Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Basi i Romka 12:16, 29 lis 2020

Do góry
Basieksp napisał(a)
To już pewnie ostatnie kwiatki w tym roku
Smagliczka ostatnie kwiaty

Rudbekie pewnie jeszcze będą kwitły

Nagietki też pewnie będą kwitły aż je duży mróz przywita

Dzisiaj już snieg na forum się pojawił ,
a u Ciebie jeszcze piękne kwitnienie
Bawarka 12:02, 29 lis 2020

Do góry
Kasiek napisał(a)

Rench
Jak narazie nie widze zeby sie rozsiewala. Posadzilam ja w 2019 roku, jakies 30 sztuk i jedyne miejsce, gdzie zauwazylam, to...Oczko wodne Ucieszylam sie tym, fajnie to wyglada
Gdzies musialo sie nasionko, a raczej dwa( jedna jasniejsza odmiana i wlasnie ta ciemna) wepchnac pomiedzy inne rosliny, i wyrosly calkiem przyzwoite trawy. Ciekawa jestem, czy przezyja zime...Jezeli tak, to posadze kilka sztuk w oczku, zakryje w ten sposob byle jaki brzeg
Tak sie przyczaila w wodzie

Natomiast z oczka, do wiaderka z piaskiem i woda, stojacego w calkiem innym kacie ogrodu, przeprowadzila sie ta trawa...Ot, takie tam bawarskie przeprowadzki

To jest na pewno cibora (papirus) na zimę trzeba go schować. Albo przyciąć końce gałązki (parasola) od parasola ok 10 cm, również przyciąć sam parasol od łodygi na ok 2 cm i włożyć do słoika z wodą parasolem do wody (do góry nogami) i wypuści korzenie. Wsadzic później do ziemi mocno podlewać (bagienko) a wiosna z donica do oczka.

Jest bardzo ładna niedawno widziałam rabatę z kilku potężnych cibor.

Będę coś takiego chciała zrobić posadzić w rynienkach.
W moim małym ogródeczku - Dorota 11:30, 29 lis 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)

Dorotka ,

Śnieg to piekna dekoracja
Jak to u Ciebie
wianek - piękny ,
I znów mi słów zabrakło ,

to jeszcze o poradę poproszę
jak zrobiłaś wianek ?
czy on jest na jakimś kole ???
Dziękuję za pochwały Aniu.
Wianek jest na styropianowym kole. Gałązki świerka pocięłam na 15 - 20 cm i włóczką obwiązywałam gałązki mocując do koła. Powiem szczerze, że nie spełnił moich oczekiwań, byłam mocno zdegustowana rosochatym wiankiem. Wpadłam na pomysł, żeby delikatnie pościskać odstające gałązki czarną nitką. Wtedy już nabrał ogłady.
Takie podstawy do wianków robiłam też z traw miskantów.

Sezon 2017 u Hanusi 11:26, 29 lis 2020

Do góry
U mnie nie mialam szans na mrożenie, zjadaliśmy my, i 2 inne domy.
Muszę zasadzić więcej na następny sezon. A jeszcze 20 lat temu podchodziliśmy do niej jak do jeża. Czasy się zmieniają.

Jolu, trzymam pion i to najważniejsze. Każdego ranka cieszę się, że mrugam, i stoję samodzielnie.

A tak na poważnie, każsa choroba jest niemiła, a taka nieznana, to obezwładniająca, bo nie wiadomo jak organizma zareaguje na nią. U mnie się udało, nie zapadłam na nią ciężko. TEraz tylko spać nie mogę, ale i tak się cieszę jak kilka godzin się uda przedrzemać. Jak nie w nocy, to w dzien.

U mnie śniegu nie ma, ochłodzenie do -1 spodziewane we wtorek. T ten zmienny czas trzeba przetrwać,
W styczniu już chyba będzie wiadomo co z zimą u mnie. Przeważnie w okolicy 3 króli sprawa się wyjaśnia.

Pogodnego nieba życzę i przejezdnych drog.

W moim małym ogródeczku - Dorota 11:19, 29 lis 2020

Do góry
kasiek napisał(a)
Piernikowo i śnieżnie - słowem bajkowa zima u Ciebie
Lubię śnieżne zimy, ale nie potrwa to długo, bo jest na plusie.

Przedziwny Ogród 11:03, 29 lis 2020

Do góry
I pierwszy bałwan

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:25, 29 lis 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Długo nie kazały na siebie czekać

Jacy piękni goście

Karmnik cudny
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:22, 29 lis 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Dziękuję Wacławie za tak miłe słowa, właśnie robię kolejny wianek. Nie wiem czy coś tam jeszcze dorzucę, czy taki zostanie. Zdjęcie takie robocze.

Mam śnieg

Dorotka ,

Śnieg to piekna dekoracja
Jak to u Ciebie
wianek - piękny ,
I znów mi słów zabrakło ,

to jeszcze o poradę poproszę
jak zrobiłaś wianek ?
czy on jest na jakimś kole ???
Motyli ogród 10:15, 29 lis 2020

Do góry
agadd02 napisał(a)
Trudno wybrać z plątaniny zdjęć. Mój ogród ma około 8 lat i królują w nim róże i hortensje. Przygoda zaczęła się za sprawą azalii czarodziejki podarowanej mi przez teściową. Gdy przebarwiła się jesienią dopadł mnie zew natury i niekontrolowana miłość do roślin trwa W tym roku przeprowadziłam małą rewolucję ogrodową. Niespodziewanie obdarowano nas głazami, które stanowią tło i uzupełnienie naszej fontanny (brakuje czegoś do siedzenia, ale nie wszystko naraz). Zmajstrowałam poidełka, z których w pierwszej kolejności przed płochliwymi ptakami skorzystała nasza nowa domowniczka. Wymieniłam też hortensje ogrodowe na bukietowe, bo zaskoczyły mnie rozmiarami. Na szczęście znalazłam im nowy dom gdzie będą mogły rozrastać się do woli. Na dowód mojego ogrodowego bzika wklejam parę zdjęć:

No i nasza mała pociecha jako niemowlak w maju tego roku:

I trochę urośnięta

Pozdrawiam ciepło
Daga

Witam serdecznie

Zapowiada się bardzo ciekawie i pięknie
W wolnej chwili pochwal się zdjęciami ,

...jeszcze taraz witam cieplutko
Motyli ogród 10:09, 29 lis 2020

Do góry
Śnieg ️...
Zima lubi dzieci najbardziej na świecie... To chyba mnie. Mój pies zobaczył dziś pierwszy raz śnieg, kocha jak ja
U Was też nasypało?

Wróżka w śniegu

W moim małym ogródeczku - Dorota 10:04, 29 lis 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)

Od jakiegoś czasu ( obecność na O.) podziwiam Twoje przygotowania "wiankowe", "piernikowe" i inne. Z podziwu otwieram usta i szerzej oczy z radości, że tak można.
Moja działalność w tym zakresie to wywieszenie "łańcucha" i światełek na balkonie. Tym bardziej lubię i podziwiam Twoją kreatywność.
Z wielką przyjemnością oglądam ozdoby również u innych na O.
Cóż, nie wszyscy mają takie talenta. Oczywiście chęci są tu równie ważne. Wszak "chcieć to móc".
Dziękuję Wacławie za tak miłe słowa, właśnie robię kolejny wianek. Nie wiem czy coś tam jeszcze dorzucę, czy taki zostanie. Zdjęcie takie robocze.

Mam śnieg

W moim małym ogródeczku - Dorota 09:51, 29 lis 2020

Do góry
yolka napisał(a)
Klimat świąteczny jest brawo za talent, niezmiennie podziwiam i gratuluję,
Fajnie Cię zobaczyć.
Dziękuję Jolu w tym roku szczególnie przykładam się do dekoracji, sporo już mam.
Dzisiejszy ogród

W moim małym ogródeczku - Dorota 09:46, 29 lis 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Wiedziałam, że dziś warto wpaść do Ciebie (są jeszcze pierniczki?). Jak nie ma pierników, to dekoracje też smakowite.

Ciekawe, i ja mam zdjęcie (na O.) nad moją wodą o tej samej porze roku.

Pierniczki jeszcze są i chętnie nimi częstuję.
W późniejszym czasie będę jak co rok piekła piernikowe chatki.

Wczoraj w nocy sypnął u nas pierwszy śnieg, zauważyłam to już dość późno. Mimo wszystko ubrałam się i poleciałam do ogrodu z aparatem, obawiałam się, że do rana może nie być śladu po tej bajkowej scenerii.
Rano przywitał mnie piękny widok zimowego ogrodu.

Sezon 2017 u Hanusi 09:23, 29 lis 2020

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Basiu, każdy radzi jak umie i może. Pewnie, ze ładniej to wygląda na rabacie, ale u mnie cm wolnego prawie nie ma, to i tych większych gruzełków też nie widać. Mnie nie przeszkadza, a z drogi nie rozeznasz co jest co.

Chociaż wiosną moje sąsiadki przyglądały się jak bałagan na ekologicznej robiłam. Kartony, słoma, gałęzie, nierozłożony kompost, skorupkim od jajek, poiół, same dobrocie. Ale się żadna nie pytała po co. Nie miały śmiałości, czy co?
Ze zdziwienia zaniemówkiły?
Ale cukinie u mnie plonowały do października.

Ja cukinie pokrojone w kostkę zamroziłam. Dobrze się mrozi, nie zmienia smaku
Daleki od ideału..... 09:12, 29 lis 2020

Do góry
I pierwszy bałwan w tym roku, oby nie ostatni.
Daleki od ideału..... 09:10, 29 lis 2020

Do góry
Daleki od ideału..... 09:08, 29 lis 2020

Do góry
Na oszroniony ogród nie miałam czasu.
Dzisiaj niedziela wstaję a tu takie widoki.
Zima też piękna...
Nasz przydomowy ogródek 08:57, 29 lis 2020

Do góry
Haniu dzięki za uzupełnienie kolekcji
Basiu takich wspomnień się nie zapomina - rozmów, dyskusji, wyglądu tego prawdziwego a nie ze zdjęcia.

Dotarła do nas zima !!!

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:37, 29 lis 2020

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:37, 29 lis 2020

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies