Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:38, 23 wrz 2013

Do góry
agatanowa napisał(a)

Luki, powodujesz, że zaczynam źle się czuć... wpędzasz w kompleksy

Jakie kompleksy U mnie wcale tak wiele się nie dzieje, może na zdjęciach nie widać, ale chwasty w niektórych miejscach są olbrzymie, a ja przez studia i remont w domu nie mam czasu nawet skosić trawnika Jak pogoda pozwoli, może jutro nadrobie troche zaległości
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:36, 23 wrz 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Akcja z jałowcem brawurowa. Z bukszpanem też Pozdrawiam

Bardzo dziękuje
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:35, 23 wrz 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Nie obawiasz się sadzić źurawek na zimę?

W zeszłym roku zrobiłem 50 sadzonek żurawek w drugiej połowie października i trzy nie przetrwały tylko z powodu nadmiaru wody. Raczej się nie boje, ale zawsze mocno okrywam na zime rośliny posadzone jesienią. Fakt, że nigdy nie wiadomo jaka zima nas czeka, ale to już niestety loteria.
Z 4 żurawkami zaryzykuje
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:30, 23 wrz 2013

Do góry
Luki napisał(a)

Kilka nowych żurawek na pewno znajdzie miejsce. Wczoraj już chciałem składać zamówienie, ale się uspokoiłem i powstrzymałem. Mam wiele porządków do zrobienia w ogrodzie i nie można przesadzać z roślinami a przez internet nie opłaca zamawiać się po 3-4 żurawki

Nie obawiasz się sadzić źurawek na zimę?
Czas na ogród 21:59, 23 wrz 2013

Do góry
Przypadkiem trafiłem i zostane podziwiać Twój piękny ogród na dłużej
Strasznie podoba mi się front, drzewa, buk, trawy żurawki..... cudnie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:50, 23 wrz 2013

Do góry
Czytam sobie świetne skróty w wykonaniu Izy i reszte zaległości, ale coś mi się wydaje, że zmiany 'migrenowe' nie zostały przedstawione
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:18, 23 wrz 2013

Do góry
Luki napisał(a)

Dziękuje bardzo Zmian było by więcej gdyby nie brzydka pogoda i brak czasu.

Luki, powodujesz, że zaczynam źle się czuć... wpędzasz w kompleksy
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:35, 23 wrz 2013

Do góry
polinka napisał(a)
Dobry pomysł z tym jałowcem I ile miejsca na nowe żurawki

Kilka nowych żurawek na pewno znajdzie miejsce. Wczoraj już chciałem składać zamówienie, ale się uspokoiłem i powstrzymałem. Mam wiele porządków do zrobienia w ogrodzie i nie można przesadzać z roślinami a przez internet nie opłaca zamawiać się po 3-4 żurawki
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:33, 23 wrz 2013

Do góry
agatanowa napisał(a)
Luki, ale u Ciebie się dzieje! Gratuluję zmian na lepsze i wielu nowych pomysłów

Luki, gdzie kupić liliowce?

Dziękuje bardzo Zmian było by więcej gdyby nie brzydka pogoda i brak czasu.
Ja liliowce kupuje u kolekcjonera, który ma oferte tylko dwa razy w roku, wczesną wiosną i latem. Teraz jest już za późno. Jednak są to pojedyńcze sadzonki odmian w więkoszości niedostęonych w szkółkach. Jeżeli chciałabyś większe kępy to chyba pozostaje poszukać w szkólkach. Na sklepy internetowe trzeba uwarzać bo sadzonki mogą być mikroskopijne i zakwitnąc dopiero po kilku latach. Może zapytaj Ani asc gdzie kupowała liliowce bo ma ich mnóstwo
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:19, 22 wrz 2013

Do góry
Luki, ale u Ciebie się dzieje! Gratuluję zmian na lepsze i wielu nowych pomysłów

Luki, gdzie kupić liliowce?
Starorzecze na górce 23:12, 22 wrz 2013

Do góry
Dzięki Luki za słowa wsparcia
Masz rację Chorwacja to piękny kraj i taki ciepły
aż nie powstrzymam się i powklejam parę zdjątek w wolnej chwili
Starorzecze na górce 23:06, 22 wrz 2013

Do góry
Witam urlopowiczke po wakacjach Chorwacja piękny kraj... podobno, calutka rodzinka, ciotki wujki, rodzice byli tylko ja jedyny nie, teraz się zastanawiam jak to się stało
Z pracą w ogrodzie się wyrobisz, przyjdzie porządny motywator i dasz rade
Amatorskie rozmnażanie roślin w ogrodzie 19:23, 22 wrz 2013

Do góry
Tutaj jest o sadzonkowaniu żurawek

https://www.ogrodowisko.pl/watek/124-zurawka-heuchera?page=45

Luki napisał(a)
Może się komuś przyda informacja jak rozmnażam żurawki

Na ochotniczke zgłosiła się odmiana Sashay

Nie wszystkie żurawki trzeba wykopywać aby pobrać sadzonki, ale gdy ich pędy zbyt bardzo wyniosły się nad ziemie, wręcz zalecałbym całkowite wykopanie i podział w 'łapkach'

Po wykopaniu jeszcze przed oczyszczeniem z suchych liści:

Po oczyśczeniu widać jak wysoko wyrosły pędy. W przyszłym roku zaczęło by się robić gniazdo w środku kępy z powodu pokładania się pędów. Jednak niektóe odmiany są dośc zwarte i się nie pokładają , ale czym dłuższe tym gorsze.

Możemy odciąć sekatorem w miejscach zaznaczonych żółtym kolorem lub odrywać pędy siłą w miejscu zaznaczonym kolorem czerwonym. Ja osobiście preferuje metodę siłową przy której możemy oderwać sadzonki z korzeniami co prz odcinaniu sekatorem jest prawie niemożliwe.

Oderwane sazonki z korzeniami i bez. Widać jak długie są niektóre pędy.

Przykład sadzonki z długim pędem i korzeniami. Jeżeli wysadzamy wprost do gruntu nie jest to może wielki problem, ale gdy do doniczek postępuje w następujący sposób:

oczyszczam z zaschniętych części i nadmiaru liśći oraz odłamuje zbyt długi pęd z korzeniami

Tak przygotowana sadzonke umieszczam w doniczce. Czasem zanurzam w ukorzeniaczu co nie jest konieczne, ale przyśpiesza ukorzenienie.
W ten sposób ukorzeniam mnóstwo sadzonek rocznie praktycznie bez żadnych strat, tegoroczne niepełne łowy

Nie każda żurawka jest prosta w rozsadzaniu, nie wszystkie mają tak grube pędy. Największy problem jest z dzieleniem żuraweczek, któe mają pełno drobnych i cienkich pędów.

Dziękuje za uwage i przepraszam za większą ilośc zdjęć w jednym poście niż zalecana, ale nie chciałem rozbijać instrukcji.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 15:17, 22 wrz 2013

Do góry
Przejeżdzałem dzisiaj obok 'Janiny' i skończyło się na 42 Exotic Emperor i innych Nie są to twoje setki , ale dla mnie i tak już za dużo. Dobrze, że nie mam za dużo Janinek po drodze
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:07, 22 wrz 2013

Do góry
Luki napisał(a)

Cieszy mnie to bardzo, że mimo bałąganu i braku nasadzeń się podoba. No okaz ma już swoje latka spokojnie 15 będzie mieć i jest rodzicem kilku innych kulek w ogrodzie
Mam już pewien zamysł roślinny na rabate. Hortensja, miskanty carexy, rozchodniki, liliowce, jeszcze jedna kula bukszpanowa. Teraz pozostaje pytanie co z tego wybrać i jak posadzić żeby było ładnie

Lilowce może nie bo znów zagłuszą rabatę. Małą kulkę posadziłabym przy wielkim aby wyglądało jakby sie rozmnożył przez pączkowanie a nawet dwie mniejsze kulki
Miskant morning light ze swoim niebieskim kolorem byłby cudowny i duuuuuuużo zurawek
Ogródek Goniak 10:22, 22 wrz 2013

Do góry
Tak sobie patrze na Maje i nagle widzę zieloną ściane z lusterkiem..... kurcze gdzieś już to widziałem Olśniło mnie, że w metamorfozach było wstawione zdjęcie Kolejny piękny ogród z ogrodowiska pokazany w Mai. Cudowna i bardzo zadbana enklawa zieleni i koloru Gratuluje!!
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:10, 22 wrz 2013

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
No i proszę jałowiec wywalony. Mówiłam jak coś wnerwia to wypad. Teraz masz tyle miejsca. Żurawki jak połączysz to super będzie. Już chcę to zobaczyć.

Jestem bardzo zadowolony z tego wywalania Fala żurawkowa połączy się bardzo szybko.
Niedawno nie miałem miejsca na nowe żurawki, a teraz chyba będę mogł znowu powiększać kolekcje
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:08, 22 wrz 2013

Do góry
Welka napisał(a)
Luki, masz u siebie żurawkę Apricot? Zamówiłam sobie i chciałabym na słoneczku posadzić, a nie wiem czy da radę?
Połączone fale żurawkowe będą pięknie wyglądały )
Pozdrawiam

Żurawka Apricot to nowośc na 2014 rok od hodowcy Thierry Delabroye. Niestety nie mam 'jeszcze' tej odmiany i właśnie widzę, że jest już dostęona w Polsce. Mimo wszytsko myśle, że ta kolorystyka poradzi sobie w słońcu przy wilgotnym podłożu
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:04, 22 wrz 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Szybko się uwinąles z tym jałowcem . Mnie sie nawet podobała ale faktycznie był już za duży i bukszana za mocno zarastał a bukszpan wielki i piękny i ekspozycja mu dobra potrzebna. Fajnie teray jest. Pozdrówka.

Mam jeszcze jednego jałowca tej samej wielkości. Niestety ten, który został usunięty za bardzo wchodził na wjazd i często przy ciasnym wyjeździe z garażu ktoś po prostu rysował lakier. Dalsze podciananie nie dawało efektów bo tylko odsłaniało brązowy środek. Teraz się ciesze, że go nie ma i mam nowe miejsce na rośliny.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:01, 22 wrz 2013

Do góry
asc napisał(a)
Łukasz.. dobra decyzja i dobra robota... bu.... też mam... czym więcej robię tym większy..
Koło dużej kuli posadź kiedy małą .. i dziury nie będzie i będzie fajnie
Połączenie żurawek też będzie korzystne dla rabaty..
Mi się teraz bardzo podoba...

Co to ogrodowisko robi z człowiekiem miałem w zeszłym roku już nic nie zminiać tylko dosadzić kilka rzeczy
Teraz to chcę połowe rabat przekopywać, ale nie rozpaczam z tego powodu, no może jedynie pomarudzić moge na brak czasu i małą dostępnośc roślin, które bym chciał
Dziura będzie podsadzona mniejszym bukszpanem, lub posadze jakiegoś 'zasłaniacza'
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies