Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród na Batuty 15:53, 07 sie 2014

Do góry
Mam prośbę o radę. Co zrobić z rabatą pod skarpą?? Póki co jest tam Cyprysik lawsona Columnaris 2szt. i do przesadzenia z gazonów:
- jałowiec płożący Wiltonii 2szt.
- jałowiec pośredni Gold Star 2szt.
- jałowiec łuskany Blue Star.

Ułożenie roślin niezobowiązujące. Przydałoby się coś jeszcze. Może dwa pasy z wrzośców w dwóch kolorach, ale to i tak za mało.
Generalnie w całym ogrodzie chciałabym sie ograniczyć do kilku kolorów. Zieleń oczywiście , biały (hortensje, wrzoście, hosty białe, brzozy), fioletowy (np. śliwa wiśniowa Nigra, wrzośce ) i różowy (jak surfinie).
I oczywiście szary kolor w postaci domku narzędziowego, który w planach ma być miniaturą naszego domu, mebli ogrodowych czy huśtawki dla synka Oczywiście wszystko w planach.

Ogród, który ciągle zmieniam 12:40, 07 sie 2014

Do góry
Karol99 napisał(a)
Przepiękny ogród, bardzo podobają mi się te brzozy i... cala reszta

Witaj Karol ,miło mi Cie powitac w moim ogrodzie pięknie dziękuje za miłe słowa i zapraszam do ogladania oczywiście zajrzę z rewizyta do Ciebie , pozdrawiam serdecznie
Ogród, który ciągle zmieniam 11:54, 07 sie 2014

Do góry
Przepiękny ogród, bardzo podobają mi się te brzozy i... cala reszta
Prośba o pomoc w aranżacji/przebudowie rabaty 10:36, 06 sie 2014

Do góry
1. tuje Smaragd cięte górą na równo
2.Hortensje bukietowe Phantom' -5 szt
3.Miskanty 'Morning Light' 3 szt
4.Berberys Bagatelle 3 - 5 szt
5.Turzyce 'Evergold' - 3-7 szt
6.Buk - nie wiem czy tam były 2 buki?
7.Obwódka z bukszpanu (trochę krzywo mi się narysowąło)
8.Miskant Gracillimus - 3 szt
9.Miłorząb Pendula lub Mariken, szczepiony na pniu o wys. 170 cm
10.Carex testacea 'Phoenix Green' 7-11 szt
11.Żurawka Creme Brule 15 szt
12.Żurawka inna kontrastująca z poprzednią
13.Miskant Morning Light 3 szt
14.Berberys Erecta 4 - 5 szt
15.Świerczek który masz o ile będzie go widać zza bukszpanu
16, Jałowce zółte płożace kilka szt takich samych, dokup pozostałe
17.Istniejące brzozy
18.Berberys Erecta albo inny np. Red Dream 2 szt
Wilcza Góra 08:32, 06 sie 2014

Do góry
kosolka napisał(a)

Dzień dobry Ewuniu 1/3 za mną
Uwielbiam brzozy! U nas ich spoooro Zimowe obrazki w sierpniowy dzień.. Zachwycają.

dzień dobry, dzień dobry

brzozowe, śniegowe zdjęciówki !!!! ale fajnie to wygląda !!!
"mam banana" na buziaku widząc, z jakim zaciekawieniem "wertujesz" Wilczy wątek...bardzo mi miłoooooo... nawet nie wiesz jak...
Wilcza Góra 08:03, 06 sie 2014

Do góry
WilczaGora napisał(a)

Dzień dobry Ewuniu 1/3 za mną
Uwielbiam brzozy! U nas ich spoooro Zimowe obrazki w sierpniowy dzień.. Zachwycają.
Mój jesienny ogród 01:51, 06 sie 2014

Do góry
Dziś po dwu dniach, zobaczyłem tę trawę co dokładałem to, ogarnęło mnie zdziwienie, jak się pięknie z pomarańczu przemalowała na zielony. Widziałem że jest dobra gatunkowo i odżyje ale nie myślałem że tak szybko. Czy ktoś wie, po jakim czasie sypnąć nawozem, trawę z rolki. Dziś tylko zrobiłem obchód, nic nie robiłem, zapomniałem kluczy od garażu, tak straszyli deszczem że pojechałem autobusem a klucz w rowerze. Oczywiście z deszczu nici. Ale miałem roboty w środku, więc nic się nie stało, jeszcze zostałem 1,5 godziny, żeby jutro mieć spokój. Jeszcze mam trochę fot z Edwarda więc zapraszam. Na tych fotkach na końcy, są tytejsze brzozy.

Sok z brzozy 21:26, 04 sie 2014

Do góry
Agatanowa

Każda odmiana brzozy do tego celu jest dobra. Wiosną - w marcu - zaczynam i przez ok. 3 tyg. to robię, ale u mnie jest brzóz pod dostatkiem.

Pozdrawiam
Jurajski Ogród 20:00, 04 sie 2014

Do góry
Ewo, faktycznie czasem prezentuje się jak tygrysica Lubię tę swoją "tygrysicę", drugą też lubię

Gosiu

Dajano, takie samo imię dałaś swojej kotce? Koty można pokochać, jeśli się je wychowuje od małego, są tak wierne jak psy (przynajmniej moje kotki) Z tą różą (Eden Rose 85) to jest tak, że ona pachnie, ale może nie tak intensywnie jak inne róże, ale i tak ją już lubię

Irenko, właściwie to ławka jest przy domu właśnie na wprost tej brzozy (cytowana fotka jest robiona z ławeczki przy domu z widokiem na wprost), a druga obok ok. 5 metrów w lewo od brzozy (jest to ławeczka na miejscu ogniskowo-grilowym), więc też bliziutko

Pozdrowienia zostawiam w szaro-białych klimatach

Ogród pod trzema dębami 21:56, 03 sie 2014

Do góry
Nie wiem, czy nie zgapię przegorzanu pod brzozy , bo czytam, że on lubi suche stanowiska i znosi kiepską ziemię. Zadowolona jesteś z niego? Nie pokłada się? Te kwiaty mają dość intensywny kolor?

Ależ Cię zasypuję pytaniami .
Ogród Sylwii od początku cz.II 21:31, 03 sie 2014

Do góry
Syla napisał(a)

brzozy sadziłam co 150-170 cm ... one nie są idealnie w linii prostej sadzone

Tak, wiem, że nie w linii, ale to i tak dla mnie podpowiedź, dzięki!
Ogród Sylwii od początku cz.II 21:06, 03 sie 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Sylwia, jakie odległości zachowałaś między brzozami?

brzozy sadziłam co 150-170 cm ... one nie są idealnie w linii prostej sadzone
Jurajski Ogród 21:00, 03 sie 2014
Do góry
Wciąż wracam do ostatniego zdjęcia z Mimi. To kotka przecudnej urody, nie mogę się na nią napatrzeć, jest skupiona, pozuje, ale lewym uszkien "łowi" dźwięki, urocza.
A ogród płynnie zmienia swoje oblicze, mam w nim "swoje" miejsce, w cieniu brzozy pięknie tak móc przenieść się w inny wymiar, dziekuję Agnieszko.
Moja "przyziemna" :) pasja 18:03, 03 sie 2014

Do góry
Brzozy owszem są, ale... nie takie, na jakie się nastawiłam. Są faktycznie bardzo wysokie, pnie już bielutkie, ale dość cienkie. Chyba jednak wolę dołożyć i mieć wielkie . Mam nadzieję, że mój dostawca mnie nie wyroluje!

Ze szkółki przegoniła mnie straszna chmura, ale jakieś fotki później wstawię. Aktualnie dopadła mnie w domu, nieziemsko wieje i gdzieś w oddali grzmi. Może nie będę musiała podlewać...
Moja "przyziemna" :) pasja 09:40, 03 sie 2014

Do góry
Jagodo w świerklańcu u żurka są tak 3 metrowe jak nie większe brzozy za 190-220zł Bardzo ładne, bielutka kora, oczywiście odmiana Doorenbos, jak byłem ostatnio mieli chyba 5-6 sztuk
Agnieszkowy ogródek 11:21, 02 sie 2014

Do góry
Aguś ja jeszcze raz w kwestii tej brzozy schneverdingen Goldbrike. Ponieważ u mnie w okolicy nigdzie jej nie ma, znalazłam ofertę na necie. Dzwoniłam nawet do tej szkółki, ale Pani powiedziała mi, że mają tę brzozę w formie szczeopinego drzewka, przy czym wysokość szczepienia wynosi ok metra wysokości. Cena wydała mi się dość niska, bo 25zł. Powiedz mi, czy Twoja też jest szczepiona? Szczerze mówiąc wolałabym trochę wyższe drzewko i liczę się z tym, że musiałabym zapłacić więcej. Czy możesz mi jeszcze powiedzieć jeśli Twoja także jest szczepiona to na jakiej wysokości? I ile kosztowała (żebym miała orientację ). Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 21:10, 01 sie 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
Przekompostowany koński możesz lekko zmieszać z podłożem na wiosnę, jednak bardzo ważna jest domieszka przekompostowanych liści, ale suche tez są dla rododendrona cenne... budowa systemu korzeniowego przystosowana jest do pobierania składników właśnie z liści.

Dzięki.
A mogą być liście z brzozy?
Leżą u mnie na rabatach, część raczej przekompostowana powinna być, a na wierzchu suche, jeszcze z jesieni.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 14:11, 01 sie 2014

Do góry
bdan napisał(a)

Moje róże nam w obwódce bukszpanowej. Tego fragmentu ogrodu nie dążyłam jeszcze wrzucić do mojego watku. Zrobię to niedługo. Ale na razie to pusto bardzo na tej rabatce. Obok róż mam rabatkę z trzema brzozami, która przeżyłam trochę stresu, bo rabata miała być z berberysami admiration i jak wszystko przyiozłam i poustawiałam to myślałam, że się rozpłaczę.Niestety nie mam takiej wyobraźni projektanta. Ale już nie zaśmiecami Ci wątku. Wrzucę fotorelację u mnie jak znajdę trochę czasu.

Chętnie zerknę na te Twoje brzozy. Ja też mam mini zagajnik - na razie pusty, ale planuję właśnie dodać czerwone berberysy, trawki i coś tam jeszcze. O co doprowadziło Cie do takiego smutku? Przysłali Ci coś innego? Możesz śmiało wklejać zdjęcie u mnie - nie obrażę się
Ogród - kiedyś powstanie 14:59, 31 lip 2014

Do góry
Mariuszo napisał(a)
Ogrodzenia brak. Za płotem rośnie tylko 2m nawłoć.

to tak jak u mnie

brzozy strasznie smiecą i duza brzoza (szybko rosną) moze stac sie prawdziwym utrapieniem

ja z tego powodu zostawilam sobie tylko 2 szt w rogu dzialki, poza tym mam 1 ogromna tuz za plotem
brzozy rowniez wyciagaja bardzo wode z ziemi, maja plytko korzenie i trzeba liczyc sie z tym ze w ich sasiedztwie moga nie chciec rosnac inne "bardziej szlachetne" i wymagajace gatunki

Majac w planach budowe, warto zrobic sobie szczegolowy plan ogrodu ( ja tego niestety nie zrobilam i potem tylko przesadzalam i przesadzalam)

Poza tym polecam sadzenie roslin rzeczywisci tylko na obrzezach bo moga zostac zniszczone
Prośba o pomoc w aranżacji/przebudowie rabaty 13:16, 31 lip 2014

Do góry
Zostawiając brzozy (to urocze drzewa) można je wykorzystać jako najwyższe piętro rabaty np. tak popularnej na forum wrzosowiskowej z dodatkiem traw i właśnie berberysów. Przynajmniej dopóki tuje nie urosną i nie zrobią cienia...potem można posadzić no. hosty

Najpiękniej wyglądają całe szpalery hortensji - kupuj i sadź min. po trzy.

Na nasłonecznienie rabat patrzymy ciutkę inaczej niż na strony świata - plecami rabaty są tuje... czyli patrzysz jak długo słońce operuje od twojej (domu) strony na rośliny do tui/płotu. To nazywamy "wystawą" na słońce.
Wnioskując po twoim szkicu rabata wystawiona będzie na światło z północy i zachodu. Musisz myśleć sadząc rośliny jak to będzie wszystko rosnąć i wyglądać za 5-10 lat... np. za dwa-trzy lata tuje dorosną do wysokości siatki i promienie słoneczne zupełnie inaczej będą padać na rośliny posadzone przed tujami. Reasumując (patrząc "za 2-3lata) - świerk, berberysy, miskanty, jałowiec będą mieć za "ciemno". Buk urośnie do słońca
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies