Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Moja "przyziemna" :) pasja 22:17, 23 wrz 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Ja mam brzozy po 2 m od siebie, bo ktoś mi tak doradził....chyba Syla
Jesssuuu jaka skleroza

Możliwe, bo Syla ma ciasno brzozy, pytałam kiedyś o to.
Moja "przyziemna" :) pasja 22:00, 23 wrz 2014

Do góry
O Kapiasie i zagajniku wspominki, to ja mam takie dośc kiepskie foto, ale mnie osobiście bardziej podobają sie jednopniowe. Wielopniowe musiałyb być bardzo podobne do siebie, wtedy tak.

Z tą odległością to mnie nie straszcie bo ja swoje brzozy planuje co 2-3metry sadzić a później przycinać.
Moja "przyziemna" :) pasja 21:44, 23 wrz 2014

Do góry
Kurcze znowu głosowanie, brzozy, grujeczniki? Muszę się cofnąć bo trochę Was zaniedbałam
Ale tak na szybko głosuję za prostymi, jednopiennymi brzozami do ogrodu od linijki .
Moja "przyziemna" :) pasja 21:31, 23 wrz 2014

Do góry
Jagódko, ja też w sprawie brzóz po cichutku się wypowiem, bo co ja początkująca mogę mądrego powiedzieć Mam podobne przemyślenia do Kasi. Według mnie brzozy wielopienne są bardziej przeznaczone do "dzikich" naturalistycznych ogrodów lub tam gdzie trzeba gąszczu, żeby się przysłonić. Tobie są potrzebne trzy piękne brzozy o równiutkim pniu, podkreślające proste linie w Twoim ogrodzie. Wielopniowość wprowadzi chaos i bałagan w prowadzeniu linii optycznych. Sama chciałam mieć wielopniowe (w internecie wyglądają bajecznie), ale jak je zobaczyłam na żywo na ulicy w Orłowie(Gdynia) pomyślałam, że to nie dla mnie. Wyglądały ciekawie, intrygująco, tajemniczo powiedziałabym, ale nie przekonały mnie. W końcu kupiłam doorenbosy jednopniowe, ale mają tak nisko gałązki boczne, że sama mogę teraz zdecydować czy prowadzić je na jeden pień czy dać im się rozgałęzić i wprowadzić trochę szaleństwa. Moje opinie są bardzo subiektywne, w ogóle nie powinnaś się nimi kierować. Zrób tak jak się Tobie podoba Jestem pewna, że będzie pięknie
Moja "przyziemna" :) pasja 21:28, 23 wrz 2014

Do góry
Ja mam brzozy po 2 m od siebie, bo ktoś mi tak doradził....chyba Syla
Jesssuuu jaka skleroza
Moja "przyziemna" :) pasja 21:22, 23 wrz 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
Pod świerki znaczy się, nie czepiaj się … mózg mam dziś sprostowany
Ale ja będziesz ciąć to będzie wyglądać nawet zimą.
Mam brzozy śmieciary przed domem, wielkie

Też mam jedną, pewnie taką, jak Twoja.
Moja "przyziemna" :) pasja 21:18, 23 wrz 2014

Do góry
Pod świerki znaczy się, nie czepiaj się … mózg mam dziś sprostowany
Ale ja będziesz ciąć to będzie wyglądać nawet zimą.
Mam brzozy śmieciary przed domem, wielkie
Moja "przyziemna" :) pasja 21:15, 23 wrz 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
Weź uparłaś się na brzozy…
Oddaję głos na grujecznik

Tak ładnie cięte w prostokąt … przebarwiające się na tle choin i ładnie odbijający kolor w kamolach…

A gdzie Cię tam pod choiny zaniosło??? To nie ten kąt .

Ostatnio patrzyłam na grujeczniki w Ogrodzie z lustrem, przed płotem i też pomyślałam o nich, ale liście opadną i echo, a brzoza z bielutką korą ładna cały rok.

Moja "przyziemna" :) pasja 21:11, 23 wrz 2014

Do góry
Weź uparłaś się na brzozy…
Oddaję głos na grujecznik

Tak ładnie cięte w prostokąt … przebarwiające się na tle choin i ładnie odbijający kolor w kamolach…
Miejsko & sielsko 20:47, 23 wrz 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Ewka ty masz wszystko gdzie ty to miescisz?

a widzisz... musisz przyjechać
Brzozy mam przed domem, wielkie ... dwie...
Moja "przyziemna" :) pasja 20:36, 23 wrz 2014

Do góry
Kamajla napisał(a)
Przyszłam zobaczyć co postanowiłaś z brzozami, ale chyba jeszcze myśllisz
przyznam się, że rano myślałam też o Twoich brzozach i jakoś jednak jednopniowe wydają mi się lepsze. Jakoś tak mi wyszło, że wielopniowa byłaby fajna, jakby była jedna, a przy 3 to już nie. Ale jako świeża ogrodowniczka nie będę się upierać

Pozdrawiam

ajlawju, wiesz za co

cieszę się, wiesz dlaczego

Te brzozy to dylemat... ale skoro tyle głosów przeciw wielopniowym, to pewnie nie przypadek . Będę musiała żyć z jednopniowymi .
Miejsko & sielsko 20:26, 23 wrz 2014

Do góry
lubie brzozy. nawet ich opadajace liscie. ja nie mam bo podejrzewam alergie u corki. ale chcialabym...
Miejsko & sielsko 20:06, 23 wrz 2014

Do góry
AgaeM napisał(a)
to ja prosze o foty wrzosowiska i skalniaka pozostajac w temacie ogrodowym. i szerokie spojrzenie na uklad rabat. i czy kiedys pokazywalas przedogrodek? podjazd...

Agula,
Dziś już zbyt ciemno na zdjęcia. Obiecuję wstawić
przedogródek powiadasz... mam kupe liści z brzozy i dwa stożki bukszpanowe w donicach
Pokażę nasz ogród 18:59, 23 wrz 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Asiu, aż sprawdziłam w podpisie, czy to ta Asia od warzywnika, bo Twój ogród przecież znam, byłam tu wielokrotnie (choć ostatnio może dość dawno).
Ogród nie do poznania! cudowny, kipiący!

Brzozy możesz ciąć zarówno z góry (po co ci drzewko 10 metrowe?), jak i z obwodu. Bardzo ładnie się zagęszcza wówczas. Nawet polecam, bo przy mniejszej ilości słońca będą się ciągnąc do góry.

A bo tych wątków jest tak dużo, że ciężko spamietać, do których się chce wracać. Własnie od kilku dni się intensywnie zastanawiam, że omija mnie jakiś wątek, do którego wcześniej zaglądałam. Amnezja jakaś. Na szczeście nauczyłam się ostatnio zaznaczać te ulubione.
Martwi mnie ten brak słońca dla brzóz. Ale widzę je tu od początku. Z białymi miskantami, białymi hortensjami, może czerwonym berberysem. Wiadomo jak w ogrodzie z lustrem Danusi.

Pokażę nasz ogród 18:52, 23 wrz 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Asiu, ale brzozy możesz ciachać

I pewnie tak będę robić, jeśli będzie taka potrzeba- pewnie za kilka lat, bo na razie to malusie som.
Pokażę nasz ogród 18:51, 23 wrz 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Brzozy na pewno nie są tak szczelne, jak świerki. Zimą nie zasłonią, bo liści brak. Nie wiem, jak od północy rosłyby. One niby dorastają tylko (? )do 10m. To chyba gdzieś ponad 3m szerokości?

Właściwie to mogłyby parę metrów mieć, byle w szerz nie za bardzo, bo miło było sie budzić z zielonym nad głową. Teraz tylko niebo
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 18:30, 23 wrz 2014

Do góry
Idąc za ciosem jeszcze tyły i koniec na dzisiaj. Tył działki, wróć ogrooodu to północna strona świata, a tam co ojczyzna dała, sosny, świerk kłujący, brzozy, sosna czarna, orzech włoski, bez i kto wie co jeszcze, tzn. ja wiem, ale rabata leśna nie uda się tam za nic na świecie... sprawdzone I to będzie kolejny etap moich działań, jak skończę z przodu koło słupa. Sądzę, że wiosną to nastanie dopiero.

Ogród z tatarakiem w tle 18:20, 23 wrz 2014

Do góry
katarzynkak napisał(a)

Ewo dziekuje za odwiedziny i jak zwykle konkretne porady.
# brzozy wsadzę tak jak mi radziłaś do jednego dołka. Te irysy mogą zostać, czy przesadzić? Na wypełnienie jaka trawkę byś poleciła? Może byc rozplenica? A czy sama trawka to nie będzie nudno wiosną i latem?

Piszesz, że pod zywopłotem pas traw. Miałaś na myśli ten żywopłot z żółtych thuj?Tam gdzie wywalałm trawsko?

Ewo, a co sądzisz, abym za kulkami z bukszpanu dała taką prostą linię z bukszpanu nawiązującą do tej na rabacie z szambem?
Myslałam tez o poszerzeniu rabaty za bukszpanami i wsadzeniu tj mam na rabacie przy wjezdzie- hortek limem, rozchodników okazałych i jeszcze jakieś niskie piętro np. zurawka lub berberys bagatelle.

Jak liście irysów dobrze się trzymają przez cały sezon to moga zostać. Ciekawe jaki kolor mają kwiaty. Włąsciwie z białym kolorem pni to każde będą wyglądać dobrze.

Trawy oczywiście przed tujami, ale to wymagało by dodatkowej pracy.

Co do lini za kulkami to chyba jako ograniczenie rabaty na koću; to takie rabaty najlepiej jak mają 1,5-2 m szerokości.
Ja cyba bym nie robiła jednak ograniczenia. Pomysł z hortensją wydaje mi się dobry. Wiem, że tu panuje powszechne umiłowanie dla odm. 'Limelight'. A Ja bym widziała jakąś niską o bardziej delikatnych w wyrazie kwiatach i sztywnych pędach. Przez swą delikatność dobrze by się komponowała z brzozami i nie przytłaczała przedogródka (np. dodm. DART'S LITTLE DOT 'Darlido'). Przecież trzeba jej posadzić kilka sztuk - ile tam jest metrów? I bez dodatkowych roślin (niższe piętro już masz - kulki i trawki).
Pokażę nasz ogród 17:03, 23 wrz 2014

Do góry
Asiu, aż sprawdziłam w podpisie, czy to ta Asia od warzywnika, bo Twój ogród przecież znam, byłam tu wielokrotnie (choć ostatnio może dość dawno).
Ogród nie do poznania! cudowny, kipiący!

Brzozy możesz ciąć zarówno z góry (po co ci drzewko 10 metrowe?), jak i z obwodu. Bardzo ładnie się zagęszcza wówczas. Nawet polecam, bo przy mniejszej ilości słońca będą się ciągnąc do góry.
Pokażę nasz ogród 16:55, 23 wrz 2014

Do góry
Asiu, ale brzozy możesz ciachać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies