Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 22:44, 12 lip 2018

Do góry
Morga to zasluga studni ktora mamy. Bez studni byloby tak samo jak piszesz step.
Tez duzo podlewam recznie gdzie nie mam nawodnienia kropelkowego.
Ptasi gaj 22:29, 12 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Po

Trawniczek miodzio Ela, masz tak zielono jakbyś mieszkała co najmniej w deszczowej Szkocji,a nie dotkniętej suszą i upałami Polsce. Po moim trawniku zostało w większości części tylko siano, a większość roślin ma poskręcane liście.
Ptasi gaj 22:20, 12 lip 2018

Do góry
Róża Muensted Wood jeszcze mała u mnie od maja zapach nie z tej ziemi

Pierwszy kwitnacy mieczyk bmialam przerwę w sadzeniu w tym roku posadziłam bardzo lubię gladiole.

Ptasi gaj 22:15, 12 lip 2018

Do góry
Trochę fotek po deszczu

Przed

Po

Ptasi gaj 19:01, 12 lip 2018

Do góry
Jestem na dzialce. Skosilismy trawnik przyszła burza podlane więc się cieszę. Jeszcze kropi.
Chwasty w trawniku 18:05, 12 lip 2018

Do góry
Randap ma bardzo duza moc nie wiem czy po pryskaniu tej ziemi do wyrownania cos ci urosnie trzeba sporo odczekac. Czytaj ulotke randapu.

Właśnie boję się że jak po pryskam to zanim posieje to znowu chwasty wyjdą :/. Nie wiem co robić za bardzo.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:12, 12 lip 2018

Do góry

Dziwny sposob pokazania trawy a skad wiesz ze to dziadostwo.
Pokaz trawnik w zblizeniu i z dala gdzie to dziadostwo rosnie jak to w trawniku wyglada. Moze jestes przeczulony.
Na tych pędach trawa wyrasta? Moze to byc perz, ale korzenie u perzu sa biale i ciagna sie na metr pod ziemia i z tych korzeni wyrasta nad ziemia trawa.

Jezeli to perz to trudna sprawa, zle wyczyszczona gleba przed zasianiem trawnika. Trudno sie go pozbyc.
Jedynie mozna pozbyc sie go kupujac randap zrobic roztwor i pedzelkiem liscie potraktowac ale to Syzyfowa praca.
Zrob doświadczenie na 1 m2 i zobaczysz po tygodniu juz widac skutki. Pod warunkiem, ze jest to perz.

Tak jak pisze nie jestem pewna czy to perz. Perz rozrasta sie przez podziemne rozłogi.
Jeszcze jedno jak bedziesz czesto kosil trawnik z biegiem czasu sie wyrowna.

Wracając do tematu w trawniku wyglada to paskudztwo tak:

Proszę o poradę co to takiego i czym to potraktować? Jest tego sporo wiec ręczne wyrywanie odpada.
Gożdzikowa - wiejski ogród 17:07, 12 lip 2018

Do góry
Basiu czy cię zalało, że cię nie ma.
U nas dobrze podlało , ale proszę o jeszcze bardzo parno.

Miłego dnia
Z ogródka na wsi 15:45, 12 lip 2018

Do góry
Radziu witam
Zagladam do ciebie,. Ale sie nie wpisuje. Musi byc temat to wtedy odpowiadam i sie angazuje.
Wiec to zolte u. Mnje to nachylek lancetowaty odmiana kosmosu. Bylina kwitnaca od polowy czerwca do wrzesnia. Bezproblemowo rosnie tez lubi wilgoc obok tej krwawnicy moglbys posadzic ladny kontrast.
U ciebie krwawnica piekna widzisz i specjalnie ja nie podlewasz.
Widze, ze ci rosliny przysychaja.
Zrob gnojowke z. Wrotyczu i podlej rosliny opryskaj wzmocnia sie. mrowki wytepisz i inne robactwo. Przeczytaj w necie.

Pozdrawiam

Dziękuję Elu za podpowiedź o gnojówce...muszę poczytać i zrobić, bo ręce same się załamują jak patrzę na rośliny A skoro wytępię nią mrówki, to będzie to pewniak do wykonania w najbliższym czasie...

Nachyłek podoba mi się...przypomina trochę aksamitkę, ale jest jeszcze delikatniejszy...gdzieś go umiejscowię, ale nad miejscówką muszę się zastanowić...
Ogród z łezką II 14:07, 12 lip 2018

Do góry
Kasiu moj najmlodszy ma patent z nurkowania to jamies stopnie sa nie prawdaz? W sierpniu robi nastepny stopien. Egzamin zdawal gdzies pod Krakowem.

Tyle sie napayrzylam o Tajlandii, jakiecto ryzykowne, ale ktos musi ryzykowac.
Wlasnie pokazywali te najnowsze maski bez fajek.

Nurek czy alpinista to wzzystko ryzykowne, ale idziesz chodnikiem tez nie wiesz ze ktos do ciebie nie wiedzie.
Najwazniejsze jest to, ze lubisz ten wypoczynek z fajeczka.

Jade zaraz to zobacze co sie dzieje mam wiadro jako znacznik deszczu.

Pozdrawiam.
Ogród z łezką II 12:25, 12 lip 2018

Do góry
Witam Kasiu

Widze, ze dochodzisz do siebie po wypoczynku i weselu. Ogrod juz wypielegnowany wiec mozesz juz odpoczywac. Skad ty tyle ludzi do roboty masz u mnie nikt nie chce robic tylko z eMem sami za....
Na Ślasku padalo a u nas susza niespotykana ukrop leje sie z nieba. Dzisiaj nad ranem padalo dosyc sporo i teraz pada wiec jest nadzieja na nie podlewanie jest cieplo.

CHcialam sie jeszcze dowiedzieć co ty masz na tej ziemi to taka drobna kora?

Było, minęło...

Skąd? Właśnie napisałam w poprzednim poście

U nas też sucho, wczoraj wprawdzie trochę padało, ale to kropla w morzu potrzeb. U nas ciepło, nie gorąco. Da się żyć Współczuję Ci tego braku deszczu, u nas tak źle nie jest.

Tak, to taka drobna, przekompostowana kora.
Chwasty w trawniku 11:33, 12 lip 2018

Do góry
Marcino napisał(a)
Ja bym pryskał.

Co do studni to chce wiercić. Mam sprzęt tylko czasu brak. No i nie wiadomo czy woda będzie bo sąsiedzi maja dom z piwnica i do 4m było sucho

Sam chcesz wiercic? Urobisz sie i nie wiadomo czy woda bedzie.
Lepiej moim zdaniem fachowcow wezwac. Biora od metra wiercenia. Mam studnie glebinowa to wiem jak to wyglada.
Studnia na dzialce to drogocenna rzecz.
Chwasty w trawniku 11:30, 12 lip 2018

Do góry
Randap ma bardzo duza moc nie wiem czy po pryskaniu tej ziemi do wyrownania cos ci urosnie trzeba sporo odczekac. Czytaj ulotke randapu.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 11:19, 12 lip 2018

Do góry
A_gawa napisał(a)
Bardzo Was proszę o radę.
Mój trawnik żółknie na potęgę. Dziś odsloniłam część darni i pod nią TO!
Czy da się go jeszcze uratować? Co powinnam teraz zrobić? Wyrzucić i założyć nowy?
Nie zdawałam sobie sprawy z tak potężnej plagi w ogrodzie.
Jestem załamana.

Przeczytaj opryski z wrotycza. Zrobi to dobrze trawie.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 11:10, 12 lip 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
dzis mialam takiego goscia na trawniku (jak widac nie skoszonym)tuz przed kuchennym oknem
z dwa miesiace go nie widzialam a dzis przylecial na robale

Iza to chyba dzięcioł czerwona czapeczka i buro zolte skrzydla i podbrzusze nakrapiane. Sucho to robale drzewne nie smakuja.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 11:05, 12 lip 2018

Do góry
Witam Iza
Odnosnie pytona to nie wiadomo czy on tam w ogole jest. Mowi sie, ze ta zrzutke skory welinke mogl ktos podrzucic dla jaj.
Przywoza zagranicy 60 cm trzymaja po domach a potem jak za duzy to wyrzucaja tak jest ze wszystkimi gadami.
Jak obciazysz kosztami jak nie wiadomo skad i od kogo jest.
Malo to wariatow ziemia nosi.

Te poszukiwania to watpliwa sprawa czy go zlapia moze sie przemieszczac gdzie chce tam ma bardzo dobre warunki. Jak krokodyle w Nilu.
Ptasi gaj 09:09, 12 lip 2018

Do góry
U nas duże kałuże stoją przy drogach widocznie w nocy solidnie padało. Tak się cieszę troszke przyroda odzyje.
Niebo zachmurzone ale ciepło 24 stopnie.
Wymarzony sielankowy ogród..... 09:03, 12 lip 2018

Do góry

Wiczomlecz bardzo ladny widzialam go u znajomych. Nabede na pewno.
Monia bardzo ladnie sobie radzisz, pieknie masz zapelnia sie twoja dzialka.
Pamietam jak tylko tzw szmate bylo widac.
U nas pada deszczyk na szczescie, niebo zaciagniete chmurami.
Jest bardzo sucho juz drzewa schna a krzaki juz bez lisci pisze o Wawie u mnie podlewane to zielono.

Tego wilczomlecza polecam, cały sezon jest śliczny, barwny
Dziękuję Elu, powolutku roślinki nabierają wyglądu, to i rabaty się zapełniają i nie wyglądają na puste ale jeszcze długa droga przede mną, cały przód przed domem do zrobienia, no i pewnie też nie obejdzie się bez jakiś poprawek lub dosadzeń czy też wysadzeń już z istniejących rabat, ale to wszystko cieszy i to bardzo buźka
Ptasi gaj 00:16, 12 lip 2018

Do góry
Grzmi i pada ale nie leje. Widac, ze chmury od Grojca plynely po niebie.
No tak dmuchałam mocno je do ciebie
Mirkowy ogród (początki) 00:15, 12 lip 2018

Do góry
Mirka slysze grzmoty i tez pada. Jak to dobrze wreszcie ta ziemia odzyje tak sie ciesze.
Wiesz jak u nas jest sucho jeszcze czegos takiego nie widziałam jak zyje. Raz z dzieciństwa pamiętam jak latalam boso po wysuszonej trawie nie mozna bylo chodzic bo pieklo.
W centrum Wawy jeszcze cos padało na Ursynowie nie - trawniki biale drzewa usychaja.
Ja też się z deszczu cieszę. Dużo roślin mi podeschło. Np. Marcinki nie wiem czy zakwitną. Trawy w kiepskiej kondycji. Ech takie to uroki działki na dojazd. Może już niedługo
Cynie kwitną.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies