Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:34, 04 lip 2018

Do góry
ferra napisał(a)

Wczoraj przystapilam do akcji wyrywanie chwastow i odkrylam, ze mamy problem. Tawnik ma wiele "dziurawych miejsc", w ktorych widac ziemie i jakby wyschniete (?) lezace zdzbla.

Oprócz wszystkich możliwych powodów podanych przez ElzbietaFranka mogę dodać jeszcze, że mogło to być zbyt wielkie zagęszczenie nasion w tym miejscu i takie kłębowiska wschodów często gniją.

Wydrap te miejsca pazurkami, dosyp ziemi z nasionami i się naprawi.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:11, 04 lip 2018

Do góry
Do ferra.
2 tygodnie to krotki okres. Trawa wzeszla tylko cos sie stalo, ze sa takie plamy. Po randapie powinny byc slady butow. Moglo tak byc, ze ktos pochodzil po trawie ktora juz zakielkowala. Randap wyschniety na butach jak dostanie wody tez zostawia slady.

Raczej na brak podlewania to nie wyglada bo wysuszenie ma inny kolor, chyba, ze fota zrobiona po podlaniu i wysuszona trawa juz gnije.

Zawsze lepiej dluzej podlewac bo glebiej woda wsiaka niz krocej a czesciej.
Jeszcze sprobuj wykopac i sprawdz jak ziemia w tym miejscu wyglada moze jakies robactwo sie pojawilo. Lub ziemia kompostowa zbrylona np. Obornik nie rozlozony.

Nie widac na trawniku aby tych plam bylo duzo, wiec nie ma alarmu. Dosyc ladnie wyglada. Trawa sie krzewi wiec jak beda jakies male dziurki nie posiane to zarosnie.

Jak skosisz to sie wszystko zmieni nie przejmuj sie. Najwyzej dosiewki zrobisz.
Czy nawozilas jakims nawozem przed sianiem trawy? Jezeli nie to mozesz troche sypnac florowitem po skoszeniu recznie rowno krzyzowo (tak jak sialiscie trawnik) i podlejcie. Po tygodniu jak beda mijanki nawozowe to zrobic dosiewke nawozu w te mijanki.
Duzo masz tego trawnika?

Chwasty w trawniku 23:35, 03 lip 2018

Do góry
bimcio napisał(a)
Witam,

chciałbym się podzielić moimi doświadczeniami w walce z chwastnicą.
Trawnik zakładany rok temu na początku maja. Tuż po wschodach traw zaczęła się pojawiać chwastnica (nasiona zapewne były w ziemi), której z dnia na dzień było coraz więcej. Na początku próbowałem wyrywać ją ręcznie ale ze względu na ilość (dziesiątki sztuk na metr kwadratowy) było to niemożliwe. Przez chwilę nawet rozważałem zastosowanie jakiejś chemii (Stomp) ale w końcu zrezygnowałem (małe dzieci).
Skupiłem się na częstym koszeniu (co najmniej dwa razy w tygodniu) aby nie dopuścić do kwitnienia chwastnicy i jej rozsiewania się (uważałem też aby podczas opróżniania kosza kosiarki nie dopuścić do rozsiewania się zebranych nasion). I chyba się opłacało - w tym sezonie chwastnicy nie ma praktycznie w ogóle. Do tej pory (początek lipca) na trawniku nie zauważyłem żadnej (a dookoła na nieużytkach jest jej sporo).

pozdrawiam
Bartek

Chwastnica skoszona to nie moj trawnik.

Najwaznjejsze aby miec glowe na karku i myslec. Chwastnica to chwast jednoroczny i nie mozna dopuscic do zakwitnienia. Poniewaz jest rozlozysta i przy samej ziemi moze mieć kwiaty wiec te trzeba usuwac recznie.
Kosic i jeszcze raz kosic tak jak napisales nawet 2-3 razy w tygodniu aby scinac kwiatostany.
Blaski i cienie nowego życia 22:31, 03 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Urszula kazdy watek ktory otworzysz u Zagajanki to jest o rozach.

Wpisz w szukaj Zagajanka i wyskocza jej watki

Portrety rozane, top lista 2016, 2017 i ogolny watek.

Ok

Blaski i cienie nowego życia 22:25, 03 lip 2018

Do góry
Urszula kazdy watek ktory otworzysz u Zagajanki to jest o rozach.

Wpisz w szukaj Zagajanka i wyskocza jej watki

Portrety rozane, top lista 2016, 2017 i ogolny watek.
Pamiętajcie o ogrodach 22:20, 03 lip 2018

Do góry
Witam Grzegorz. Juz przejrzalam caly watek dobrze, ze wpadles na moj takim sposobem moje odwiedziny.
Odrod stary wszystko w nim jest tzw mydlo i powidlo. To sa piekne ogrody takie lubie ktore oko uciesza mozna sie najesc i podziwiac.
Urodzaj u ciebie pogoda sprzyja to wszystko rosnie.
Tez mam winogrona tak obrodzily w tym roku, ze trzeba bedzie gasiory kupowac bo kto to przeje.

Prawie wszystkie wiersze przeczytalam piekna poezja.

Zobaaaaczysz jak przywita pieknie nas
Warszawski dzien.......

Pozdrawiam serdecznie
Pamiętajcie o ogrodach 22:03, 03 lip 2018

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Czesław to mój ziomek. Uwielbiam jego śpiewanie, niestety, w realu już go nie usłyszymy!

https://www.youtube.com/watch?v=T6ORBQdtwVE

Haniu a kto nie lubi Niemena. Niemen to kultowa postac. Kazda jego piosenka to hit, jak spiewa Sen o Warszawie to cisrki przechodza. Jak twoj ziomek to przypuszczam gdzie mieszkasz.

Grzegorz a ty jaka muzyka sie zajmujesz.
Przegladam jeszcze watek.
Ogród Muszelki 21:25, 03 lip 2018

Do góry
Juz mialam napisane i wyfrunelo.

Piekna ta sciana za roza. Sasiad dal szmaragdy a ty reszte.

Kupie roze Albericht robilam juz rozpoznanie posadze trzy na trojkacie aby kopa byla.
Co ile u ciebie posadzone.

Witaj Elu
Mam je posadzone w odległości co ok. 150 cm. Dzisiaj posadziłabym rzadziej. Są bardzo żywotne, wypuszczają długie, dwumetrowe baty.
Ptasi gaj 19:59, 03 lip 2018

Do góry

Ele wreszcie dotarłem do Ciebie
Róże super
Pozdrawiam Grzesiek
Ogrod stewardessy 12:26, 03 lip 2018

Do góry
Jak masz takie problemy to nie dotykaj palcami roslin.
Rosliny sa pryskane roznymi swinstwami aby sie przypodobac klientowi to wszystko wnika w skore.

Ja np. Nie moge wchodzic do sklepow ogrodniczych jesienia wszystkie cebule sa impregnowane jakims srodkiem, ze oczy mi lzawia i skora na twarzy swedzi.
Tak samo mam jak wejde do sklepu z ciuchami. Pryskaja srodkami ktore mnie uczulaja.

Dasz rade tylko panuj nad dotykami
Ogród Muszelki 12:10, 03 lip 2018

Do góry
Juz mialam napisane i wyfrunelo.

Piekna ta sciana za roza. Sasiad dal szmaragdy a ty reszte.

Kupie roze Albericht robilam juz rozpoznanie posadze trzy na trojkacie aby kopa byla.
Co ile u ciebie posadzone.
Ukojenie 11:55, 03 lip 2018

Do góry
Juz przeczytalam, ze na sucho. Tez tak zrobie ja trawy siac nie bede tylko zwirek dam. U mnie nie duzo tego ok 5 metrow i ok 0,5 metra szerokie aby przejsc. Mam duzo zwiru i gdzies go musze wladowac.
Ukojenie 11:51, 03 lip 2018

Do góry
Zoja wlasnie paznokcie wyzsza polka, jezowki ladne, ale bledna przy paznokciach. Czy ty sama robisz te paznokcie czy chodzisz aby ci zrobiono?

Nie tylko trawiasta jestem. Tez mam kwiaty, ale sie nie rozdrabniam bo nie mam czasu do obslugi.

Pieknie wymysliłas ten chodnik. Powiedz mi, czy te boczki z kostki brukowej sa na sucho polozone czy na zaprawe.
Tez mam taki zamiar zrobic ale nie moge sie doczekac cementu i piasku i chce polozyc na sucho eM mowi, ze nie da rady na sucho.
Ptasi gaj 11:37, 03 lip 2018

Do góry
zoja napisał(a)
pięknie różano u Ciebie
a myślałam że u Ciebie trawiasto

Oj Zoja, mam tego troche traw, roz, azalii, rododendrony i hortek oprocz iglakow i jeszcze jakies drobiazgi.
Teraz kwitna rudbekie i jezowki. Nie rozdrabniam sie bo kto bedzie robil kolo tego.
Na skalniaku mam drobnice i to wystarczy roboty po uszy.
Ogród z uśmiechem 10:36, 03 lip 2018

Do góry
Pieknie Jolu masz. Po rozach znowu duzo kwiecia. Na szczescie chlodniej sie zrobilo troche przyhamowalo rozkwit.

Karbit nie pomaga na krety to chwilowy efekt.

Jak nie bedzie znowu upałów to dłużej pocieszymy się kwieciem. Oby, bo w takim tempie przekwitały, ze aż przykro. Za szybko jesień po wiośnie, co ja mówię, po zimie by przyszła
Ogród z uśmiechem 10:34, 03 lip 2018

Do góry

Na kreta nie ma mocnych. U mnie nad siatka. Przelazl na szczescie 2.m i sie wycofal. Ale śledzie, petardy, szmaty z benzyna, naftalina nic nie pomaga.
Wczoraj ktos napisal, ze polewanie nalewka z wrotyczu pomaga.

Trzeba z Nimi zyc. To co KAsia napisala ziemie zebrac lub rozgrabic i nie zasypywac dziur bo wyryje nastepne kopce aby wiecej powietrza bylo. Jak sa otwarte dziury to on sobie chodzi tunelami i robactwo wybiera.

Elu, no to nie pocieszyłaś mnie i Ty
Dzisiaj mam znowu nowe kopce.
Lubię go :) 10:33, 03 lip 2018

Do góry

Co to znaczy tańczę? kochana to ty rozrywkowa, motorowa dziewczyna jesteś.
Powiem szczerze jak człowiek młody to jakiś szybciej wszystko robi. Jak sobie przypomnę moje młodsze lata to dopiero były wyzwania i wszystko szło bez problemów.
Co rok to człowiek powolniejszy, więc używaj jak tylko możesz.

Tańczę w szkole tańca: tańce latino, współczesne, układy grupowe. Obecnie mamy złoto na Mistrzostwach Europy
Ja jestem po 40-ce więc już nie taka młodziutka, ale uwielbiam tańczyć stąd ta pasja. Polecam każdemu, a jeszcze jak ma się dookoła ludzi którzy tak samo uwielbiają robić to co ty to pełen sukces.
Dlatego tak lubimy O, bo też łączy nas miłość do ogrodów
Ptasi gaj 09:45, 03 lip 2018

Do góry
Kasiu to Newsy Dawn w zeszłym roku posadzone

Przepiękny kolor!
LeŚnicZaNka 09:22, 03 lip 2018

Do góry
Kasiu wstawiłam u mnie New Dawn zobacz porównaj.
Ptasi gaj 09:20, 03 lip 2018

Do góry
Kasiu to New Dawn w zeszłym roku posadzone

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies