W ogródku Martki
21:14, 25 kwi 2021
Agatorek, siostra uśmiała się, jak jej przeczytałam Twój post, bo oto leżałam ja
Alija, Sylwia, Johanka, Popcorn, miło, że mnie łajacie za ten brak zdjęć
Nr jeden:
Tu rabata grabowo-cisowa, posadzone przyszłe kostki z cisa, 2x9, 2x4 cisy hicksii, cała rabata obsadzona będzie Hackonechloa marca bezodmianowa, o ile tylko znajdę takową, na razie mam jeden namiar, ponoć wysyłka w drugim tygodniu maja. Na tę rabatę trzeba mi ok. 30 sztuk, dla efektu zadarnienia całkowitego. Uwaga, na rabacie jeszcze zostało w niektórych miejscach trochę darni, będę zrywać w tym tygodniu.
Nr dwa:
Po sąsiedzku. Szpaler z hortensją limelight: 11 metrów x 2m, 11 sztuk hortensji, przed nim będzie głównie Hakonechloa i cis, o innych planowanych bylinowych i trawowych dodatkach napiszę później. Wszystko zależy od dostępności roślin, a ta mnie martwi. Opaska z granitu będzie przeniesiona sprzed świerków na front rabaty. Na razie covidowe obostrzenia i zamknięcie granic uniemożliwiają realizację tego przedsięwzięcia, więc zostawiam pas trawy za hortensjami, usunę po przeniesieniu bloczków na front rabaty. W dołku rodzima glina, czarna ziemia pomieszana z dużą ilością kory, kompostu i z dodatkiem torfu kwaśnego.
Nr trzy: Rabata z grabami przed ogrodzeniem, będzie wąska, podsadzona Hakonechloa Albostriata.
Doły głębokie, szczególnie pod cisy i graby. Hortensje dostały zasobne podłoże na głębokość jednego szpadla, za to szeroko na 40 cm do pół metra w każdą stronę. W tym tygodniu planuję dokończyć usuwanie darni z tych trzech rabat i usunąć stary warzywnik.