Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe kreacje 19:49, 17 lut 2021

Do góry

Ogrodowe kreacje 19:46, 17 lut 2021

Do góry
Dzisiaj znowu trochę fotek soczystej zieleni, tym razem majowej z 2019 roku

Ogród z zegarem 19:34, 17 lut 2021

Do góry

Tu już w ogóle nikt chyba pługa nie widział od zeszłej zimy

A pojechałam do Babci, z zachowaniem reżimu sanitarnego , bo dziś skończyła 90 lat
Kupiłam 90 róż
Ogród z zegarem 19:30, 17 lut 2021

Do góry
Wybrałam się dziś na „wycieczkę” . Miała być odwilż, a był śnieg, padał i padał i padał .

Ogród do odnowy 19:24, 17 lut 2021

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
dla uwiecznienia tej rzadkiego gościa

sikorki jedzą jabłka jak akurat kwiczoł odpuścił
to pierwsze to szczygieł?
a sposób zawieszenia jabłka skopiuję ))
Ogród prawie romantyczny 18:19, 17 lut 2021

Do góry
Rench napisał(a)
Podoba mi się najbardziej punkt 7 Ja nie planuję, bo i tak zawsze coś innego w rzeczywistości wyjdzie
Na ostatnim zdjęciu, ta wysoka roślina, obok werbeny to co jest ?

Punkt siódmy bezapelacyjnie na pierwszym miejscu

A ja właśnie co rok robię plany, a potem zastanawiam się, co udało się zrealizować a co nie. podobno mózg lubi listy, więc dostarczam mu pożywienia i przyjemności

Na ostatnim zdjęciu znajduje się dzwonek, co roku wysiewają się w innym miejscu, więc za każdym razem mam niespodziankę, gdzie urośnie

A tu już rozwinięty. Niestety, nie pamiętam, jak się nazywa

Zacisze Alicji 17:53, 17 lut 2021

Do góry
Zacisze Alicji 17:51, 17 lut 2021

Do góry
Zacisze Alicji 17:50, 17 lut 2021

Do góry
Znalazłam jeszcze parę wiosennych zdjęć.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 16:57, 17 lut 2021

Do góry
Milka napisał(a)

U mnie to samo, ale powoli zaczyna szaleć. Uwielbia bieganie po schodach do sypialni, na dół i pod schody.

Taki młodziutki koteczek zawsze skory do wszelkich zabaw.
Lolek już stateczny pan, ale wciąż skory do wszelkich zabaw.

Pozdrawiam Irenko
Ogrodowe wariacje 15:52, 17 lut 2021

Do góry
Mirella zaczynam od przesadzeń i przesunięć na poszerzonej rabacie - katalpy, dwa miskanty i nowe nasadzenia w postaci hortensji ogrodowych, traw i obwódek, również to co mi Danusia zapodała w jednej części, ponieważ ta rabata jest bardzo długa. Mam już zdjętą darń jesienią. Zdjęcie z maja 2020

Dodatkowo z tyłu domu dosadzam trzy śliwowiśnie wg układu, który kiedyś wstawiałam, z ML, hortensjami Limelight. Będą tam też jeżówki różowe Dla przypomnienia:

Później taras - podwyższone rabaty z niższymi trawami, bukszpanami i hakonki oczywiście Wybieram się do Przybyszewa koło Kępna z pełną listą i nie mogę się doczekać wiosny będzie ambitnie, ale muszę uważać na kręgosłup, niestety...
Szmaragdowy Zakątek 15:18, 17 lut 2021

Do góry
Nikita napisał(a)
A potem ostatecznie pożegnaliśmy zimę na Krakowskim Przedmieściu.

Tak.pieknie w Wawie, a ja pierwszy raz nie byłam iluminacji swiatecznych zobaczyć. Wszystko przez Cowida.
Do Wilamowa mam rzut beretem też nie byłam.
Może w przyszłym roku.

Pozdrawiam
Ogród w trakcie tworzenia 15:07, 17 lut 2021

Do góry
Zima nie odpuszcza, ale to chyba jej ostatnie podrygi. U mnie wczesną siewy idą pełną parą. Przygotowałam sobie infrastrukturę w szklarni papryki rosną już jak szalone. Byle do wiosny!

Ptasi gaj 14:50, 17 lut 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Oczywiście, że rudziki zimują w Polsce
Chętnie jedzą ziarna, jak się im posypie.

Dorcia witam

Będę się przyglądać teraz jak to jest czy u mnie też są.

U nas bardzo sypie śniegiem. Co to będzie potop murowany. Ok 1 stopnia na plusie.

Mazurskie klimaty Małgorzaty 14:32, 17 lut 2021

Do góry
Ooo.Widzę na forum koci temat króluje.
To moje dwie przybłędy--no mus było przygarnąć takie dwa słodkie pyszczki.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 14:23, 17 lut 2021

Do góry
A dzisiaj obserwowałam takiego jegomościa jak podjadał owocki berberysow

Ogród pod Krakowem 14:15, 17 lut 2021

Do góry
Jeszcze jeden pomysł do konsultacji.
Jakby piwniczka była pod altanką i przylegałaby niemal bezpośrednio do oczka wodnego? Od strony technicznej jest to wykonalne czy może być problematyczne? Zakładam że oczko nie będzie przeciekać
Wyglądałoby to tak (zdjęcie poglądowe):
Piwniczka

Nad nia altanka z tarasem wysuniętym aż do tafli wody
Z tyłu część tej altanki obudowana i tam warszat męża

Rozwiązanie miałoby ten plus, ze nie robię sztucznego pagórka nad piwniczką jak we wcześniejszej wersji, tylko od południa wprowadzam "dzikie" rabaty obok ogniska. Nie zasłaniam widoku sztucznym pagórkiem, który by mi powstał przy piwniczce. Dodatkowo z altanki widok byłby wtedy otwarty na góry.
Piwniczka dalej wypada mi w dobrym miejscu bo ją chciałam mniej więcej w środku działki.
Glina i zielsko 14:00, 17 lut 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Zginęła literka, Brzeg. Odmianę wyhodował p. Kulas.

tu żywopłot z tego cisa
zimą jest zielony

Milko a piszą że ten cis lubi półcień lub cień a u mnie tam słońce od ok 11 do wieczora. Mam gołą działkę bez dużych drzew i bez cienia.

A jeszcze pytam co to za trawka tako sinozielona za tymi obwódkami?
Glina i zielsko 13:53, 17 lut 2021

Do góry
Zginęła literka, Brzeg. Odmianę wyhodował p. Kulas.

tu żywopłot z tego cisa
zimą jest zielony

Mały podmiejski 12:53, 17 lut 2021

Do góry
Kasiu melduję się u Ciebie
jestem pod wrażeniem sypiesz nowymi pomysłami. Widać proces twórczy

Jeśli mogę wrzucić moje 2 grosze do dyskuji.

Ogród geometryczny super pasuje do architektury budynku, tu przyłączam sie do wcześniejszych opinii.
Pisałaś: styl formalny, przemawia do mnie, ale nie do końca taki "sztywny" -> pozwól rozsiać się bylinom, lub posadź "nie od linijki", żeby one nadały troszkę tego nieformalnego charakteru, odrobinkę nieładu i przekory. Ale proste klasyczne ściezki, moim zdaniem "zrobią robotę"

Jakby się dogadać z sąsiadem, tym od furtki to drzewa moglibyście posadzić u siebie na posesjach na mijankę wykorzystując swoje ogrody jako wspólna przestrzeń w koronach. <-już nie pamiętam kto to napisał, ale to jest clue! Od tego moim zdaniem powinnaś wyjść.

Skupiasz się na ścieżkach ich układzie, a tak na dobrą sprawę każdy układ był dobry Można wiele godzin poświęcić żeby znaleźć ten jedyny idealny... tylko czy to najważniejsze?

Ogrody pokazane jako inspiracje były w moim odczuciu "intymne". Mając sąsiada 3-4 m za płotem z oknem na Twój ogród nie stworzysz kameralnego ogrodu. Musisz się zastanowić gdzie posadzić jakie drzewa.
Może próbuj przerysować sobie plan ogrodu na widok z geoportalu, jeśli są tam już budynki sąsiadów? Pub po prostu wyjdź do ogrodu i z coś odblaskowego połóż w miejscach gdzie chcesz się zasłonić, potem sprawdź jak to na planie wygląda i czy nie koliduje z alejkami.

Pisałaś że lubisz brzozy. Też widać je u sąsiadów. Spróbuj nimi zasłonić budynki, można poszaleć z odmianami.
brzoza tworzy ażurową zasłonę ale może wystarczy ? jakaś wielopienna? szybki szkic proszę mnie nie zjeść

nie wiem co lubisz, można pomysleć np. o jakiejś formie stożkowej lub kulistej (1.)lub też jakiegoś wyższego krzaczora (2.) posadzić np. kalinę a pod nią dac ławkę
środek bym zostawiła niższy, żeby otworzyć trochę ogród i zapożyczyć troszkę krajobrazu.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies