Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:50, 14 cze 2014

Do góry
Danutka napisał(a)

Obawiam się właśnie tych liści i kotków, wszędobylskich mszyc i kapiących soków brrr...
Nie spodziewałam się że brzozy mogą chorować ?

Poczytałam w necie o doorenbos i chyba się zdecyduje na jeszcze dwie brzozy. Te które mam nie sprawiają jak na razie problemów(odpukać)

Miłego weekendu macham

Doorenbosy nie sprawiają takich problemów. A mszyc moje nigdy nie miały....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:16, 14 cze 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Polecam doorenbos z całego serca i nie są tak bardzo uciązliwe z liśćmi jak inne brzozy i z tzw. Kotkami. To takie brzozy bez wad typowych do brzóz.
U mnie jednak zachorowały na kędzierzawość liści. Czekam na odpowienią aurę na opryski...

Obawiam się właśnie tych liści i kotków, wszędobylskich mszyc i kapiących soków brrr...
Nie spodziewałam się że brzozy mogą chorować ?

Poczytałam w necie o doorenbos i chyba się zdecyduje na jeszcze dwie brzozy. Te które mam nie sprawiają jak na razie problemów(odpukać)

Miłego weekendu macham
Ogród Sylwii od początku cz.II 13:05, 14 cze 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Będziesz miała piękny widok z zimowego ogrodu nie tylko latem, ale i zimą, przez cały rok. Rabata zimozielona w gabione i brzozy, czego chcieć więcej...?

Mam tę różową szałwię (o ile to ta sama odmiana, Bright Rose), ona wg mnie wcześniej zaczyna kwitnąć niż fioletowa, tak przynajmniej było u mnie.

Miłego weekendu Syla! U nas pogoda taka sama.

Właśnie nie znam nazwy tej różowej ... były wymieszane ....

W gabionie długo zastanawiałam się nad wyższymi nasadzeniami ale pole widokowe na brzozy musi być na wierzchu Powrzucam sobie jeszcze troszkę niskich zimozielonych trawek i zakupione szałwie .... i powinno być ok ...

ściskam sobotnio a na niedzielę życzę słońca
Ogród Sylwii od początku cz.II 12:55, 14 cze 2014

Do góry
Będziesz miała piękny widok z zimowego ogrodu nie tylko latem, ale i zimą, przez cały rok. Rabata zimozielona w gabione i brzozy, czego chcieć więcej...?

Mam tę różową szałwię (o ile to ta sama odmiana, Bright Rose), ona wg mnie wcześniej zaczyna kwitnąć niż fioletowa, tak przynajmniej było u mnie.

Miłego weekendu Syla! U nas pogoda taka sama.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:43, 14 cze 2014

Do góry
Danutka napisał(a)

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź Bardzo mi pomogłaś

Polecam doorenbos z całego serca i nie są tak bardzo uciązliwe z liśćmi jak inne brzozy i z tzw. Kotkami. To takie brzozy bez wad typowych do brzóz.
U mnie jednak zachorowały na kędzierzawość liści. Czekam na odpowienią aurę na opryski...
Moje ukochane miejsce na ziemi 10:33, 14 cze 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Języczki spod brzozy out i to natychmiast.... one lubią mokro a nawet bardzo mokro.. a brzoza to pijak..
Skarpę masz super... niedługo zarośnie i będzie piękny dywan.. bezobsługowy. Obserwuję u sąsiadki..

Ania języczki już dwa lata tam rosną ...dają radę...dzięki za info

skarpa będzie super za rok,dwa
już widzę efekty ...
Ogród Margaret-ki :) 00:26, 14 cze 2014

Do góry
Witaj Margaretko, piękny ogród się zapowiada. Staw jak marzenie, mostek i brzozy - słowem - śliczności. Dziękuję za odwiedziny. Z przyjemnością będę do Ciebie zaglądać.
Pomysł na ogród 23:56, 13 cze 2014
Do góry
Myślę, że w niedzielę Wam się na pewno uda ognisko, pogodynki nie zapowiadają ani jednej kropli. My zaostrzyliśmy już patyki, ciągle się przymierzamy na kiełbaski z ogniska, ale sąsiad psuje nam szyki, bo zaprasza na grilla - kiedy ja chcę jak prosty szczęśliwy człowiek zjeść kiełbasę z patyka
Kocham brzozy, są piękne, moja sąsiadka ma takich parę sztuk, zaraz przy naszym ogrodzeniu, ale wszystko chce wyciąć (momo iż nie ma ani jednego więcej drzewa )
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:38, 13 cze 2014

Do góry
Języczki spod brzozy out i to natychmiast.... one lubią mokro a nawet bardzo mokro.. a brzoza to pijak..
Skarpę masz super... niedługo zarośnie i będzie piękny dywan.. bezobsługowy. Obserwuję u sąsiadki..
Ogród cichy i przytulny 22:00, 13 cze 2014

Do góry
MagdalenaK8 napisał(a)
Asiu ja też wczoraj cały wieczór pryskałam na mszyce , dziś miałam na grzyba i co i pogoda zepsuła mi plany. To nic.... nadrobię .
Miłego wieczoru życzę

Magda, jak spojrzałam na prognozę to po pracy spięłam się i szłam jak burza
Zrobiłam wszystkie możliwe opryski (pomidory, jabłonie, karagany, brzozy, świerki, róże, kaliny... i jeszcze na chwasty
Jeszcze mąż wyjeżdzał - uwijałam się jak mogłam i 2.30 poszłam spać z poczuciem dobrze przeżytego dnia
Tylko uważaj bo jutro ma padać - tylko czy będzie???
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:40, 13 cze 2014

Do góry
Danutka napisał(a)
Marzenko jak mam pytanie o brzozy:

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/44/440393/original.JPG

Czy to są takie zwykłe leśne? Jak one się sprawują w ogrodzie, są ekspansywne bardzo, jakoś sprawujesz nad nimi kontrolę?
Mam dwie brzozy zwisające i zastanawiam się jeszcze nad dokupieniem dwóch tylko teraz już nie wiem jakich

Ha dobre pytanie.... miały być 4 szt doorenbos odmina pendula czyli long trunk... dwie takie są a dwie niewiadomo co. Własciwie to jedna ta po prawej na zdjeciu trochę taka nieszlachetna... Oryginalne doorenbosy są bardzo szlachetne, mają piekne ciemnozielone duże liście i bielutkie pnie.
Pomysł na ogród 16:35, 13 cze 2014

Do góry
u mnie pada i ...leje
a więc nici z tradycyjnego - piątkowego ogniska

ale woda potrzebna jak nie wiem co
brzozy broniąc się przed upałem i nadmiernym parowaniem zrzucały liście
mimo codziennego podlewania
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:00, 13 cze 2014

Do góry
Marzenko jak mam pytanie o brzozy:

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/44/440393/original.JPG

Czy to są takie zwykłe leśne? Jak one się sprawują w ogrodzie, są ekspansywne bardzo, jakoś sprawujesz nad nimi kontrolę?
Mam dwie brzozy zwisające i zastanawiam się jeszcze nad dokupieniem dwóch tylko teraz już nie wiem jakich
Mała Eleczka 10:46, 13 cze 2014

Do góry
Viola napisał(a)
Aga, dzięki za wykład o mszycach. Zauważyłam mszyce i mrówki na młodych listkach brzozy. Nie wiedziała co to za zależność, teraz już wiem

Cieszę się, że mogłam pomóc
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:49, 12 cze 2014

Do góry
katarzynkak napisał(a)

Agnieszko,
Dziękuje Ci bardzo za wspaniałe pomysły.
Co do brzozy- to planuje na jesieni wsadzic w tę rabatę owalna na środku 3 szt brzozy pożytecznej.
Kolorów mam trochę mało, masz racje, dlatego własnie zanim cokolwiek kupię, chciałbym mieć pewność, że dobrze robię
Nie moge znaleźć tego wątku, o którym pisałaś.
Na zdjęciach podobaja mi się te drzewa o bordowych koronach- to śliwy wiśniowe?
Chciałm je umieścić u siebie w ogrodzie, ale naprzeciw wejścia, bliżej domu na rabacie z hortkami vanilkami i żurawkami. Może dać trzecią szt tam przy wjeżdzie?
Bardzo podoba mi się również to zdjęcie z kulkami bukszpanowymi podsadzonymi różami. Może u mnie poszerzyć rabatę i tak posadzić róże wzdłuż i całą tę rabatę przy wjeżdzie?

Brzoza jest prze-cu-do-wna. U mnie z kolei będzie rosła przy płocie i za nim - taki a la zagajnik.

Kolorki - rozumiem. U mnie też długi proces decydowania, ale to się opłaca, bo nie zmienia się ciągle nasadzeń i nie traci pieniędzy.

Właśnie nie wiem czy są to śliwy, ale jak oglądam zdjęcia, to zapewne polecana tutaj Śliwa wiśniowa odm. purpurowa - Prunus cerasifera 'Nigra'.
Jednakże sprawdź. To drzewo i na mnie robi wielkie wrażenie. Mijam takie w drodze do pracy - są fantastyczne. Z "Akademią Pana Kleksa" mi się kojarzą.

Co do pytań o rabatki, to Kochana, Twoje propozycje są świetne. I dokładnie wiem, że sama musisz zadecydować.

Zdjęcie podesłałam Ci specjalnie. Niesamowita klarowność nasadzeń. Można dodać żwir - choć sama nie wiem.

Dziś widziałam na żywo kule bukszpanowe z płożącymi jasnoróżowymi różami - bajka po prostu.

Co do planowanych śliw - przed domem? Też mi się podoba ten pomysł. A nawiązanie jeszcze gdzieś na ogrodzie - super. Kobieto - Ty wiesz dokładnie czego chcesz, jescze parę dni i dojrzejesz do ostatecznej decyzji!!!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:48, 12 cze 2014

Do góry
A_gawa napisał(a)

Pewnie wolałabyś kogoś innego do doradzania, ale przypadkiem znalazłam takie zdjęcie, może coś Ci podpowie.

http://www.pinterest.com/pin/308848486918336839/

http://www.pinterest.com/pin/313985405242916184/

Dla mnie te rozwiązania są piękne. U mnie skarpy i pochyłości wszędzie, więc nie bardzo mogę je stosować.

Wspominałaś o drzewach - uważam, że to bardzo dobry pomysł. Może i nie zimozielone, bo chyba masz już takie kulki. A może o brzozach himalajskich pomyśl - biel kory przez cały rok. Na mój gust brakuje kolorów u Ciebie. Weź kredki i wybierz ulubione kolory, a później przenieś je do ogródka.

Przyjrzyj się wątkowi ogród Anety. Jest krótki i czytelny. Zdjęcia mówią same za siebie.

Agnieszko,
Dziękuje Ci bardzo za wspaniałe pomysły.
Co do brzozy- to planuje na jesieni wsadzic w tę rabatę owalna na środku 3 szt brzozy pożytecznej.
Kolorów mam trochę mało, masz racje, dlatego własnie zanim cokolwiek kupię, chciałbym mieć pewność, że dobrze robię
Nie moge znaleźć tego wątku, o którym pisałaś.
Na zdjęciach podobaja mi się te drzewa o bordowych koronach- to śliwy wiśniowe?
Chciałm je umieścić u siebie w ogrodzie, ale naprzeciw wejścia, bliżej domu na rabacie z hortkami vanilkami i żurawkami. Może dać trzecią szt tam przy wjeżdzie?
Bardzo podoba mi się również to zdjęcie z kulkami bukszpanowymi podsadzonymi różami. Może u mnie poszerzyć rabatę i tak posadzić róże wzdłuż i całą tę rabatę przy wjeżdzie?
Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:24, 10 cze 2014

Do góry
dajana napisał(a)
Poczekaj z tym cięciem brzozy do jesieni Co to za brzoza ?jest sliczna to moje ulubione drzewka

Dziękuję za odpowiedź w sprawie róż Dajano, wczoraj wylazł z pąka jakiś wielki robal. Koniec z litością. Dzisiaj będę mordować chemicznie. Właśnie szczepienie jest nad ziemią i nie da się przysypać bo za wysoko - spróbuję delikatnie przesadzić i tak jak przeżyje to cud. Za słabo się przygotowałam teoretycznie przed sadzeniem.
A brzozy to Doorenbos - mam nadzieję, że będą dobrze rosły chociaż już widzę na młodych listkach mszyce. Zwariować przyjdzie. Mój pierwszy sezon w ogrodzie, a już "studia ogrodowiskowe" w parę tygodni muszę zrobić. Dobrze, że mam tylu mądrych wykładowców
Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:13, 10 cze 2014

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Brzozy tnie się późnym latem/jesienią, bo płaczą mocno. To czy masz ciachać zależy tylko od Ciebie. Jak utniesz będzie prosty pień z czysto białą korą, a jak zostawisz to będzie gęstsza od dołu.

Dzięki, tego właśnie nie wiedziałam. W zasadzie nie przeszkadza mi ich taki rozczochrany, naturalny wygląd. Myślałam tylko, że powinnam to zrobić, żeby wyższe gałęzie były silniejsze.
Zdecydowanie muszę przymocować wysoki bambus do jednej z nich bo widzę, że przewodnik (w zasadzie dwa równorzędne) bardzo się pokłada. W dwóch pozostałych są strzeliste. Czyli z ewentualnym cięciem nie czekać do stanu bezlistnego tylko do zakończenia rośnięcia - wrzesień, październik jest ok?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:27, 10 cze 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Madzia z obserwacjo ogrodu mojego, Noemi, Wieloszki i Gabi mogę napisać, źe dobrze radzą sobie: pissardi, wisnie umbracullifery, oczywiście graby (męczą się po posadzeniu, ale potem już bardzo dobrze rosną), brzozy doorenbos , surmie, perukowce. Natomiast utopiły mi sie : wiśnie amanogawy, sosny a dziewczyny mają problemy z swierkami serbskimi i cisami.
Teraz testuję ambrowce i buki ale dam znać za rok jakie efekty. I takie tereny lubią trawy w szczególności rozplenice i miskanty

Dzieki kochana, amanogawy właśnie pamiętałam, że utopiły się.

Madżen a klony? Bo znalazłam u nas flamingo, globosum, drumondi i royal. I jeszcze może ktoś wie jak sobie wiąz holenderski poradzi?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 07:44, 10 cze 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Madzia z obserwacjo ogrodu mojego, Noemi, Wieloszki i Gabi mogę napisać, źe dobrze radzą sobie: pissardi, wisnie umbracullifery, oczywiście graby (męczą się po posadzeniu, ale potem już bardzo dobrze rosną), brzozy doorenbos , surmie, perukowce. Natomiast utopiły mi sie : wiśnie amanogawy, sosny a dziewczyny mają problemy z swierkami serbskimi i cisami.
Teraz testuję ambrowce i buki ale dam znać za rok jakie efekty. I takie tereny lubią trawy w szczególności rozplenice i miskanty

Buki niestety nie radzą sobie dobrze z mokrym gruntem. Straciłam 3 przez ostatnie 3 lata. Powolutku umierają tam, gdzie podniósł się poziom wody w gruncie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies