Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Alija 22:12, 24 kwi 2021

Gratuluję, tyle pracy! Taka siostra to skarb! Teraz czekamy na zdjęcia.
sylwia_slomc... 00:16, 25 kwi 2021

Czekam i jaLubię jak się dzieje
Johanka77 16:03, 25 kwi 2021

Zdjęcia potrzebne!

Jeśli chodzi o Beni Kaze to zerknę u mojego Trawiarza , czy ma. Miał co roku.
Martka 21:14, 25 kwi 2021

Agatorek napisał(a)
O kurde, ale tempo siostra pewnie do tej pory leży, co?

Dobrego dnia .

Agatorek, siostra uśmiała się, jak jej przeczytałam Twój post, bo oto leżałam ja a ona następnego dnia z samego rana uruchomiła produkcję pierogów ze szpinakiem i kilku innych pyszności. Tak, jest skarbem, bardzo sprytna osoba, nie mam przy niej szans. W weekend były spotkania rodzinne c.d., święta bis normalnie, pełna chata, ogród poszedł w odstawkę, ale pogoda taka, że nie żałuję, może ten tydzień będzie lepszy.

Alija, Sylwia, Johanka, Popcorn, miło, że mnie łajacie za ten brak zdjęć ale nie ma się jeszcze na co nastawiać same patyki, ale dobra, pokazuję po tym tygodniu będą już wykopane wszystkie planowane rabaty. Nie wiem, czym obsadzę, bo brak roślin w szkółkach masakryczny...

Nr jeden:
Tu rabata grabowo-cisowa, posadzone przyszłe kostki z cisa, 2x9, 2x4 cisy hicksii, cała rabata obsadzona będzie Hackonechloa marca bezodmianowa, o ile tylko znajdę takową, na razie mam jeden namiar, ponoć wysyłka w drugim tygodniu maja. Na tę rabatę trzeba mi ok. 30 sztuk, dla efektu zadarnienia całkowitego. Uwaga, na rabacie jeszcze zostało w niektórych miejscach trochę darni, będę zrywać w tym tygodniu.

Nr dwa:
Po sąsiedzku. Szpaler z hortensją limelight: 11 metrów x 2m, 11 sztuk hortensji, przed nim będzie głównie Hakonechloa i cis, o innych planowanych bylinowych i trawowych dodatkach napiszę później. Wszystko zależy od dostępności roślin, a ta mnie martwi. Opaska z granitu będzie przeniesiona sprzed świerków na front rabaty. Na razie covidowe obostrzenia i zamknięcie granic uniemożliwiają realizację tego przedsięwzięcia, więc zostawiam pas trawy za hortensjami, usunę po przeniesieniu bloczków na front rabaty. W dołku rodzima glina, czarna ziemia pomieszana z dużą ilością kory, kompostu i z dodatkiem torfu kwaśnego.

Nr trzy: Rabata z grabami przed ogrodzeniem, będzie wąska, podsadzona Hakonechloa Albostriata.

Doły głębokie, szczególnie pod cisy i graby. Hortensje dostały zasobne podłoże na głębokość jednego szpadla, za to szeroko na 40 cm do pół metra w każdą stronę. W tym tygodniu planuję dokończyć usuwanie darni z tych trzech rabat i usunąć stary warzywnik.

Marlenaa 22:19, 25 kwi 2021

To się narobiłaś kobieto Tak trzymaj.
Usuwanie darni jest bardzo męczące.
Martka 22:28, 25 kwi 2021

Johanka77 napisał(a)
Zdjęcia potrzebne!

Jeśli chodzi o Beni Kaze to zerknę u mojego Trawiarza , czy ma. Miał co roku.

Johanka, dziękuję! znalazłam, ale nie mam pewności, czy dostanę, strona internetowa jakaś rodem z początków internetu, ale mają o dziwo wybór Hakonechloa, jest bezodmianowa i Beni kaze też. Zamówiłam za pobraniem, bo trochę się obawiam, co z tego wyjdzie. Czekamy na rozwój wydarzeń, drugi tydzień maja wysyłka.
Juzia 08:30, 26 kwi 2021

Uuuu.... ktoś tu idzie jak burza

Wiolka5_7 08:48, 26 kwi 2021

Dobra robota !
Widzę,że zahakonkowałaś się na maxa
Jakie jeszcze trawy planujesz ?
LIDKA 09:16, 26 kwi 2021

Martka napisał(a)

Johanka, dziękuję! znalazłam, ale nie mam pewności, czy dostanę, strona internetowa jakaś rodem z początków internetu, ale mają o dziwo wybór Hakonechloa, jest bezodmianowa i Beni kaze też. Zamówiłam za pobraniem, bo trochę się obawiam, co z tego wyjdzie. Czekamy na rozwój wydarzeń, drugi tydzień maja wysyłka.

Marta moje trawki tez znalazłam na dziwnej stronie. Ale przyszły całkiem ok.
potwierdzenie ile do zapłaty miałam na mailu po kilku dniach.
moze to ta sama strona? t......pl?
LIDKA 09:16, 26 kwi 2021

Rabaty świetna robota.
wow.