Mam nadzieję, że nasze zabiegi przyniosą pożądany skutek.
W tym rogu za ambrowcem w granicy rosną dwie wierzby, jedna jest ogłowiona, drugą ogłowimy jak tylko będzie czas (jest już bardzo wysoka, a te wierzby są bardzo kruche), ich korzenie sięgają do połowy rabaty i bardzo mocno osuszają tam teren.
Wciąż zakładam, że jak nowe rośliny się przyjmą, to już będzie z górki, mam nadzieję, że to dobre założenie Tylko trzeba sprawić, żeby się przyjęły i ukorzeniły.
Trochę jestem zdziwiona, że ten czarny bez nie chciał rosnąć, bo czarne bzy rosną dookoła jak chwasty. Może te odmianowe są bardziej wymagające?
Haniu, myślałam o wierzbach, jakoś wyjątkowo ich nie lubię, rosną dookoła ale nie mogę się do nich przekonać...
Nad rzeczką je ogławiamy i w takiej wersji nawet są ok
Jak się nie uda to wybiorę jakaś olszynę Aurea lub lacinata .
Przymierzaliśmy ostatnio gdzie posadzić jabłonki, wbiliśmy olszynowe patyki, które były suche, a one właśnie wypuszczają liście (tak wbite tylko w ziemię haha), żeby inne rośliny tak chciały rosnąć
Olszyny to straszne chwasty
Ha, Asiu, ja kiedyś po świętach wyniosłam gałązkę wierzby, taką pokręconą ładnie, gdzieś w kąt ogrodu i po roku odkryłam 1,5 m drzewko! Nie miałam czasu wyrywać, kolejny rok i drzewo ma już obwód 10 cm...
Dużo rozkminek u Ciebie się dzieje, bardzo podziwiam próby poskromienia gliny i trzymam kciuki!
To jeszcze takie może niezbyt urodziwe ale polądowe zdjęcia czarny bez Black Lace Eve
Tu siewka, która dostaliśmy gratis do zamówienia w szkółce, bo nie mieli dużego egzemplarza, z dwóch ta jedną przeżyła i ruszyła ładnie, tylko trochę ja męczą ślimaki.
A tu bez wysadzony z gruntu, taki skarłowaciały jakby. Ale lekko przekorzenione był, miał nowe korzenie, może by ruszył?
A u ciebie to myślałam jeszcze o takim niższym krzaczasto bylinowym piętrze wokół tej czeremchy. Czeremchy szybko rosną, też jak chwasty, ciekawa jestem tej różowej.
Jeszcze mi do głowy przyszła porzeczka krwista, porzeczki też lubią wilgoć. I sadź tam krwawnicę - bagienna roślina, z traw turzyca palmowa też się sprawdzi, a bardzo wcześnie na wiosnę rusza.
Nie załapałam, myślałam, że o drzewku piszecie
W przyszłym roku zajmę się częścią w stronę grujecznika, ciekawe czy tam też będzie taka śmierdząca masakra.
Gosiu, tam za czeremchą mam posadzone hortensje Wims Red, zobaczę jak będą rosły, najwyżej to, co nie da sobie rady powędruje na dużą skarpę a tu będę myśleć o innych roślinach. Jeżówki, które tam rosną też bym musiała przesadzić ale na razie nie mam gdzie...
Krwawnica i turzyca wpisane na listę o porzeczce muszę poczytać, czy sobie poradzi Dziękuję Gosiu
Jeszcze pokażę stan lilaków palibin, trochę słabo widać, wszystko trafi do roślinnego szpitala na obserwację