Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Visterio 17:12, 12 lip 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

Dziwny sposob pokazania trawy a skad wiesz ze to dziadostwo.
Pokaz trawnik w zblizeniu i z dala gdzie to dziadostwo rosnie jak to w trawniku wyglada. Moze jestes przeczulony.
Na tych pędach trawa wyrasta? Moze to byc perz, ale korzenie u perzu sa biale i ciagna sie na metr pod ziemia i z tych korzeni wyrasta nad ziemia trawa.

Jezeli to perz to trudna sprawa, zle wyczyszczona gleba przed zasianiem trawnika. Trudno sie go pozbyc.
Jedynie mozna pozbyc sie go kupujac randap zrobic roztwor i pedzelkiem liscie potraktowac ale to Syzyfowa praca.
Zrob doświadczenie na 1 m2 i zobaczysz po tygodniu juz widac skutki. Pod warunkiem, ze jest to perz.

Tak jak pisze nie jestem pewna czy to perz. Perz rozrasta sie przez podziemne rozłogi.
Jeszcze jedno jak bedziesz czesto kosil trawnik z biegiem czasu sie wyrowna.

Wracając do tematu w trawniku wyglada to paskudztwo tak:

Proszę o poradę co to takiego i czym to potraktować? Jest tego sporo wiec ręczne wyrywanie odpada.
dojlidy 17:13, 12 lip 2018

nie zawsze się da zrobić aeracja i wertykulacja jak ma się siatkę od kreta pod trawą
waldek727 19:17, 12 lip 2018

dojlidy napisał(a)
nie zawsze się da zrobić aeracja i wertykulacja jak ma się siatkę od kreta pod trawą

Wynalazki XXI wieku. Siatki, szmaty, kamienie, kolorowe zrebki i tylko prawdziwego ogrodnictwa coraz mniej. Wole miec kreta i trawnik jaki mam niz setki problemow bez kreta.
dojlidy 20:59, 12 lip 2018

waldek727 napisał(a)

Wynalazki XXI wieku. Siatki, szmaty, kamienie, kolorowe zrebki i tylko prawdziwego ogrodnictwa coraz mniej. Wole miec kreta i trawnik jaki mam niz setki problemow bez kreta.

ale gdybyś mieszkał obok mokrej łąki i miał kilka ładnych kopców to byś może wybrał siatkę
Visterio 09:12, 13 lip 2018

Moi drodzy, czy Starane/Bofix pomoże na te paskudne kępki w trawniku. Proszę Was o poradę odnośnie stężenia, ewentualnie wskazanie innego środka, którym mógłbym to opryskać? Domniemywam, że jest to perz, ale pewności nie mam. Trawnik dwuletni, nie było z nim żadnego problemu, szybko złapał, ładnie się zagęścił. W tym roku mniej podlewam, a poza tym za ogrodzeniem pola pola i jeszcze raz pola. Póki co kosze nisko i co 3-4 dni, przed koszeniem czasami przegrabiam, wówczas większość tych kępek unoszę i po przejeździe kosiarką pomaga ale...

Corny_Sean 09:20, 13 lip 2018

No i masz... Zgodnie z radami skosiłem trawnik, nawiozłem, zrobiłem dosiewki. Po kilku dniach trawa ładnie się zazieleniła, zaczyna się zagęszczać. Wczoraj była wielka burza, i dziś - jak grzyby po deszczu - wyrosły mi... grzyby.

Podłoże, które nawiozłem zawierało kawałeczki gałązek i małe szyszki, których w większości się pozbyłem - przynajmniej z powierzchni, bo przeszkadzały w uzyskaniu równej powierzchni. Zakładam, że to może mieć związek albo z tym podłożem, albo po nawiezieniu grzyby uzyskały idealne warunki do rozwoju, albo jedno i drugie (a do tego obfite opady).

Co robić?

robert_mmz 10:02, 13 lip 2018

Witam serdecznie,

czy ktoś wie jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy?

Trawa dosłownie schnie w oczach "polami". W jednym miejscu jest gęsta i zielona a w drugim jak linijką odciął sucha.

Staram się podlewać regularnie w dużych ilościach. Nawóz w tym roku posiany raz na początku sezonu.

dawids285 12:04, 13 lip 2018

Nawóz w tym roku posiany raz na początku sezonu.

Tu masz przyczynę. Jak mantrę powtarza się, że aby mieć piękny trawnik należy: kosić, nawozić, podlewać. Z tego co piszesz trzymasz się tej zasady tylko w 1/3 no może w 2/3 bo zakładam że regularnie kosisz
Ewidentnie musisz zastosować nawóz i czekać na efekt.
Ale posłuchaj też innych opinii bo może jest jeszcze coś czego ja nie dostrzegam
Gardenarium 21:10, 13 lip 2018

Visterio napisał(a)
Moi drodzy, czy Starane/Bofix pomoże na te paskudne kępki w trawniku. Proszę Was o poradę odnośnie stężenia, ewentualnie wskazanie innego środka, którym mógłbym to opryskać? Domniemywam, że jest to perz, ale pewności nie mam. Trawnik dwuletni, nie było z nim żadnego problemu, szybko złapał, ładnie się zagęścił. W tym roku mniej podlewam, a poza tym za ogrodzeniem pola pola i jeszcze raz pola. Póki co kosze nisko i co 3-4 dni, przed koszeniem czasami przegrabiam, wówczas większość tych kępek unoszę i po przejeździe kosiarką pomaga ale...

Nie pomoże bo to niepożądane jest również jednoliścienne, a Bofix/Starane jest na dwuliścienne.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 21:12, 13 lip 2018

robert_mmz napisał(a)
Witam serdecznie,

czy ktoś wie jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy?

Trawa dosłownie schnie w oczach "polami". W jednym miejscu jest gęsta i zielona a w drugim jak linijką odciął sucha.

Staram się podlewać regularnie w dużych ilościach. Nawóz w tym roku posiany raz na początku sezonu.

Tu gdzie zielona:

- jest cień
- jest więcej wody, bo nie praży słońce
- jest żyźniejsza gleba lub taka, która bardziej zatrzymuje wodę i trawnik jeszcze żyje

Tu gdzie sucha:

- jest więcej słońca
- jest za sucho
- jest spalona nawozem jeśli było nasypane za dużo i nie podlane

Wszystkie czynniki razem lub jeden z nich.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies