin albo Glorioza
Neon
Kaktusowa ciemna
Czerwona niska
w ciapki róż
różowa wczesna wysoka
różowa z białymi końcówkami
itd...

jestem na etapie podpisywania i chowania do skrzynek i już coś poknociłam
plan mam na kolejny rok i miejsce szykuję
no cudne dalie po prostu są

teraz astrowo jest
moja porcelana

O kórcze to już nie dla mnie tyle tego.

Mira pokazałam Rogow na wątku.
Ptasi gaj 23:00, 17 paź 2018

Do góry
c.d była wtedy brzydka pogoda lekka mżawka padała bardzo zimno i foty jakby za mgła

Ptasi gaj 22:55, 17 paź 2018

Do góry
Rogowo 2013 r.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies