O tak dalie są piękne
W listopadzie to wyjątkowe w kwieniach.
W ubiegłym roku przymrozek miałam ok12- czy 15 października .I już potem było po daliach. A tym roku miesiąc później jest i dalie kwitną w najlepsze.
ale ogród nie tylko daliowy ...
To niebezpieczna opcja, bo po drodze wiele roślin wyleciało. Z powodu zagęszczenia i zmiany warunków świetlnych.
Podsuwam pomysł na wykorzystanie żylistka Nikko. U Gosiek już się przebarwia, u mnie dopiero zaczyna. Miniaturowa krzewinka.
Tawuły japońskie też się jeszcze trzymają. Trawy, rozchodniki i one. Bezobsługowo. Bez wykrzykników, ale miłe dla oka zestawienie. Te tawuły fajnie się komponują z wilczomleczem mirtowatym i czyśćcem wełnistym.
Gdybym miała w ogrodzie kwaśną glebę, to wplotłabym w nasadzenia borówki amerykańskie. Jesienią urocze.
Miałam kiedyś na granicy z sąsiadem formowany żywopłot z buka. W pewnym momencie coraz trudniej było mi go ciąć w gęstwinie i go wykarczowałam. Zostawiłam dwa buczki. Tnę i żałuję, że nie wykorzystałam ich bliżej środka ogrodu. e ścieżek ich nie widzę, a boję się je puścić samopas wyżej.
Dorotko i ja nie pamiętam takiego roku, aby tak długo dalie kwitły.
Piękna jesień
Ja jeszcze szronu nawet .ale chyba ciepły dobry jesienny czas juz nam się kończy
Cudowny to on nie jest , ale udało się zrobić takie nasadzenia, aby przez cały rok trzymał przyzwoity poziom. Zawsze coś tam gra pierwsze skrzypce.
A kolorów rzeczywiście wciąż jeszcze sporo.
przedpłocie
przestrzały- teraz głównie z tej perspektywy mam czas oglądać ogród
Na różyczkę zapadłam w pierwszym roku pobytu na forum. Te pierwsze czytane wątki, to były wątki różomaniaczek.
Nabrałam tych róż jak biedny w torbę. Po pierwszym cięciu, oprzytomniałam. Z ogrodu wyleciały różane potwory. Zostały te, nad którymi jestem w stanie zapanować (nie zagrażają memu życiu); głównie okrywowe, kilka rabatowych i parkowe. Wyzbyłam się głównie tych pnących. Wciąż mam ich sporo, będzie coś między 30 a 40. Jak na osobę deklarującą awersję do ich cięcia, to niezły wynik.
Grażynko, bardzo dziękuję .
Ta kwitnąca róża to Elshorn ona zawsze kwitnie długo i takimi bukiecikami.
Lilie warto sadzisz i później .Wówczas mam na jesieni też kwiaty lilii
Ciemiernik od ciebie, przesadzałam jakiś czas temu.
I wypuszcza już pąki. Czyli będzie kwitł. .Super
Jeżówka jeszcze sobie kwitnie
Trójsklepka - żabia lilia
Jak można powiesić wianek na drzwiach bez żadnych haczyków?
U mnie wisi tak.
U mnie wstążki są zbyt widoczne i zbyt krótkie. Już mi się nie chciało tego poprawiać.
Można użyć przeźroczystej żyłki albo wstążeczki przeźroczystej albo w kolorze drzwi.