Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka prawie w Borach Tucholskich

Działka prawie w Borach Tucholskich

Mirella 23:50, 24 cze 2014

Dziękuję
ZbigniewG 07:42, 25 cze 2014

Mirella "mieszać " - spodziewałem się że będziesz miała dużo podpowiedzi i to od ludzi którzy się na tym znają a ja czasami jak ten jaskiniowiec za włosy i do jaskini no może ciut delikatniej bo bez ogłuszania
czyli tłumacząc na język ogrodowiskowy : wykopuję przenoszę a jak tego warta to otaczam szczególną troską -podlewanie , cieniowanie , zasilanie dolistne

wole własne ścieżki chociaż piosenka bardzo życiowa ale to nie moja bajka

Mirella 08:00, 25 cze 2014

uśmiałam się z jaskiniowca, tak zrobię przesadzę wieczorem.
ZbigniewG 13:24, 25 cze 2014

krajobraz po bitwie cz.I

została jeszcze tylna ściana i wykończeniówka
bok i reszta przodu bez osłon
fuksem i siłą woli udało się dobrać i wpasować okna w przestawione wcześniej słupy - plany były zupełnie inne
tam gdzie jest biła plandeka będzie grill, wędzarnia i przedłużenie ławy z altany -już pod brzozowym daszkiem
a w altanie będzie coś przypominające okap z trzciny zasłaniający blachodachówkę
deszcz przestał padać to do roboty

i po co było to ruszać - niestety strasznie wiało
ze starej tylko 2 słupki nie ruszane a tak wszytko łącznie z dachem i posadzką
Kindzia 13:40, 25 cze 2014

Zbysiu, jak to robisz, że buczek tak chudo do dołu rośnie? Ciachasz...wiążesz...czy co? Takie chude mi są potrzebne...
Katkak 14:31, 25 cze 2014

Zbyszku podziwiam Twoje umiejętności tworzenia takich pięknych rzeczy, a także wzdycham do Twojej pasji chodzenia po górach. Nie powiem - też lubię, ale gdybym weszła tam gdzie Ty to chyba by mnie GOPR musiał ściągać .
Katkak 14:35, 25 cze 2014

Zbyszku, a skąd wziąłeś takie gałązki brzozy na ten płotek? Już zaczęłam męża molestować , że też chcę taki. Zasłoniłabym w ten sposób tę szpetną szopę sąsiadów. Masz coś przeciwko temu żebym zgapiła?
Katkak 16:50, 25 cze 2014

I znowu ja. Zbyszku mógłbyś zerknąć do mnie na ostatnią stronę i pomóc w identyfikacji mojej hortki? Sam masz ich sporo, więc może akurat. Z góry dziękuję .
ZbigniewG 20:13, 25 cze 2014

Kasia buk Purpurea Pendula lub Purple Fountain tak ma w naturze jeżeli jest inaczej to albo wadliwy genetycznie albo "popełniono błędy wychowawcze" albo po prostu mu odbiło
na dwie ostatnie opcje jest prosta rada - wycinać na gładko przy przewodniku wszystkie gałęzie(dodatkowe przewodniki) o grubości zbliżonej do głównego

na zdjęciu z kwietnia widać 3 takie gałęzie które przyciąłem jesienią do wyrównania po wiosennych mrozach

i zostaną same cieniasy a dokładniej aktualnie już tak jest

Kaśka
brzózki z odzysku drogowcy oczyszczali pobocze z samosiejkami, czasami robią gdzieś przecinkę w laskach brzozowych

zdjęcie hortensji mało wyraźne , tak wcześnie rozwija się niewiele bukietowych mam jedną w podobnym stadium i też NN bo pierwszy raz da mocne kwiatostany
sprawdź czy pachnie miodowo bo podpada pod 'Wim's Red'

ZbigniewG 20:55, 25 cze 2014

ten listeczek figowy ma 37x30cm a była totalnie podmarznięta i straciła pąki