Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 22:26, 28 kwi 2021

Alija, tak, chcę dużo traw, przepadam za nimi. Dziś zamówiłam jeszcze molinię Heidebraut i Heidezwerg, proso Warrior. I oczywiście gaurę Lindheimera "Whirling Butterflies".

Agatorek, tak to ja rozumiem, syn właściciela podjedzie z taką bombonierką traw, a Ty będziesz się częstowała, że też nie mam takiego tu w okolicy! Ale przy Twoich zamówieniach to już tylko vipowska karta

Najbliższe dni to wciąż żmudne i ciężkie zrywanie darni, Marlenaa, bardzo przydadzą się Twoje życzenia

LIDKA 22:48, 28 kwi 2021

Marta życzę Ci żeby efekty ciężkiej roboty wynagrodzily trudy.
Ja też działam ale nie mam dziś siły na relację.

Uściski wirtualne Ci ślę.
Martka 08:05, 29 kwi 2021

Kiedy wolny dzień rozpoczynasz od prac malarskich a potem biegniesz do szpadla, to oznacza jedno: masz świra i nie potrafisz odpoczywać! Przesyłam Wam najładniejsze tulipany, jakie mam i zarazem jedyne reszta ani myśli ruszyć i mikrusy.

edit: Dziś pracowałam nad tą rabatą, zdarłam darń. Posadziłam hortensje bobo i cisy. Będzie jeszcze proso heavy metal w pobliżu świerka, trawy carrex frosted curls (drenaż z piasku przygotowany), może jakiś bodziszek? może jeszcze coś? na razie czekam na rośliny.

Tak było rano:

Tak jest teraz:

W dalszych planach zlikwidowanie starego warzywnika (widać z tyłu) i urządzenie rabaty wokół klonu Atropurpureum.

Lidka, dziękuję za uściski i ślę od-uściski, ależ u Ciebie rewolucja!
Życzę dobrego dnia
Agatorek 17:18, 29 kwi 2021

Bodziszki tak, mogą być. One kiedy kwitną? Wiesz, żebyś coś miała zanim ruszą hortensje

Miłego dnia (i odpocznij trochę )
Joann 23:58, 29 kwi 2021

Martko, ale pędzisz! Tyle zmian u Ciebie już, ale coś czuję, że się dopiero rozkrecasz
Johanka77 05:47, 30 kwi 2021

Dzielna Pani!!! Sama darń zdarłaś?

A tulipki jedyne prześliczne
Johanka77 05:48, 30 kwi 2021

Martka napisał(a)
Zamawiałam wczoraj i dziś rośliny. Niby masz listę życzeń, potem listę roślin, ale jak zaczniesz kopać rabaty, to jakoś wszystko niknie na tych metrach.

Co zamówiłam: oprócz Hakonechloa zielonych (nie przyznam się ile sztuk, bo Johanka zaraz mnie dopadnie i to będzie koniec
Hakonechloa Beni kaze
Hakonechloa Albostriata
Miskant chiński morning light
Trzcinnik ostrokwiatowy Karl Foerster
Sporolobus
Proso "Heavy metal"
Molinia "Edith Dudszus"
Molinia "Karl Foerster"
Bodziszek kantabryjski Biocovo
Bodziszek kantabryjski Saint Ola
Bodziszek żałobny Geranium pneum
Penstemon Husker red
Przywrotnik Alchemilla mollis senior

Poza tym każdego dnia po pracy zdejmuję kolejne metry darni i ostroooo ćwiczę się w cierpliwości. Cudownie, że zapowiadają się cieplejsze dni.

O Mamo!!! Super!
Marta_80 11:46, 30 kwi 2021

Marta, i kolejna rabata powstała. Ale ty masz pomysłów dziewczyno, zazdroszczę
sylwia_slomc... 13:43, 30 kwi 2021

Niezłe tempo wzięłaś Ale efekty już widać
Martka 16:21, 30 kwi 2021

Agatorek, bodziszek kwitnie w maju-czerwcu, to będzie następny po tulipanach. Ale dumam jeszcze. Ta rabata jest tak pod ręką, widać ją z jadalni/kuchni, a wiadomo, stół - najważniejsze miejsce

Joann, to był od dawna planowany "skok na ogród", teraz muszę być konsekwentna a że to czasem przekład się na ból mięśni, to inna sprawa

Johanka, sama zdzierałam darń, czuję, że powoli zamieniam się w glebogryzarkę a lista zamówień w międzyczasie zmultiplikowała się. Jako pierwszy przyszedł błyskawicznie Twój Skalniak, gaury poznałam z Twojego zdjęcia i nie pomylę z jeżówkami, ale mam problem z trawami. Nie potrafię odróżnić molinii 'Heidebraut' od 'Heidezwerg', wszystkich zamawiałam po tyle samo, nie są podpisane, będę dzwonić w pon. Dziś dopiero po pracy rozpakowałam, a tu taki niefart. Szybko i super zapakowane, ale nie wiadomo, co jest co.

Marta_80, dzięki, że zaglądasz ze słowem pocieszenia, bo ja mam wrażenie, że kompletnie nie mam w tych kwestiach pomysłów! Zgapiam raczej od innych. Wciąż więcej dylematów niż klarownych wizji. Hortensji miało nie być, są. Róż nigdy miało nie być, będą. Miałam też taki sen, że budzę się w jakimś gąszczu duszona przez rośliny czy to znak, że mam mniej myśleć o ogrodzie?? czy może mniej zamawiać???

Sylwia, gdyby tak się dało, tempo presto, 180 uderzeń szpadla na minutę

Dziewczyny, powtórzę to co Karola popcorn dziś u siebie napisała, bo bardzo mi się spodobało, super że jest takie forum i tyle życzliwych tu osób!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies