Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 19:53, 12 sty 2016

Do góry
kosolka napisał(a)

Nie, w zeszłym roku próbowałam 4 albo 5 różnych środków gotowych, w tym "ekologicznych". I tak wracały. W tym roku spróbuję pokrzywy.

Olu, gnojówka ma specyficzny zapach, ale roślinki ładnie się po niej regenerują, bogata jest w mikroelementy. I na drugi dzień mszyc nie miałam. Ani na różach, ani na śliwie. Ze śliwką miałam największy kłopot, bo duże drzewo, nic nie pomagało. Aż do czasu gnojówki.

Gnojówka z pokrzyw działa cuda, dosłownie.
Do podlewania rozcieńczamy z wodą .
Rośliny dostają takiego powera..., a przede wszystkim nie jest to żadna chemia w ogrodzie.
Latem podlewamy raz w m-cu. Stosuję też do oprysku roślin przeciw mszycom. Róże wyglądają zdrowo. Floksy zawsze miały mączniaka, a odkąd pryskam je pokrzywą, jest efekt.
Zobacz tutaj

Ogródek Iwony 19:38, 12 sty 2016

Do góry
bacowa napisał(a)
Iwona, dobrze że skopiowałaś linki od Renaty, filmiki fajne. Biała róża z Rosarium Unt. jakoś nie ten teges , muszę coś innego poszukać.Albo jakiś fiolet, albo jasny róż, coś takiego jak New Dawn. Właśnie obejrzałam Giardine i bardziej mi się podoba niż ND, ma ładniejsze , pełne kwiaty. Muszę pomyśleć

Ewa, poszłam twoim tropem Muszę do Ren częściej zaglądać, choć jak tam idę, to róże mi się marzą, a ja już miejsca nie mam
Dziś też New Dawn bym nie kupowała. ładniejsza jest w półcieniu, na słońcu blednie, jest prawie biała i mocno smieci. Ale jak ma się ją na pełniejszej rabacie, to płatki w nogach nie przeszkadzają tak. Giną między roślinkami.
Ja sie chyba zastanowię nad Rosarium Unt. Potrzebuję towarzystwa do Gardini. Na razie posadziłam przy betonowym płocie Gardinię, ale przydałoby się, by ją coś uzupełniło. Aha, dosadziłam tam Abrahama, bo miałam nadwyżkę Ale on raczej rabatowy, uzupełni dołem. I dosadziłam szałwię i jeżówki I z przodu Frosted Curls.
Ewa, znalazłam opisy róż pnących. Zobacz.
Ogród Mirelli 19:19, 12 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Mirelko, Vanilia Fraize to ta, co u Any tak cudnie się przebarwia. Byłaś u niej i się o nią pytałaś. Potem Ana wstawiła dla ciebie fotki jej w poszczególnych miesiącach. U mnie w pierwszym roku się nie wybarwiły, za szybko je zmroziło. W tym roku były cudne. Dobra, odpalam kompa, poszukam dla ciebie moje Vanilki

Iwonka wiem, wiem Sprawdziłam w moim zeszyciku, bo mam wszystko wydrukowane co Ana mi pisała o hortensjach I tą mam właśnie wybraną do przedogródka. Ana pisała, że ją należy podwiązać.

Ty pisałaś o dywanie z żurawek przed hortkami. A czy żurawki nie są za małe do hortek?
Ogród Mirelli 19:04, 12 sty 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Iwonka, ta hortensja o której piszesz to też się przebarwia na bordo?

Mirelko, Vanilia Fraize to ta, co u Any tak cudnie się przebarwia. Byłaś u niej i się o nią pytałaś. Potem Ana wstawiła dla ciebie fotki jej w poszczególnych miesiącach. U mnie w pierwszym roku się nie wybarwiły, za szybko je zmroziło. W tym roku były cudne. Dobra, odpalam kompa, poszukam dla ciebie moje Vanilki
Ogród Mirelli 18:12, 12 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Żurawki bordowe dasz jako dywan pod hortensją. Ja tak jesienią zrobiłam. Będzie dobrze. Reszta wygląda ok.
Ja bym całe nasadzenia zaczęła od nowa. Ale skoro to ma być kosmetyka do tego, co już jest, to ostatni twoj rysunek jest najlepszy.
No i daj Vanilia Fraize. Jest ładniejsza od Pinki.

Iwonka owiele bardziej wygodniej jest wszystko wywalić i na nowo. Po pierwsze żal mi tych roślin, tyle już przeszły, po drugie to np.Rh są od mojej mamy do nowego ogrodu mi kupiła, więc znowu pamiątka, a wiesz, że ja bardzo sentymentalna jestem, po trzecie jak już coś mam to niech rośnie, więc kosmetyka i upiększanie

A ta hortensja o której piszesz to też się przebarwia na bordo?
Ogród Mirelli 17:34, 12 sty 2016

Do góry
Żurawki bordowe dasz jako dywan pod hortensją. Ja tak jesienią zrobiłam. Będzie dobrze. Reszta wygląda ok.
Ja bym całe nasadzenia zaczęła od nowa. Ale skoro to ma być kosmetyka do tego, co już jest, to ostatni twoj rysunek jest najlepszy.
No i daj Vanilia Fraize. Jest ładniejsza od Pinki.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 17:28, 12 sty 2016

Do góry
Poczytałam o różach. Jestem mądrzejsza. I nadal mnie zachwycają. U ciebie rosną Aniu, jak na drożdżach. Przycinanie im dobrze służy.
Ładnie się zagęszczają wtedy.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:15, 12 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Danuś, niemal wszyscy tu zaglądający twoje kreski sobie zapisali i teraz analizują, co dobrać, by pasowało
Ja też.

I ja
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:21, 12 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Dzięki Edytko
Ja już mam pod bukiem trochę red barona ... ale nie pokazywałam

Oj, nieładnie
Tu się wszystko pokazuje, hi, hi.
Czytam...
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 15:37, 12 sty 2016

Do góry
Gabriela ten Twój mąż to skarb Mój nawet do rodziny w Londynie jedzie tylko pod groźbą rozwodu A co dopiero na wycieczki
Kiedy dzieci były młodsze to z nimi jeździłam,a teraz już z mamusią nie chcą.
A wojaże Karoliny to już wyższa szkoła jazdy Mnie bariera językowa trzyma

Kasya -różowy to chyba najpopularniejszy kolor

Jana -witaj, dzwonki poszarskiego też mogę dorzucić

Ewik -a ja poczekam aż ceny znormalnieją

Iwk4 - ja mam je zapisane na swoim koncie youtube,więc zawsze pod ręką. Są tam też filmiki o powojnikach, widziałaś ?
bacowa - mi najbardziej podoba się zestawienie z granatowymi powojnikami,tak jak tu
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/68/61/99/686199fec886bdd5ca073233460972c7.jpg
https://pl.pinterest.com/pin/505880970619150039/
https://pl.pinterest.com/pin/322992604500355642/
tylko żeby zgrało się w czasie kwitnienie.

Albo pnącą jakąś purpurową lub fioletową.
Tu ma być ogród :) 09:35, 12 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Nie muszą być chyba zawsze po trzy. Daj raz jedną kępkę, innym razem trzy w rozstawie trójkąta, jak na inspiracji. Do tego kamyczek. Podczas sadzenia zweryfikujesz. Ja bylinową obsadzałam rok temu wg planu, a potem i tak wyszło inaczej w trakcie prac. Więcej miejsca zostawało, niż na rysunku. Fajny pomysł z miskantami na tle słupków

Jeśli tylko da się coś pokombinowac to spróbuję porozstawiać te trawy w jakiejś mniej oczywistej konfiguracji, na rysunku cięzko to inaczej rozplanować, a jak będzie na żywo, to się okaże jak zacznę działać, pewnie w maju, bo wcześniej to ja traw nigdzie nie kupię.
Ogródek Janiny 08:59, 12 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

O ja ... Prawdziwy płatek śniegu. Nigdy mi się nie udało tak sfocić śniegu. Pięknie

Iwonko mnie też się nie udało to dzieło mojej wnuczki

Ogródek Iwony 08:55, 12 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Mam pytanie o rzodkiewkę. Czy da się jakoś uniknąć, by nie było w niej robaków i była zdrowa?

Iwonko, rzodkiewka ma dwóch głównych szkodników: śmietkę kapuścianą i pchełki.
Larwy śmietki wylęgają się pod koniec kwietnia i na początku maja, dlatego przed nimi można się zabezpieczyć wczesnym wysiewaniem nasion. A jeśli się zauważy zgrubienia, które powstają na skutek żerowania larw, trzeba szybko usuwać zaatakowane warzywa.
Co do pchełek, to tutaj są fajne rady:
http://niepodlewam.pl/pchelki-ziemne-jak-sie-pozbyc-sposoby-naturalne-i-chemia/

U mnie wiosną też rzodkiewki są atakowane, ale wysiane w sierpniu, rosną zdrowo i ładnie. Nic ich już wtedy nie atakuje, a w tym roku jeszcze w grudniu mogłam się nimi cieszyć
Ogródek Iwony 08:36, 12 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ola, u mnie mszyce zostały pokonane przez gnojówkę z pokrzyw.
Próbowałaś u siebie latem?

Nie, w zeszłym roku próbowałam 4 albo 5 róznych środków gotowych, w tym "ekologicznych". I tak wracały. W tym roku spróbuję pokrzywy.
Tu ma być ogród :) 00:52, 12 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Myślicie, że można rozplanować te nasadzenia inaczej niż w linii prostej?
Tak na szybko coś malnęłam, żeby łatwiej było sobie to wyobrazić.

Nie muszą być chyba zawsze po trzy. Daj raz jedną kępkę, innym razem trzy w rozstawie trójkąta, jak na inspiracji. Do tego kamyczek. Podczas sadzenia zweryfikujesz. Ja bylinową obsadzałam rok temu wg planu, a potem i tak wyszło inaczej w trakcie prac. Więcej miejsca zostawało, niż na rysunku. Fajny pomysła z miskantami na tle słupków
Na Łowieckiej 00:43, 12 sty 2016

Do góry
Ilonko, rok temu nie myślałam o warzywniku, ale por, seler, pietruszka na bieżąco potrzebne, w sklepie czasem brzydkie, zwiędłe, czasem cena nieciekawa. Dwa lata temu miałam troszkę, byłam zadowolona, przez cały sezon nie musiałam się o zielone martwi. Danusia takie ładne warzywniki zainspirowała, dziewczyny mają też ładniutkie, żwirkiem placyk wysypany, mam nadzieję, ze mój Zbyszek się postara i jak deski kupię, to mi taki ładniutki zrobi.
Do wszystkiego człowiek w życiu dojrzewa. Czasem późno, ale jednak.
Może przy okazji Pawełka na siewy namówię, wkręcę go trochę w "jego" grządki, będzie więcej radochy. Skoro w sobotę moi chłopcy sami pierogi zrobili (od podstaw: farsz, ciasto, wałkowanie, lepienie), jak byłam na zakupach, ... to warzywnik opanują, jak pokażę
Ogród Mirelli 00:39, 12 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A jakie wymiary ma ta rabata? Ta tuja z tyłu większa zostaje?

Dokładnie nie napiszę muszę zmierzyć, ale tak ok 5 m na 3 m.
Tak tuja duża, cyprys, dwa żywotniki i dwa Rh zostają.
Ogród Mirelli 00:35, 12 sty 2016

Do góry
A jakie wymiary ma ta rabata? Ta tuja z tyłu większa zostaje?
Ogród Mirelli 00:34, 12 sty 2016

Do góry
Mirelko, pomyślę jutro. Teraz jest późno. Pa
Ogrodowy song 00:25, 12 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wczoraj ją drukowałam. Planuję z niej powykreślać to, czego sadzić nie będę, resztą upchnąć w skrzyniach. Może się uda

Zamiast spać to kombinuję też, co z czym dobrej nocy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies