Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Brzoza - Betula 16:05, 17 wrz 2014

Do góry
Inne roslinki dosadz od razu, pod moim 5-cio letnimi nie da rady wykopać dołka.
Brzozy szybko rosną, a brodawkowata tym bardziej, moje metrowe urosły w tym roku około 80 cm a rosna drugi sezon
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:57, 17 wrz 2014

Do góry
witam, jestem początkującą ogrodniczką
część ogrodu zagospodarowana wiosną, druga część ma być teraz.
Mam prośbę o pomoc: na 1 zdj. widok na sąsiednią działkę, na któej w przyszłości pewnie powstanie dom. Róg z mojej strony nie zagospodarowany, w przodzie w półkolu posadzone pigwy, coś przydałoby się za nimi - myślałam o klonie jesionolistnym variegatum? Z lewej strony na zdj. dwie tuje blue arrow, wokoło nich trawki -kostrzewa. Chciałabym posadzić z prawej str. na końcu trawek za piwgwą jakąć tuję, ale nie mam pomysłu - jest to strona południowa.
Na 2,3 i 4 zdj. część nie zagospodarowana, na którą nie mam pomysłu, proszę o rady....
2zdj. front domu, widok na sąsiedzką działkę, pod płotem zostawione miejsce na rabatę (str. południowa), pod domem zostawione miejsce na rabate ( może na trzmielinę azalię japońską? str. wschodnia)po środku świeżej trawy miejsce na rabate ( może lawenda i coś jeszcze?), no i pod płotem od drogi miejsce na rabatę ( myślałam o dwóch klonach zwyczajnych globosum i coś jeszcze..?) na przeciwko domu za drogą las, a w nim z brzegu wysokie brzozy, z których ciągle coś leci(Ziemia gliniasta, ale pod krzewy zakupie ziemie w workach.
będę wdzięczna za pomoc.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 07:44, 17 wrz 2014

Do góry
Danusiu, Asiu i Jolu, dziekuję za wizytę. Mam wrażenie, że zwierzaki bardziej wypasione od roślinek. Świerszcz prawie 20 cm, a pajączek też mógłby występować w filmie
Jolu brzozy faktycznie robią wrażenie, szkoda, że już za granicą mojej działki, ale mam nadzieję, że nigdy nie zostaną wycięte. Sa naprawdę urokliwe o każdej porze roku, no i dostarczają mi rozrywki jak się nudzę w porze jesiennej (czyli już zaraz)- tony liści do grabienia. Ale później lądują w moim kompostowniki więc sie przydają
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:11, 16 wrz 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

rabata brzozowa jest taka jak na focie z 2012 (mam nadzieję, że niczego nie pominę), tzn są 3 brzozy, 4 rozplenice, z 6szt różnych funki, 2 variegatusy, 6 ML,w rozplenicach perovska, z przodu przed funkiami ostnice, pomiędzy kosmosy, ostróżki, a na brzegu świerki.
Na wiosnę zapewnę będę przesadzała ML w innej konfiguracji bo już teraz widzę, ze jest za ciasno. Pytaj śmiało

Dzięki Anett
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:56, 16 wrz 2014

Do góry
BEATA_S napisał(a)
Pamiętam te początki...he he
No ale Ana, powiedz szczerze, jak tak siedziałaś caaały sezon, to puupa Cię od tego siedzenia nie bolała ?

Doobra już! Teraz serio: powiedz mi proszę czy twoja rabata brzozowa została w takim układzie jak na tych zdjęciach?
Pytam, bo sama zmieniam u siebie i tak nie bardzo mogę sobie wyobrazić co będzie za lat kilka. Miskanty i rozplenice, które jak się sadzi mają zazwyczaj po kilka kłosków a za dwa sezony to już małe potwory i nie wiem jak to rozmieścić. Napisz co tam u ciebie rośnie: miskanty z tyłu, funkie, rozplenice dać na przód?, byliny.
jeśli to nie problem ofkors

edit: dopytam jeszcze ... jaki masz patent na równiutko przycięte bukszpanowe żywopłociki? Na pudełko?

rabata brzozowa jest taka jak na focie z 2012 (mam nadzieję, że niczego nie pominę), tzn są 3 brzozy, 4 rozplenice, z 6szt różnych funki, 2 variegatusy, 6 ML,w rozplenicach perovska, z przodu przed funkiami ostnice, pomiędzy kosmosy, ostróżki, a na brzegu świerki.
Na wiosnę zapewnę będę przesadzała ML w innej konfiguracji bo już teraz widzę, ze jest za ciasno. Pytaj śmiało
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:17, 16 wrz 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
AnnaS

jak Ty nie posiadasz zdolnosci.. no wiesz! Bardzo fajny rysunek!

nie kupuj "zwyklych" berberysow, bo one ogromne rosna i do tego bardzo szybko i nieporzadnie; w tym miejscu te karlowate (na rysunku w miare z przodu).

W prawym gornym rogu moga byc te wysokie strzeliste - np Golden Pillar czy jakos tak

Malgosik napisał(a)
AnnaS pokaż strony świata i gdzie są istniejące wysokie drzewa i jakie.
Ładnie jak na 1 raz narysowałaś.
Prawy górny narożnik chyba troszkę za wąski wyszedł.

Bardzo dziękuje za kolejne wskazówki
W takim razie postawię chyba na berberys Admiration a prawą stronę jeszcze rozważę. Jest dam dość ciemno i fajnie byłoby to trochę rozświetlić. Może trzmielina lub ostrokrzew. Dziś widziałam też fajne krzaczki z pomarańczowymi owockami / kulkami - chyba rokitnik.

Na zdjęciu oznaczyłam kierunki i zaznaczyłam większość drzew - po środku rośnie świerk a reszta to głównie brzozy, są dwa kasztany i dwa lub trzy graby ale niestety chore więc musimy rozważyć czy je ratować czy wyciąć. Są to stare / dorosłe drzewa więc na każdą wycinkę potrzeba pozwolenie.
Jutro będę na działce więc zrobię dokładniejszą inwentaryzację i fotki.

Prawy narożnik jest wąski bo tam między drzewami zawsze wisi hamak więc rośliny będą trochę przeszkadzały.

Mam jeszcze pytanie o hortensje - chciałabym białe i niezbyt wysokie - czy Silver Dollar lub Phantom to dobry wybór?

Małgosik dodam jeszcze, że dużą inspiracją były dla mnie Twoje projekty tylko talentu nieco mniej

Między pasjami 07:25, 16 wrz 2014

Do góry
Wyczytałam u Hani, że zrobiłaś kolejne ogrodowe zakupy. A fotki gdzie? Hę?
Ależ będzie pięnie, jak Ci to wszystko urośnie. Najważniejsze, że ciągle działasz, bo ja to tylko planuję, planuję, wymyślam, a jak trafiędo szkółki, czy na bazarek, to i tak kupię nie to, co zaplanowałam, a to, co mi wpadnie w oko.

Sosny czarne są piękne, a brzozy też będę miała, bo cudnie prześwitują przez ich listki promienie zachodzącego słońca.

Miłego dnia Jolu.
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 21:36, 15 wrz 2014

Do góry
Wiem Haniu że sosny są duże, ale ja kocham sosny i brzozy i chociaż dwie muszę mieć.Będę je przycinać, posadziłam z daleka od płotu i mam nadzieję że stworzą klimat taki jaki lubię. U jakiego Zbyszka są sosny?
Mam marzenie 18:47, 15 wrz 2014

Do góry
Prawda, z wiśni jestem suuuuuuuuuuuuper zadowolona. I bukszpany ładnie się zagęszczają. A citronelki(?) do już przeszły same siebie, nie nadążam z ich rozdzielaniem. Musze je wywalić z wejścia do domu. Zdominowały je. Widzisz za nimi hosty od ciebie? Chcę je przesadzić pod brzozy. Zrobić osobną rabatę.
Na rabatę ze żwirem obok obwodek kupiłam kilka carex ice dance. Na razie trzymam w doniczkach, będę dzielić na wiosnę i wsadzać w żwir. Nie wiem co tam jescze posadzić, fajnie by było tam dać same trawy. Do zwiru trzeba dosypać więcej drobniejszego - ten jest za duża frakcja, żle to wygląda.

Karola, jeśli poproszę cię o trochę nasion werbeny, zachowasz je dla mnie?
Mirkowy ogród (początki) 15:38, 15 wrz 2014

Do góry
Irenko pęcherznica z nasion długo trzeba czekać ja robię sadzonki z patyków jak hortensje.Mam już 30 sadzonek 1.20 wys 2.latki na wiosnę sądzę z nich żywopłot przed nią hortki lawenda trawki może perowskia będę coś modzić. Moj bok działki to 100 m.posadziłam już brzozy sosny i daglezje na połowie. Jakieś rady
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:23, 15 wrz 2014

Do góry
Marto a co ja moge na to, że w sprawach ogrodowych w domu doradców nie ma, a jak już ktoś coś poradzi to tylko iśc i się zakopać razem z krzakiem pod ziemie, a taka sytuacja z genialny pomysłem bardzo mnie zaskoczyła

Hakuro i ty sama od razu wykreśl sobie z listy bo to na prawde kiepska roślina, miałem kilka i częśc padła, a reszte wywaliłem z uśmiechem na twarzy
O śliwach musze poczytać bo spojrzałem na szybko i mnie zaciekawiły, a brzozy stanowczo za duże na te miejsce.
No, a dzielżany bardzo mi się podobają jednak to rabata bardzo na widoku i musi być coś dekoracyjnego przez dłuższy czas... trudno będzie coś tutaj wymyslić...

Marto(Tusiala) pamiętaj, że Delta Dawn nie zniesie patelni... w półcieniu już sobie łądnie poradzi (kilka godzin słonka dziennie) a co do kwiatków to wszystkie poobrywaj, niech rośliny idą w kępe i korzenie i nie wysilają się specjalnie na kwiaty.

Dorcia nie mam pojęcia jaka to jest tuja rosła dobre 10 lat jak nie wiećej w trawniku nie podlewana, bardzo żadka i zaniedbana.
W 2008/2009 chciałem te tuje wyrzucić, ale coś mnie podkusiło, żeby powycinać z nich coś i przez te 5 lata zrobiły się idealne jeżeli chodzi o kształt i gęstość.
Zobacz jak wyglądały w 2010 po 3 cięciu (no piesek niekulturalny się wypiął do zdjęcia )

Tak sobie myśle, że gdybym ich nie wycinał miałbym problem z głowy, a tak prawie 6 lat pracy szkoda jednak zmarnować, ale ubrać to w jakąs kompozycje to istna męka...
W jakiej odległości sadzić? 12:21, 15 wrz 2014

Do góry
Witam, to mój pierwszy post, bo wzięłam się za ogród.. Posadzone mam tuje szmaragd 160cm w szpalerze, ale metr od płotu i zastanawiam się czy mogę coś posadzić między tujami, a płotem? Czy zasadzenie brzozy pożytecznej im nie zaszkodzi? Czy może zostawić jak jest i nie kombinować? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:55, 15 wrz 2014

Do góry
Mam poważną sprawe bo moja mamunia co jest rzadko spotykane wpadła na genialny pomysł i ciekaw jestem co o tym sądzicie i proszę o porady i sugestie.

Posmarkałam się Jesteś niemożliwy Łukasz. Jak mój syn kiedyś tak na mnie gdzieś napisze, to będę go ganiać po wsi z widłami, hihi

A jeśli chodzi o typy drzewek, które mogłyby się u Ciebie sprawdzić to polecam Ci, przetestowane u mnie i naprawdę ładnie wyglądające śliwy dziecięce (mają bordowe przyrosty, pasowałyby Ci do tych Twoich szalonych zestawów i nie są wysokie )
Ostatnio też chodzą mi po głowie hakuro - to opcja jeszcze niższa - może też Ci się przydadzą.

A gdyby tak przełamać to wszystko białym elementem, to trzy brzozy regularnie przycinane do pożądanej wysokości? W dole odpowiednio dopasowane wypełnienia z trawek.
No tak sobie gdybolę, bo całości nie widzę

A w ogóle to pomyśl o dzielżanach. Ania74 pokazuje takie zdjęcia, że aż z ekranu wyskakują.
Ogród przy lesie początek 2012/2013 07:57, 15 wrz 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Brzmi wspaniale Ja u siebie nie mam żadnych wysokich drzew Wszystko szczepione na pniu maxymalnie do 2 m Kiedyś całą działkę którą zajmował się pradziadek porastały gigantyczne drzewostany mające po 20 metrów Niestety taka wysokość i do tego wiek są niebezpieczne przy silnych wiatrach jakie u mnie dominują Wszystko zostało wycięte w pień

U mnie dopiero rosą ,ale brzozy szybko rosną ,u mnie jedynie duże drzewa to te w lesie .
Mam nadzieję ,że coś fajnego z tej rabaty wyjdzie ,bo tak mi się marzył taki cichy zakątek ,ja książka ,kawa lub lampka wina i szum traw i brzozowych gałązek .
Między pasjami 23:39, 14 wrz 2014

Do góry
A a teraz mój koszmarek od kilku dni: Musiałam wyciąć dużą wiśnię.była chora i rozłamywała się. Obok rosła brzydka zwykła wierzba,więc też się jej pozbyłam. Powstało brzydkie pustkowie. Powiedzcie proszę jak mam je zagospodarować, aby zasłonić się od ruchliwej ulicy i aby szybko rosło. Tu gdzie mieszkam mam do dyspozycji tylko tuje, świerki, cisy, brzozy i graby. Nie chciałabym rzędu jednakowych nasadzeń, nie lubię monotonii, a pomysłu też żadnego nie mam.Jeśli ktoś może podesłać jakiś wzór, byłabym wdzięczna...
płot(wschód) 3m., siatka(południe)7,5m
Ogród przy lesie początek 2012/2013 23:28, 14 wrz 2014

Do góry
renatamama3 napisał(a)

Przemku ,to nie nowa rabatka ,to tylko małe zmiany ,do wykorzystania rośliny te co są ,hosty,żurawki,miodunki ,trawy ,dokupiłam tylko 3 berberysy i 3 trawy Hakonechloa ,robimy ścieżkę i placyk na stolik i 2 krzesła ,nad głowami będą szumieć brzozy które rosną.

Brzmi wspaniale Ja u siebie nie mam żadnych wysokich drzew Wszystko szczepione na pniu maxymalnie do 2 m Kiedyś całą działkę którą zajmował się pradziadek porastały gigantyczne drzewostany mające po 20 metrów Niestety taka wysokość i do tego wiek są niebezpieczne przy silnych wiatrach jakie u mnie dominują Wszystko zostało wycięte w pień
Ogród przy lesie początek 2012/2013 21:56, 14 wrz 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Ogród piękny i zadbany Wszystko rośnie jak na drożdżach

Ciekaw jestem tej nowej rabaty jaka powstaje Masz na nią konkretny pomysł ?

Przemku ,to nie nowa rabatka ,to tylko małe zmiany ,do wykorzystania rośliny te co są ,hosty,żurawki,miodunki ,trawy ,dokupiłam tylko 3 berberysy i 3 trawy Hakonechloa ,robimy ścieżkę i placyk na stolik i 2 krzesła ,nad głowami będą szumieć brzozy które rosną.
Jurajski Ogród 19:43, 14 wrz 2014

Do góry
Jagodko, dzięki

Wilcza, dzięki, ale u Ciebie też go dużo

Iwonko, brzozy podcinałam w połowie sierpnia (bystre masz oko), co roku to robię, bo inaczej nie mogłabym pod nimi kosić. U nas piękne lato, życzę Tobie też takiej pięknej pogody. Bukszpany u mnie też chorują, pryskałam już kilka razy, więcej nie będę - albo dadzą radę, albo... choć szkoda by bylo, bo te bukszpany to spory wydatek dla mnie był...

Olu, może znajdziesz, choć u mnie typowych skalniakow nie ma...

Kasiu, też lubię to połączenie

Pozdrowienia dla Was
Nasz ogród - wspaniała przygoda czy czarna magia 19:03, 14 wrz 2014

Do góry
Małgosiu tak pytam o brzozy. Może brzozy pod płotem a przed nimi iglaki albo cos innego niższego niż brzozy i wtedy będzie gęsto i górom i dolem a przed nimi jakies kwitnące.
Albo iglaki pod plot a przed nimi brzozy troche rzadziej i coś pomiędzy nimi.

Danka dzieki za link przepiękne te zdjęcia z brzozami.
Rozgardiasz w moim ogrodzie 12:27, 14 wrz 2014

Do góry
Przed altaną posadź albo hortensje, albo trawy - wyższe miskanty i np. niższe rozplenice. Przejrzyj pismem obrazkowym wątek Skuli https://www.ogrodowisko.pl/watek/2920-pomysl-na-ogrod
Pierwsze pół wątku nie czytaj - on tam strasznie marudzi i płacze nad samotnością na Ogrodowisku (żart!) to męski ogród, mniejszy niż twój ale koncepcja absolutnie męska
Proponuję byś znalazł czas, zimową porą przewertował forum, ułożył sobie w głowie, zrobił plan i na wiosnę ruszysz konkretnie ku celowi.
W twoim ogrodzie brakuje drzew liściastych! same tuje i iglaki to za mało - pozbywasz się przyjemności z palety barw jesieni... męskie drzewa lisciaste też są...np. piękny ambrowiec, męskie brzozy...

edit... z Danusią pisałysmy idealnie w tym samym czasie I co do hortensji jestesmy idealnie zgodne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies