Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 22:00, 07 sie 2013

Do góry
Witam
Zapowiada się bardzo interesująco, dużo zdjęć prosimy.
To lustro w kamienne ścianie jest wręcz genialne
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:58, 07 sie 2013

Do góry
Podobno jutro ostatni dzień upału
Mam zaplanowane wiele zmian i mam w związku z tym pytanie o trawke Frosted Curls czy ona zimuje w gruncie ?? Chce ją dać w standardowy zestaw: bukszpany, żółte żurawki i w plecach będą dwie duże strzyżone na jajo tuje
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:54, 07 sie 2013

Do góry
Ci serwisanci. Nam spadły rolety zewnętrzne z silników w oknie tarasowym i już 5 dzień w ciemnościach bo rolet ani rusz, a dotknij coś to powiedzą, że gwarancja już nie ważna.
Pozdrawiam i trzymam kciuki za pozytywne rozpoznanie sprawy.
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:47, 07 sie 2013

Do góry
Hehe świetne to królestwo mordoru prawie jakbym patrzał na własne również z tym przetacznikiem. Lubiłem go w pierwszym roku jak pięknie kwitnął i jeszcze nie wiedziałem co się z nim stanie
Ogród niby nowoczesny ale... 08:49, 07 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Piękne kompozycje w donicach. Mógłbym prosić namiar na te cudowne białe donice

Namiar poszedł na priv
Ogród niby nowoczesny ale... 08:29, 07 sie 2013

Do góry
Piękne kompozycje w donicach. Mógłbym prosić namiar na te cudowne białe donice
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:23, 07 sie 2013

Do góry
Jestem w tym roku zachwycony tym liliowcem najlepsze jest to, że kupowałem go w ślepo za całe 4zł 2 lata temu

Piękna lilia Papilio

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:18, 07 sie 2013

Do góry
aksamitka napisał(a)

Ja jestem mimo wszystko początkująca i będę czasem zaglądała do Ciebie
Jakie drzewo polecasz, które szybko rośnie i w późniejszym okresie daje dużo cienia, w którym można odpoczywać? Największa część mojego ogrodu jest w pełnym słońcu ;/

Oczywiście zapraszam
Na drzewach to za bardzo się nie znam. Bardzo łądnie wyglądają brzozy, klony, może platan ma ciekawą kore. Prawda, że na każde drzewo troszke będzie trzeba poczekać , aby dało dużo cienia. CHyba żeby posadzić wielkie okazy, ale to kosztowna zabawa.
Starorzecze na górce 22:32, 06 sie 2013

Do góry
Szukanie Bioseptu w marketach to jak szukanie igły w stogu siana Mam tych molochów w okolicach kilkanaście i nigdzie nie było Pozostaje zamawianie przez intrenet.
Tak jeszcze tylko wtrącając do każdej umowy pownien być dołączony aneks o zwrocie kosztów za stres wywołany podczas wykonywania zlecenia
Najważniejsze, żeby teraz trawka rosła i ogród piękniał z każdą następną roślinką
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:27, 06 sie 2013

Do góry
Życze tylko pomyślnego rozwiązania spraw bo przy takich kosztownych sprzętach zdaje sobie sprawe z powagi sytuacji, coś na ten temat wiem doskonale.
Starorzecze na górce 22:26, 06 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Bardzo szanuje to, że nie chcesz stosować chemii i słusznie. Też staram się ograniczać to totalnego minimum chemie, a stosuje np opryski z pokrzyw. Stosuje tylko wtedy kiedy już nic nie pomaga a bardzo szkoda mi stracić rośliny. Jest tez jeden środek, którym wręcz gardze a jest bardzo często stosowany zaczyna się na R i każdy wie o co chodzi
Częste koszenie powinno wyeliminować część chwastów które nie lubią gdy zbyt często się je przycinaw odróżnieniu od trawki. Z resztą wychodzi na to, że będzie trzeba wydłubać rećżnie za wczasu.
Co do spraw sądowych u siostry przy budowie dawno wytoczyłbym dwie, ale mieliśmy dobrze napisane umowy, które zostały podpisane bez problemu przez wykonawce co dawało nam po błednie wykonanej usłudze przewage i na dodatek troszke znam się na budowlance , jednak siostra zrezygnowała co według mnie było błędem.
Mimo wszystko są to spore koszty, nerwy i czas. Czasem jednak nie warto, ale pomyślałbym nad rozliczeniem końcowym, wytknąć wtedy wszystkie zaniedbania, niedociągnięcia i błedy.

Byłam w połowie dnia w Leroyu zapytać o Biochikol, Bioczos lub Biosept na rdzę na malwie oraz na grzyba, bo mi wszedł na surfinie, no i petunie chyba też zaczyna atakować. Oczywiście żandego takie środka na stanie nie mają. Natomiast pół wielkiej gabloty zastawionej roundupem. Pytam, czy ładnie się sprzedaje. Pan mówi na to, że dziś dostawiali, a zostało już tylko pół ...
Ze sprawą sądową, to było pytanie retoryczne. Szkoda mi nerwów.
Co do rozliczenia końcowego, to osobna historia. W końcu wszystkie niedociągnięcia, zaniedbania zostały usunięte, a błędy naprawione, a to, że z łopatą musieliśmy za nimi ganiać i poprawiać, to wynikało z naszych chęci. Ech. Już nie chcę się denerwować.

Starorzecze na górce 22:13, 06 sie 2013

Do góry
Bardzo szanuje to, że nie chcesz stosować chemii i słusznie. Też staram się ograniczać to totalnego minimum chemie, a stosuje np opryski z pokrzyw. Stosuje tylko wtedy kiedy już nic nie pomaga a bardzo szkoda mi stracić rośliny. Jest tez jeden środek, którym wręcz gardze a jest bardzo często stosowany zaczyna się na R i każdy wie o co chodzi
Częste koszenie powinno wyeliminować część chwastów które nie lubią gdy zbyt często się je przycinaw odróżnieniu od trawki. Z resztą wychodzi na to, że będzie trzeba wydłubać rećżnie za wczasu.
Co do spraw sądowych u siostry przy budowie dawno wytoczyłbym dwie, ale mieliśmy dobrze napisane umowy, które zostały podpisane bez problemu przez wykonawce co dawało nam po błednie wykonanej usłudze przewage i na dodatek troszke znam się na budowlance , jednak siostra zrezygnowała co według mnie było błędem.
Mimo wszystko są to spore koszty, nerwy i czas. Czasem jednak nie warto, ale pomyślałbym nad rozliczeniem końcowym, wytknąć wtedy wszystkie zaniedbania, niedociągnięcia i błedy.
Starorzecze na górce 21:22, 06 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Ja to bym takiemu endorfin tak dostarczył, że zapamiętał by na zawsze. Teraz powinni sami na kolanach te chwasty pojedyńczo wydłubywać, ale z tego co opisujesz to zapewne poszli by na skróty i wyrwali całą trawe z chwastami. Powini Ci zapewnić teraz jakieś opryski przeciw chwastom.
Podziwiam twoją cierpliwośc, ale jak trawnik zgęstnieje i rabaty zaczną się zapełniać to przynajmniej będzie co wspominać po latach

Luki, mówimy gromkie: NIE ciężkiej chemii we własnym ogródku i tak trują nas na około.
A z tą cierpliwością, to wcale nie jest tak, jak się wydaje. Nerwa złapałam strasznego, jak to zobaczyłam. Zastanawiałam się nad powodem, dlaczego w tym jednym miejscu jest taki sajgon. A jak skojarzyłam fakty, to aż mną trzęsło z wkurza. No, ale co mam zrobic? Proces wytoczyć?

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:03, 06 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)

Oj ziemia słaba i bardzo szybko wysycha, ale jak widać coś rośnie i nie narzekam. Jednak sporo pracy mnie to kosztowało bo pod każdą rośliną jest bardziej urodzajna gleba, stosuje kompost i regularne nawożenie. Po pewnym czasie wszystko zaczyna dużo lepiej rosnąć.

Ja jestem mimo wszystko początkująca i będę czasem zaglądała do Ciebie
Jakie drzewo polecasz, które szybko rośnie i w późniejszym okresie daje dużo cienia, w którym można odpoczywać? Największa część mojego ogrodu jest w pełnym słońcu ;/
Starorzecze na górce 19:56, 06 sie 2013

Do góry
Ja to bym takiemu endorfin tak dostarczył, że zapamiętał by na zawsze. Teraz powinni sami na kolanach te chwasty pojedyńczo wydłubywać, ale z tego co opisujesz to zapewne poszli by na skróty i wyrwali całą trawe z chwastami. Powini Ci zapewnić teraz jakieś opryski przeciw chwastom.
Podziwiam twoją cierpliwośc, ale jak trawnik zgęstnieje i rabaty zaczną się zapełniać to przynajmniej będzie co wspominać po latach
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:22, 06 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Dawno nie było rojniczków

U mnie marzy mi się ławka z kamieni a w szczelinach rojniki

hmmmmmmm ............. ktoś, kiedyś powiedział, że trudności są po to żeby je pokonywać a marzenia, żeby je realizować
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:20, 06 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Dalej susza, mam dośc podlewania, ale trzeba ratować rośliny. Lilie zniknęły w momencie, pozostało kilka niedobitków, które mają więcej cienia. O żurawkach w słońcu nie wspominam, ale mimo wszystko jest kilka terminatorów, które mimo palącego słońca wyglądają pięknie.

O zdjęciach zawsze zapominam przy kilku godzinnym podlewaniu, ale coś tam zostało uwiecznione

Cudne te liliowce
Zielony chaos u Dawida 10:15, 06 sie 2013

Do góry
Cudne mieczyki, ale mają jeden stanowczy minus dla mnie. To przechowywanie zimą, jak nie ma się warunków do tego trzeba zrezygnować z tych kwiatów, albo kupować tanie mieszanki co roku
Niemniej podziwiam kolekcje odmian
Piaskownia na zakręcie 08:46, 06 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Mnóstwo pięknych kwiatów Ten liliowiec bardzo ładny.
Chwale się, że pierwsze nasiona się zawiązały Teraz tylko czekać żeby dojrzały i nie spadły zbyt wczesnie.
Domyślam się jak trudno jest na takim podłożu utrzymać rośliny w takie upały, ale będzie trzeba jeszcze wytrzymać do końca tygodnia.

Bardzo się cieszę, że Ci się udało. Teraz dużo podlewaj liliowca, tylko nie lej po roślinie. Ja kładę węża na ziemi i się powoli sączy woda a ja sobie w tym czasie coś robię. Początkowo coś się u mnie działo z torebkami nasiennymi. Teraz kiedy dużo podlewam i nie leję wody po roślinie wszystko jest w porządku.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:40, 05 sie 2013

Do góry
agatanowa napisał(a)

Cudeńka, sobie nimi coś kiedyś popodsadzam, jak kupię i zaplanuję, gdzie-co-jak

Nic tylko planować i planować. U mnie niedługo też będzie kilka zmian. Raczej będą to zmiany kosmetyczne bez nowych roślin, kilka przeprowadzek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies