Kasiu melduję się u Ciebie

jestem pod wrażeniem sypiesz nowymi pomysłami. Widać proces twórczy
Jeśli mogę wrzucić moje 2 grosze do dyskuji.
Ogród geometryczny super pasuje do architektury budynku, tu przyłączam sie do wcześniejszych opinii.
Pisałaś: styl formalny, przemawia do mnie, ale nie do końca taki "sztywny" -> pozwól rozsiać się bylinom, lub posadź "nie od linijki", żeby one nadały troszkę tego nieformalnego charakteru, odrobinkę nieładu i przekory. Ale proste klasyczne ściezki, moim zdaniem "zrobią robotę"
Jakby się dogadać z sąsiadem, tym od furtki to drzewa moglibyście posadzić u siebie na posesjach na mijankę wykorzystując swoje ogrody jako wspólna przestrzeń w koronach. <-już nie pamiętam kto to napisał, ale to jest clue! Od tego moim zdaniem powinnaś wyjść.
Skupiasz się na ścieżkach ich układzie, a tak na dobrą sprawę każdy układ był dobry

Można wiele godzin poświęcić żeby znaleźć ten jedyny idealny... tylko czy to najważniejsze?
Ogrody pokazane jako inspiracje były w moim odczuciu "intymne". Mając sąsiada 3-4 m za płotem z oknem na Twój ogród nie stworzysz kameralnego ogrodu. Musisz się zastanowić gdzie posadzić jakie drzewa.
Może próbuj przerysować sobie plan ogrodu na widok z geoportalu, jeśli są tam już budynki sąsiadów? Pub po prostu wyjdź do ogrodu i z coś odblaskowego połóż w miejscach gdzie chcesz się zasłonić, potem sprawdź jak to na planie wygląda i czy nie koliduje z alejkami.
Pisałaś że lubisz brzozy. Też widać je u sąsiadów. Spróbuj nimi zasłonić budynki, można poszaleć z odmianami.
brzoza tworzy ażurową zasłonę ale może wystarczy

? jakaś wielopienna? szybki szkic proszę mnie nie zjeść
nie wiem co lubisz, można pomysleć np. o jakiejś formie stożkowej lub kulistej (1.)lub też jakiegoś wyższego krzaczora (2.) posadzić np. kalinę a pod nią dac ławkę

środek bym zostawiła niższy, żeby otworzyć trochę ogród i zapożyczyć troszkę krajobrazu.