Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

Mala_Mi 17:08, 12 sty 2016

Karol99 napisał(a)
Masz śliczną kolekcje róż, podziwiam.

Nie kolekcja tylko zbieranina
Ale dziękuję za uznanie dla kolczastego towarzystwa.
laurowisnia 17:09, 12 sty 2016

Mala_Mi napisał(a)

Kolejna opcja to posadzić samotnie.. i teraz nad tym myślę. Kolor ma niepasujący do różowych róż.. U mnie jest bardzo wysoka, bo ma ze 2 metry. Faktem jest, że jej nie przycinałam za bardzo, a ostatnie 2 zimy były łagodne. Wiosną ją przytnę, bo kwiaty można oglądać tylko z drona
Rośnie w towarzystwie Comte de chambord i Reine des Violettes oraz w dole ma Bonicę.
Comte kolorem nie gra i w dodatku pokrojem.. są takie rozczochrane, a Queen jest sztywna. Bonica kwitnie jak Queen już kończy.

Widok z 3 stron. Rabata mnie denerwuje, nie pasuje jakoś do reszty.. Reine 2 krzewy posadziłam w jedną dziurę i jest OK. bo jest też na brzegu rabaty. Comte też gdzieś wyeksmituję i posadzę wszystkie 3 w jedną kępę.. bo tak jak są mi nie leżą ..

Czy ona jest na końcu taka wysoka i szeroka? Wysokość mi się zgadza ale szerokości u mnie takiej nie osiągnęła. Ja ją ciągle przycinam bo mi przeszkadza, nawet jak ją przytniesz nisko, to nie będzie niższa na koniec sezonu, dlatego pisałam by ją dać na tyły jakiejś rabaty.
Reine sama eksmitowałam u siebie na tyły, Comte i Reine to takie róże, które trudno ująć w małą rabatkę otoczoną bukszpanem, lepiej wyglądają w bardziej dzikim miejscu i dlatego nie dziwię się, że czujesz potrzebę zmian.
Mala_Mi 17:09, 12 sty 2016

Kasya napisał(a)

tak, tylko musze wiedziec na co sie mam psychicznie przygotowac
dzieki bardzo

Solidna naostrzona łopata wskazana.. i odzież ochronna od stóp do czubka głowy.. przesadzanie róż to gorsze niż walka z wściekłym tygrysem
Anda 17:14, 12 sty 2016

Mala_Mi napisał(a)

Solidna naostrzona łopata wskazana.. i odzież ochronna od stóp do czubka głowy.. przesadzanie róż to gorsze niż walka z wściekłym tygrysem

Muszę zapamiętać

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Iwk4 17:28, 12 sty 2016

Poczytałam o różach. Jestem mądrzejsza. I nadal mnie zachwycają. U ciebie rosną Aniu, jak na drożdżach. Przycinanie im dobrze służy.
Ładnie się zagęszczają wtedy.
Mala_Mi 17:58, 12 sty 2016

laurowisnia napisał(a)

Czy ona jest na końcu taka wysoka i szeroka? Wysokość mi się zgadza ale szerokości u mnie takiej nie osiągnęła. Ja ją ciągle przycinam bo mi przeszkadza, nawet jak ją przytniesz nisko, to nie będzie niższa na koniec sezonu, dlatego pisałam by ją dać na tyły jakiejś rabaty.
Reine sama eksmitowałam u siebie na tyły, Comte i Reine to takie róże, które trudno ująć w małą rabatkę otoczoną bukszpanem, lepiej wyglądają w bardziej dzikim miejscu i dlatego nie dziwię się, że czujesz potrzebę zmian.

Wreszcie ktoś kto rozumie moje rozterki
U mnie jest szeroka, ale bardzo sztywna, stoi prosto jak drut, ba!!! jak słup.

I chodzą mi po głowie różne koncepcje.

1. Zostawić w kępie Reine i Queeen...reszta out.. może Mrs John Laing zostanie na końcu.. ostatni rok daję mu szansę na poprawę.. Comte posadzić w kępie..szukam lokalizacji.

2. Wyciepać Queen, a Comte zostawić w szpalerze. Ale przycinać do formy niskiej. Jednak roczne przyrosty ma wielkie

3. Wyciepać wszytko.

No i szukam co do każdego z wariantów by się nadało Wiem jedno Comte razem z Queen nie może rosnąć. Do takiej rabaty Comte się nie nadje, wiec wariant 2 jest raczej nie do realizacji.

Sebek 18:02, 12 sty 2016

Fajne masz te kłujoki
W dylematachh dotyczących wyboru róż nie pomogę...
malgorzata_s... 18:04, 12 sty 2016

Powspominałam sobie znowu i u Ciebie i u siebie Pamiętam te widoki
Mala_Mi 18:10, 12 sty 2016

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Powspominałam sobie znowu i u Ciebie i u siebie Pamiętam te widoki

Pożyczyłam sobie focię ze spotkania Bo ja ich nie mam

malgorzata_s... 18:13, 12 sty 2016

Anek Ty zrób retrospekcję a zobaczysz że miałaś więcej spotkań Ciągle kogoś przyjmowałaś Byłaś też w kilku miejscach, pamiętam bo Cię śledziłam