Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Pokaż wątki Pokaż posty

Kłopoty - problemy z trawnikiem

eVka 10:40, 26 lip 2018

Tomek85 napisał(a)

Hej dziekuje za odpowiedz, narazie czekam ba wyniki badań gleby i zalecenia mawozowe, myślę czy w tych miejscach zasuszonym nie posiac nowej trawy?? Bo nie wiem czy ta istniejącą odbije? Pozdrawiam i dziekuje

Ja bym spróbowała najpierw z nawozem, będziesz miał dobrze dobrany więc tym bardziej i dalej tak jak pisałam
Tomek85 16:58, 26 lip 2018

effka napisał(a)

Ja bym spróbowała najpierw z nawozem, będziesz miał dobrze dobrany więc tym bardziej i dalej tak jak pisałam

Witam i dziekuje za zainteresowanie obawaim sie ze trawa w tym miejscu raczej nie wykielkuje choć byla siana
sunny_ 09:51, 27 lip 2018

Hej, kilka dni temu na moim trawniku pojawiły się różne odcienie koloru zielonego. Domyślam się, że jest to kwestia nieregularnego rozwiezienia nawozu (rozsypany był siewnikiem, wszędzie na tym samym poziomie). Nawóz startowy Barenbrug Premium Start, 100 dni- 25% azot, 5% pięciotlenek fosforu, 15% tlenek potasu, 2,5% tlenek magnezu. Nawóz zastosowany 1,5 m-ca temu.
Pytanie jak temu zaradzić, czy mogę użyć dodatkowo nawozu z azotem?
eVka 10:20, 27 lip 2018

Niestety z tymi siewnikami to masakra, również nierówno mi rozsiał nawóz,.w jasne jaśniejszych miejscach ręcznie posypałam tym samym nadwoziem, również 100 dniowy zastosowałam. Zobaczę jak wyjedzie, czy koloryt się wyrówna.
Tylko u mnie były raczej wyraźnie pasy jaśniejsze.
sunny_ 10:30, 27 lip 2018

effka napisał(a)
Niestety z tymi siewnikami to masakra, również nierówno mi rozsiał nawóz,.w jasne jaśniejszych miejscach ręcznie posypałam tym samym nadwoziem, również 100 dniowy zastosowałam. Zobaczę jak wyjedzie, czy koloryt się wyrówna.

Dokładnie, ja wiem, że nie jestem wprawiona w sianiu/nawożeniu bo to pierwszy raz, natomiast właśnie w takiej sytuacji kupiłam siewnik z regulacją, no i masz... Akurat ten nawóz, który zastosowałam ma to siebie, że składniki odżywcze uwalniają się w określonych warunkach, powoli. Wiem, że trzeba być cierpliwym, ale po pierwszym skoszeniu był taki piękny...
Na jaką wysokość kosisz swój trawnik latem?
eVka 13:23, 27 lip 2018

sunny_ napisał(a)

Dokładnie, ja wiem, że nie jestem wprawiona w sianiu/nawożeniu bo to pierwszy raz, natomiast właśnie w takiej sytuacji kupiłam siewnik z regulacją, no i masz... Akurat ten nawóz, który zastosowałam ma to siebie, że składniki odżywcze uwalniają się w określonych warunkach, powoli. Wiem, że trzeba być cierpliwym, ale po pierwszym skoszeniu był taki piękny...
Na jaką wysokość kosisz swój trawnik latem?

Tak ten mój nawóz tez powoli się rozpuszcza, bo jest w takich specjalnych osłonkach.
Trawnik koszę wysoko, mam zakres kosiarki do 7 i koszę na 5, ale tera po nawożeniu często, co 3 dni.
eVka 13:24, 27 lip 2018

Tomek85 napisał(a)

Witam i dziekuje za zainteresowanie obawaim sie ze trawa w tym miejscu raczej nie wykielkuje choć byla siana

Hm, dlaczego tam trawa nie wyrosła? co to za podłoże?
Tomek85 13:40, 27 lip 2018

effka napisał(a)

Hm, dlaczego tam trawa nie wyrosła? co to za podłoże?

Normalne podloze pod trawniki w worku tez nie woem co sie stało rozla ładnie o po kosze iu uschla moze za nisko skosilem?
eVka 13:48, 27 lip 2018

Tomek85 napisał(a)

Normalne podloze pod trawniki w worku tez nie woem co sie stało rozla ładnie o po kosze iu uschla moze za nisko skosilem?
Wiesz co może za nisko, daj jej porosnąć trochę, lej dużo wody i nawóz, na pewno da radę
ElzbietaFranka 17:45, 27 lip 2018

effka napisał(a)

...

Effka juz radzisz widzisz jak sie wyrobilas.

Nawoz to podstawa kazdy moj trawnik ktory zakladalismy zawsze rozsypany byl najpierw nawoz. Na jałowej ziemi nic nie urosnie. Przegrabiany z ziemia a dopiero nasiona trawy itd

Bardzo lubie ten watek. Nie raz zastanawiam sie dlaczego maja niektorzy takie problemy z trawnikami nigdy takich nie mielismy.