Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Kamajla 23:57, 01 lip 2014

Burgundy Ice... cudowna!

A to, w jaki sposób Robaczek pisze o rozach niesamowite...
Milka 14:21, 02 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)
W oczekiwaniu na Astrid Grafin von Hardenberg
Hi hi nigdy tak nie czekałam na rozkwit pączka. Wielkie dzięki Robaczku

No proszę wybrałyśmy podobnie, u mnie zobaczysz
te żółte lilie sliczne, nie kadruj, idealnie do fioletu budlei pasują, których mam też 7, jak ty, ale inne odmiany, strzeliste, bardzo ciemny fiolet, prawie czarne, jaśniejszy i białe, zaraz też pokaz
jutro ruszam do Kwiatonu na łowy, jakby co zadzwonię i mms ci puszczę z ceną i wyglądem
ewakatowice 20:16, 02 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)
I żółtki, które świecą w ogrodzie... są piekne ale jakże zgrzytam zębami, bo nijak do tych różów nie pasują... no cóż, przecież teraz ich nie wykopię... będę kadrować zdjecia....

Marzenko,
Pokaż na jeszcze z raz swoje „żółtki” to na wiosnę pójdziemy wszyscy w żółty uznając, że takie trendy nadchodzą.
My ślepo … za Tobą

Nikita 20:29, 02 lip 2014

Marzenko, oglądnęłam twoje purpurowe królestwo...c u d o w n e!!!! U mnie odezwało się kolejne "chciejstwo" i będę szukała śnieżnobiałej róży. Muszę zapytać naszych różanych ekspertów, którą najlepiej wybrać.A może ty mi coś doradzisz?

Ja w tym roku pierwszy raz na trawnik sypnęłam Hydrocompex...nigdy nie był taki zieloniutki jak teraz! Super nawóz, że też ja wcześniej o nim nie wiedziałam...człowiek całe życie się uczy...
Buziaki przesyłam
Majena 20:54, 02 lip 2014

Madżen zajrzyj do mnie ty pewnie mi powiesz co to za trawa i co mam znia robic
Malgosik 21:03, 02 lip 2014

ewakatowice napisał(a)

Marzenko,
Pokaż na jeszcze z raz swoje „żółtki” to na wiosnę pójdziemy wszyscy w żółty uznając, że takie trendy nadchodzą.
My ślepo … za Tobą

ja bym tam mówiła że żółty z różowym bardzo dobrze się zgrywa
może akurat te żółtki zbyt wysokie to tych róż
no i zamysł ogrodniczki na tą rabatę był inny
ale za oknem mam ogród żółto-różowo-biały sąsiadki i jest bardzo żywo i energetycznie
Madzenka 23:23, 02 lip 2014

Macham do Was , odpowiem tylko na kilka postow, gdyz padam
Dzisiaj do zmroku pracowalam w ogrodzie, skończyłam bowiem przedpłocie, wyplewiłam tam chwasty , wymieniłam cześć bukszpanow w obwódkach w podjezdzie, opryskalam rosliny porazone chorobami grzybowymi -amistarem. Moje brzozy maja - jedne - kędzierzawość, a inne zamieranie pedów... Wiśnie i graby brazowieją, zdobniczka nie odpuszcza, opuchlaki wyzeraja nowe liscie rh, grzyb pożera mi kiścienie... WOT i los ogrodniczki z cieżką gliniasta gleba... Ale damy rade.
Dzisiaj przyjechaly od Finki sliczniutkie berberysy green carpet na przedplocie i cudne szalwie nemorosa. Berberysy wkopane, szalwie jutro.
Trawnik udaję, że nie widze....gąsienice wyzeraja mi lisciaste... KUrcze musze poczekac do weekendu aby je opryskac kohinorem czy mospilanem?

Nikita napisał(a)
Marzenko, oglądnęłam twoje purpurowe królestwo...c u d o w n e!!!! U mnie odezwało się kolejne "chciejstwo" i będę szukała śnieżnobiałej róży. Muszę zapytać naszych różanych ekspertów, którą najlepiej wybrać.A może ty mi coś doradzisz?

Ja w tym roku pierwszy raz na trawnik sypnęłam Hydrocompex...nigdy nie był taki zieloniutki jak teraz! Super nawóz, że też ja wcześniej o nim nie wiedziałam...człowiek całe życie się uczy...
Buziaki przesyłam

Nigdzie nie mogę dostać hydrokomplex... Jutro prawdopodobnie podleję roztworem potasu..
Gabriela napisał(a)

Miałam napisać o ogrodzie Marzeny, ale w tym fragmencie coś jest. Mój mąż róż nie lubi, bo kłują i się go czepiają - tak twierdzi. Ale gdy rok temu zobaczył w Savill Garden kwitnące róże Munstead Wood, powiedział po obmacaniu i obwąchaniu, czyli badaniu organoleptycznym: kup ją koniecznie, bo jest piękna i nawet nie kłuje tak bardzo. Jak wiemy, to bardzo ciemna róża. Kupiłam, co było robić.

A teraz do rzeczy - obejrzałam zdjęcia z Twojego Marzeno ogrodu dopiero dzisiaj i powiem Ci że to jest chyba najbardziej zmieniony ogród na ogrodowisku w ostatnim czasie, dla mnie bardzo in plus, bo jak wiesz, ja szaleję za bylinami i różami. Już rok temu był pełen kolorów, ale teraz rabaty są tak bujne i kolorowe, jak moim zdaniem być powinny. Żółte lilie i różowe jeżówki co prawda nie konweniują, moim zdaniem nie tylko kolorem, ale w ogóle - są z innej bajki. Lilie dość trudno łączyć, podobnie jak liliowce, bo są na tyle okazałe że wystarczą same dla siebie. Gdybyś miała same lilie z jeżówkami, no to byłoby nie ok, ale takie drobniutkie wypaczenie ginie w masie innych pięknych kwiatów. Ja tam podziwiam całokształt.

Gabi dziekuje za komplementy. Sama widze jak bardzo sie ogród zmienił pod wpywem forum Lilie i trzytomy pójdą na inną rabate aczkowiek żolta rabata przejdzie chyba metamorfoze tak za rok. Na razie wszystkie zoltki przesadze w jedno miejsce. Jeżówki z rożami fajnie wyglądaja, tam są też posadzone miskanty gracillimus.... I jezówki miały falowac na tle trawek...ale miskanty się w tym zacienionym miejscu nie moga pozbierac...zobaczymy moze znów coś zmienie jesienia. NA razie na tej rabacie czekam na monardy purpurowe, juz startują

Robaczek napisał(a)
Madżen, nie wąchając róż tracisz co najmniej połowę frajdy
Poza tym aromaterapia w różanym ogrodzie to najlepszy sposób na migreny
Graffin jest niemal czarna w pąku, mój M ją uwielbia. Faceci jednak mają sentyment do tych kolorów...
A sama hrabina jest wyjątkowa - jak otworzy pełną rozetkę misternie utkanych płatków to niemal czuć od niej pole magnetyczne - tak przyciąga! Nie wszystkie kwiaty mają jednak tak idealny kształt, więc cierpliwości. Posadzona w lekkim półcieniu powinna dłużej trzymać kwiat. U mnie na patelni, bo chcę mieć ją blisko..nawet jeśli M TAK na nią patrzy
Żółtki do wyautowania, może fioletowa ostróżka w ich miejsce...?

Kasiu ja sie chyba z. twoim M zgadzam.... Te ciemne róże są takie szlachetne.
Już wacham ale nie dizisja bo latałam z opryskiem na grzyba. Grzyb zjada mi brzozy i graby w podjeżdzie....
justi 08:05, 03 lip 2014

Madżenko, przyleciałam pochwalić żywopłot grabowy. Faktycznie bardzo szybko rośnie. Chciałabym taki, ale nie na całości a z iglastymi łączyć jakos nie bardzo i się zastanawiam. A na różach się w ogóle nie znam, ale ostatnio też sobie kupiłam jakieś angielskie nieznane i ciągle są w doniczkach bo nie wiem gdzie je upchnąć.
Pozdrawiam i ogłaszam że od jutra ma być upał na dłużej!

ana_art 08:29, 03 lip 2014

no widzisz a ja myślałam że to jesień... nie wiem co gorsze
dzisiaj ma nie padać (prawdopodobnie) to psiukne je tylko aż takiej wielkiej lancy nie mam, chyba z drabiny będę musiała...
baraga1904 08:32, 03 lip 2014

...Ana_art...lato zapowiadają na jesien jeszcze przyjdzie czas - we wrześniu!!!...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies