Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród śródziemnomorski w fazie projektowania

Ogród śródziemnomorski w fazie projektowania

Hortensja 20:17, 29 cze 2014

asica napisał(a)

Idę sprawdzić co to żeleźniaki.

ja musiałam sprawdzić prawie wszystkie nazwy oprócz lawendy i ziół.....
jula81 19:48, 01 lip 2014

Witam Cię serdecznie Ja w swoim ogrodzie postawiłam na zimozielone więc myslałam wtedy jeszcze ze iglaki i już. a tu okazuje się że mozna tak pięknie ogród urządzić niekoniecznie iglakami. Będę Ci kibicować w tworzeniu tego pięknego ogrodu.
zapisuję do obserwacji
Pozdrawiam
Bogdzia 23:22, 01 lip 2014

Ambitne masz plany , ciekawa bedzie ich realizacja, będe podgladac i powodzenia życze.
Hortensja 23:34, 01 lip 2014

udało mi się dziś nawieźć trawnik i trochę go "podeptać" butami do areacji. Chciałam wygorzystać moment kiedy ziemia jest wilgotna po desczu.

Muszę trochę zmodyfikować lub ciut wstrzymac swoje plany ogrodowe bo możliwe ze nasz ogród powiększy się ciut ale ciiiiii, nie zapeszajmy
alinak 23:56, 01 lip 2014

ja jak zwykle w swoim stylu zamieszam ...Beskid wyspowy (też tu mieszkam ) jest o bardzo charakterystycznym krajobrazie , drzewa liściaste które go bardzo spajają z tym krajobrazem już masz -brzozy .
może bardziej niech przypomina roślinnością ogród śródziemnomorski , ale detale typu niebieskie furtki i żwirowe skalniaki zostaw na boku . mnie się to określenie to kojarzy z mozaiką i agawami ...czy źle myślę .
chyba nie o to ci chodzi -prawda .
masz pięknie ukształtowany teren a poza tym widzę dość sporo cienia . musisz wiedzieć że lawenda , perovskia kochają słońce -ostre słońce i wapienną glebę . te thuje w koło raczej na stówę zakwaszają ci tę glebę , więc o bujnych perowskiach raczej nie mowy . rośliny dobierz też do górskich warunków . to co np. maja dziewczyny w Wrocławiu u nas możemy pomarzyć np. o laurowiśni ,mahoniach ,niektórych ostrokrzewach ...bardzo prawdopodobne że będzie ci ciężko skompletować rośliny .które wytrzymają surowe zimy .

a jak chcesz poprowadzić linie rabat ? narysuj plan . będzie łatwiej i określ ,które rabaty są cieniste a które nasłonecznione . tam możesz podziałać w stronę tego stylu ...
Hortensja 00:17, 02 lip 2014

dziękuję za odzew. rzuca mi trochę obiektywnego światła na mój ogród
faktucznie niebieskie furtki i żwirowe skalniaki u mnie nie raczej się nie sprawdzą. mam kamienne schody do domu i dość duży kamienny mur oporowy więc troche by się gryzło z niebiesko-białymi motywami.
z tym cieniem to jest różnie tu słuszna uwaga muszę narysować plan i zaznaczyc gdzie rządzi słońce a gdzie jest dużo cienia.
dobrze, ze wspomniałas o tym, ze tuje zakwaszają glębę - jako ogrodnikowi amatorowi brak mi takich podstaw...

z linią rabat jeszcze się wstrzymuję. na razie skupiam się na "odzyskaniu" trawnika. jak juz to mi się uda zacznę krok po kroku, pewnie na pierwszy ogień pójdzie przedogródek. z rabatami wstrzymuję się tez trochę do przyszłego roku kiedy elewacja obu budynków będzie skończona i nie będzie mi groziło zadeptanie rabat przez majstrów.
alinak 00:42, 02 lip 2014

to dobra decyzja . elewacyjne prace zawsze rujnują rabaty i to nie tylko blisko murów .

dlatego chcę ci uświadomić że najlepszy ogród powstaje jak współgra z otoczeniem a nie jest sztucznie przyklejonym tworem ...wtedy wygląda jak sztuczny obrazek . możesz sobie zrobić żwirowe rabaty , ale rzuć na nie jakiś rodzimy głaz lub większy kamień .
rabata którą widziałaś u mnie jest pod samym murem , tam jest najcieplejsze miejsce w ogrodzie . lawenda rozsiewa się tam na kamieniach , ale tylko tam i nigdzie więcej .
jednak nie opisałabym jej jako śródziemnomorskiej . są tam tawuły , głazy .....ale co tam styl ..nie trzymaj się sztywno możesz przemycić jakieś detale tego stylu na swoje rabaty . a w jakich okolicach mieszkasz ...bliżej Krakowa czy bliżej Makowa , bo to już też ma znaczenie przy wyborze roślin. chciałam moją koleżankę z Bystrej podhalańskiej uraczyć roślinkami i nici ...większość popadało .
Zuzula 10:35, 03 lip 2014

Zapowiada się bardzo, bardzo ciekawie.

Myśl, myśl i działaj.

Bardzo jestem ciekawa.
Hortensja 11:13, 03 lip 2014

Alino, mieszkam 80km na południe od Krakowa, 25km na zachód od Nowego Sącza czyli.... niedaleko Limanowej. W zasadzie wyrasta mi nieopodal Mogielica, najwyższy szczyt Beskidu Wyspowego.

Jaki klasztor widnieje u Ciebie na zdjęciach ? Pewnie już gdzieś padła ta informacja ale nie zetknęłam się z nią.

ewa004 21:14, 04 lip 2014

Przybiegłam podpatrzyć ogród mojego nowego gościa i widzę że będzie się działo ..oj będzie
Zaznaczam w takim razie watek i pozwól że będę zaglądać ...z ciekawości oczywiście