Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:58, 24 sie 2013

Do góry
ewsyg napisał(a)
Witaj Łukaszu, pooglądałam, poczytałam i napiszę tak. Jeżeli chodzi o nową rabatkę bardzo fajna i ładna. Mnie tam jednak brakuje koloru. Pokazujesz zdjęcia i wszędzie są rośliny, które wprowadzają kolor. Dosadź tam może chociaż żurawek, piszesz, że będziesz rozsadzał to nie musisz kupować. Ja mam teraz więcej czasu to wróciłam do oferty liliowców. Chyba kupię, posadzi mi córka do doniczki i zadołuje, na wiosnę będzie jak znalazł. Po pierwszej weryfikacji mam na liście 21 pozycji. Dużo razy jeszcze będę musiała wykreślać i nałamać sobie głowy z czego zrezygnować. Dostałeś już siewki ? Jak u Ciebie mają się torebki nasienne u liliowców ?. U mnie zostało mało, sucho było to dużo pospadało. Były za mało podlewane pod moją nieobecność.

Tą jedyną rabate chce zostawić w stonowanych kolorach, ale przechodzi dalej w kolorowe fale żurawkowe i wiosną kwitnąć będą obok azalie i RH. Chciałbym jeszcze kilka rabat kosmetycznie zmienić, ale nie wiem czy starczy mi na to czasu. Liliowce już zamówione i mają być u mnie we wtorek, opóźniełem przesyłke o tydzień bo w tym tygodniu nie miałem na to czasu. Wybrałem 9 odmian, a i tak troszke przesadziłem... to jest silniejsze Ciekaw jestem co dostane gratis bo zawsze takie ciche bonusiki są w paczce. W zeszłym roku dostałem pieknego liliowca, z którego zrezygnowałem na końcu i bardzo mnie to ucieszyło Warto napisać i zapytać o dostępnośc bo zapewne niektórych odmian już może nie być. W przedogródku na nowszych odmianach niestety nasienniki pospadały. Pytałem się i dla nowszych odmian najlepszy termin na zapylanie to makismum do 3 tygodnia lipca. U mnie były 2 bardzo zimne noce i to musiało być przyczyną. Kilka nasienników jednak zostało Na pierwszy raz nie ma źle, zawsze coś do wysiewu będzie.
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:22, 24 sie 2013

Do góry
Ja kostke na obrzeżach murowałem. Fakt sprawdza się idealnie bo ani drgnie, tylko jak tu teraz powiększyć rabate ...
Starorzecze na górce 10:19, 24 sie 2013

Do góry
Plastikową skrzynke po warzywach również polecam, dla mnie to marnowanie pieniążków na takie sito,a nawet jak by mi było potrzebne to szybko można zrobić coś takiego samemu za pare groszy. A co do tego tańszego kompostownika to przyznam racje, że przerzucanie w nim kopostu to jakaś masakra
Może jednak warto kupić kilka desek i zbić własny i bardzo estetyczny, a klape z dołu można zrobić łatwo na zwykłych zawiasach
Starorzecze na górce 23:48, 23 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Ja mam osobiście tą wersje tańszą kompostownika i to jeszcze mniejszy bo 600 litrowy. Dla mnie wystarczający, wiosną nie był pełny a przesiałem 5 worków kompostu. Problemem jest jedynie wybieranie materiału przez małą klapke z dołu. Zdenerwowałem się i zdjąłem cały kompostownik na bok, przesiałem co miałem i postawiłem na swoje miejsce Ten drugi wygląda bardziej solidnie, ale też cena robi swoje

Luki, to mi na taki mały ogródek też by 600 l wystarczył. Zwłszcza, że roślin nie mam
Tylko z tych dwuściennych porządnych to tylko 340 i 900 l mają
Starorzecze na górce 22:44, 23 sie 2013

Do góry
Ja mam osobiście tą wersje tańszą kompostownika i to jeszcze mniejszy bo 600 litrowy. Dla mnie wystarczający, wiosną nie był pełny a przesiałem 5 worków kompostu. Problemem jest jedynie wybieranie materiału przez małą klapke z dołu. Zdenerwowałem się i zdjąłem cały kompostownik na bok, przesiałem co miałem i postawiłem na swoje miejsce Ten drugi wygląda bardziej solidnie, ale też cena robi swoje
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:20, 23 sie 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Jeju jakie Ty masz piekne źurawki, juź zapomniałam jak takie cuda wyglądają. U mnie pomór opuhlakowo-słoneczny zdziesiątkował mi żurawki.....
I cuuuudowna trawa! Jaka to trawka?

Żurawki zaczęły się odradzać po upałach bo połowa wyglądała nieciekawie. Wygrasz walke to i żurawki wrócą Trawke kupowałem jako turzyce frosted curls,Panie w ogrodniczym nie były do końca pewne bo tabliczki im się wymieszały
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 21:22, 23 sie 2013

Do góry
Sebek dzięki i liczę na konstruktywną krytykę wiem, z przeczytanych wątkow że Twoje rady są bardzo przydatne i zazdoszczę wiedzy

Luki cóż ogród nie młody ale szału i okazów nie ma To wszystko co jest sadzili moi rodzice, zwykle to były małe sadzonki i niestety nie zawsze w przemyślanym miejscu. Teraz staneło na tym, że wróciłam do rodzinnego domu i mam ochote na rewolucje podwórkowe.

Mieszkam na wsi i dostęp do sadzonek mam ograniczony. Zostaje mi zamawianie przez internet, ale ja z tych co lubią zobaczyć pooglądać i dopiero kupić. Najbliższa szkółka jest około 60 km ode mnie ale ceny mają czasem oporowe. W innych natomiast zazwyczaj jest kilka sztuk. Dziś natomiast udalo mi się to upolować

Prosto to sie chłopaki nie trzymają i nie pierwszej urody, miało być 30 sztuk minimum. Jest 11 reszta ma być za tydzień. Tak się właśnie zastanawiam jak gęsto je sadszić,czy 3 na przęsło będzie ok? Chciałam coś co w miarę szybko urośnie i bedzie wąskie

Jałowce były w planie, ale pokiego licha kupiłam berberysa nie wiem Chciałam takie jak w zimozielonym strzeliste ale nie było i kupiłam ten Zgłupiałam czy co
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:53, 23 sie 2013

Do góry
agatanowa napisał(a)

Widzę, że na rabacie ogrodowiskowej jest juz trzmielina na kiju. Trawki też tam powinny trafić. W końcu to rabata ogrodowiskowa.

Spostrzegawcze oko trzmielina jeszcze w doniczce, więc będzie troche niżej. Te trawki chciałem tam posadzić ale nie mam na to pomysłu, troszke mało miejsca
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:50, 23 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)

Dwie piekne trawki z którymi nie wiem co mam zrobić

Widzę, że na rabacie ogrodowiskowej jest juz trzmielina na kiju. Trawki też tam powinny trafić. W końcu to rabata ogrodowiskowa.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:37, 23 sie 2013

Do góry

Dwie piekne trawki z którymi nie wiem co mam zrobić
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:34, 23 sie 2013

Do góry
Na zdjęciu
Peppermint Ice, Spelobound, Lime Rickey, Marmelade

Kasandra, Cherry Cola, Mint Julep

Shanghai

Lime marmelade, Redstone Falls
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:30, 23 sie 2013

Do góry
Na ogórd ciągle nie ma czasu, już nawet chyba za późno na strzyżenie iglaków ale za to porobiłem dzisiaj kilka fotek

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:53, 23 sie 2013

Do góry
Zamierzam zamówić, 3 szt. Wysyłka niestety 100 zł, do tego pergole wcale tanie nie są... ale w okolicy "na żywo" brak...
Kasiu, Anito, Bożenko, Małgosie - może ktoś też chętny??

http://dzialkowiecsklep.pl/p/223/2829/-obelisk-z-kula-pergole-luki-architektura-ogrodowa.html
Zimozielony ogród przy białym domu 10:15, 23 sie 2013

Do góry
Danusiu no cóż mogę powiedzieć... Jest cudownie.
Tworzysz przepiękne ogrody czego ten jest doskonałym przykładem, jeszcze gdy trafi się na właścicieli, którzy tak dbają o swoją enklawe zieleni i koloru
Cudownie, cudownie, cudownie ....
Metamorfozy ogrodowe 10:08, 23 sie 2013

Do góry
Cudowne zmiany Iwono. Hortensje pięknie urosły
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:06, 23 sie 2013

Do góry
asc napisał(a)

Aniu - zrywałabyś boki, jakbyś dziś mnie oglądała w kuchni... w przepisie pisze, "podgrzać olej tak by na tyle był ciepły aby wieczka słoiczków zassały" .. niby proste.. tylko jak sprawdzić ile już olej ma temperatury....... palca nie włożę (M sugerował, że jak odejdzie skóra z palca to za ciepłe). POdgrzewam.. myślę, że ok.. wlewam do słoika, a tu sie wszytko smaży , słoik pęka. Robię drugie podejście tym razem krócej.... sprawdzam za pomocą kropli wody (M sugeruje by wrzucić muchę i sprawdzić czy sie białko ścina). Wszytko pryska i chlapie.. odrzucam garnek na drewniana deskę do krojeni... deska dymi, tłuszcz jeszcze bardziej... No maskara.
M stwierdza "Widzę, ze sie bierzesz ostro za gotowanie, chyba jednak ten czujnik pożaru zamontuję".

Aż mi łezki ze śmiechu poleciały

Rozchodniki cudowne
Ogród z łezką 10:00, 23 sie 2013

Do góry
Coraz bardziej chce mieć rozplenice, cudowne musze stanowczo porozmaiwać z moją działką, żeby łąskaiwe się powiększyłą
Gratki za kolejną setke
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:55, 23 sie 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Ja nie stosuję ukorzeniacza, sadzę wprost do ziemi byle w półcieniu i przyjmują się wszystkie, mimo że sporo bez korzeni bocznych

Basiu racja, ale ja zawsze chcę troszke to przyśpieszyć
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:55, 23 sie 2013

Do góry
magdalena_brzezinska napisał(a)
ale u ciebie różnorodnie

Bardzo dziękuje, ale czasem zbyt różnorodnie
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 09:53, 23 sie 2013

Do góry
Witam Jak ogórd ma 30 lat to zapewne znajdzie się kilka wiekowych i ciekawych okazów
Czekam na zdjęcia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies