Mam nieduży trawnik, około 50m, więc nie problem do mnie dosiać trawę czy dać odżywkę.
Może przyciąć na krótko tą trawę i wygrabić już tą wyschniętą trawą?
Kasiu to chwastnica paskudny chwast. Tylko kosić nie dopuścić do kwitnienia aby się nie rozsiał bo w przyszłym roku będzie jeszcze gorzej lub wyrywać. Zobacz wcześniejsze wpisy jakiś środek jest na to.
Napisz ile M2 ma ten trawnik. Pytam bo czy warto robić dosiewki czy glebogryzsrka przemielić i zasiać od nowa.
Spróbuj jeszcze go podlac. Jest bardzo sucho sprawdź w kilku miejscach tego trawnika jak głęboko mokro.
Bardzo dziękuję za tak pozytywne słowa pod adresem mojego ogrodu i moich roślin
Kwitnące byliny, rośliny, to ja lubię, Oj bardzo lubię
U nie jedna Juka kwitnie.A druga też zastrajkowała.
Rudbekie też lobię.W sunie długo kwitną, z daleka widoczne i raj dla owadów.
U nie też sucho.co jakiś czas podlewa.Ale tylko na rabatach.
ty podlewasz.
Pewnie, szkoda roślin i traw.może jakie kwiatostany wypuszczą
Pozdrawia cieplutko
Znakomity nabytek, będziesz z niej zadowolona to zdrowa róża, świetnie się sama oczyszcza (po kwitnieniu zrzuca kwiaty z szypułkami). Bardzo szybko się rozrasta i potrzebuje sporo miejsca ponad 1 m.
Trawami jak zwykle się zachwycam.
Elu pewnie ,że rośnie i wcale ma się dobrze...a przecież to jest najbardziej uczęszczane miejsce w ogrodzie...Pod drugim co mniej chodzimy to trawa jak pierzyna i tez nie podlewana...
Elu to nie jest jeden orzech a dwa a pośrodku jabłoń i jeszcze z przodu lipa ..także miejsca wystarczy dla wszystkich i dla nas i dzieci
Upał jest ,żar sie leje z nieba a deszczu ni widu ni słychu
Ja to jeszcze bardziej szalwie przycinam 5 cm od ziemi. Juz wyrastaja.
Nke wiem jak u was ale u mnie szalwia nie zabardzo sie sprawdza rosnie w naslonecznionym miejscu i liscie ma jakby porazone brazowieja.
Pryskam ale to nic nie pomaga moze slonce za bardzo dziala.
Gosiu twoja szalwia przycieta jak patrze to chyba ma maczniaka albo taka jej uroda.
Kompozycje ladne jakby siedzialy w trawie.
Co ja bym zrobila skosilabym caly trawnik na wys 5-6 cm przez koszenie trawnik sie korzeni.
Doczytalam kos na wysokosc aby srednia wysokosc trawy sie załapala pod noz bo trudno powiedziec jak wysoka ta trawka. Przejedz kosiarka na 6 cm i zobacz jak to wyglada jak taka nierowna wzrostem.
Po skoszeniu rozsialabym nawoz jeszcze wiosenny bo to ostatni dzwonek. Koniec sierpnia i wrzesien nawozimy nawozem jesiennym.
Kup dobry nawoz ja nawoze florowitem. Rozsiac recznie krzyzowo, zebys nie sypal duzo bo mozna spalic trawnik. Zrob to pod wieczor lub w pochmurny dzien.
Nastepnie lekko bym przegrabila miejsca gdzie klepisko i zrobilabym dosiewke trawy.
Nastepnie dobrze trzeba nawodnic aby nawoz sie rozpuscil w ciegu kilku dni.
Na ostatniej focie widac jakby nasiona splynely na bok. Moze tez jest nie rowno w innych miejscach i nasiona trawy splywaja.
Powodzenia. Nie jest tak zle nawiez, dosiewki, podlej i bedzie dobrze.
Czym czesciej kosisz tym trawnik bardziej sie krzewi.
Radziu witam
Zagladam do ciebie,. Ale sie nie wpisuje. Musi byc temat to wtedy odpowiadam i sie angazuje.
Wiec to zolte u. Mnje to nachylek lancetowaty odmiana kosmosu. Bylina kwitnaca od polowy czerwca do wrzesnia. Bezproblemowo rosnie tez lubi wilgoc obok tej krwawnicy moglbys posadzic ladny kontrast.
U ciebie krwawnica piekna widzisz i specjalnie ja nie podlewasz.
Widze, ze ci rosliny przysychaja.
Zrob gnojowke z. Wrotyczu i podlej rosliny opryskaj wzmocnia sie. mrowki wytepisz i inne robactwo. Przeczytaj w necie.
Dawno nie bylam obejrzalam watek od 25 czerwca. Ogrod jak z bajki. Naprawde robi takie wrazenie. Pełno kwitnacych naraz roslin.
Juka u ciebie kwitnie. U mnie w tym roku wszystkie a mam ich duzo zastrajkowy. Kazdego roku piekne kwisty a ten rok bezkwiatowy.
Masz piekne rudbekie. Zreszta jak pokazesz panorame ogrodu jest sie czym zachwycac.
U nas duza susza. Nigdy nie podlewalam moich traw w tym roku wczorsj patrze a im koncowki schna i wczoraj dosyc mocno je podlalam szkoda moga nie wypuscic kwiatostanow.
Witam Adela. Zakupy to moja zguba nie moge sie oprzec. Kupuje aby sie wiecej narobic. Zarzekam sie i znowu kupuje. Na moje nieszczescie czy chce czy nie chce przechodze obok szkolki i mnie ciagnie z daleka widze rosliny ktore tam sa i kupuje.
Radziu ta zolta kepka to bylina nachylek lancetowaty odmiana kosmosu.
Bardzo ladna roslina bez problemowa zakwitla gdzies pod koniec czerwca i bedzie kwitla jeszcze we wrzesniu.
W tym roku troche niska bo sucho a podlewanke to nie to co deszczyk.
Zeszly rok byl bardziej burzowy wiec bylo mokro i byl wyzszy.
Przed nachylkiem rosnje krwawnica ktora mi uschla ale sie odradza.
Larise kupilam bo sie w szkolce zawieruszyla i stala osamotniona i kupilam ladny kolor ma i kwiat ladnie zbudowany.
Podoba mi sie juz posadzona.
Elu jak ty masz pięknie nad tym oczkiem...popatrzę jeszcze chwilę...
No dobra...zdjęcie sobie zapisze to będę miał ściągę na przyszłość
Powiedz mi, co to za roślina nad brzegiem...ta żółta kępa?
Larisa jest zakupem do pozazdroszczenia...mocno pachnie? kolor ma piękny i kształt kwiatu też, więc tak myślę czy się na nią nie skusić wiosną...szubko trochę planuję te zakupy, ale kiedy jak nie teraz...przecież wszystko w rozkwicie...
Mowia, ze pod orzechem nic nie rosnie a trawa rosnie.
Basiu w moim rodzinnym domu byla taka duza jablon owoce o smaku nie do opisania. Jakas papierowka poniewaz owocow bylo bardzo duzo byly obierane na susz. Nigdy takiego suszu nie jadlam. Juz jej nie ma, ale siostra zaszczepila trzy drzewka ta jablonka i dwie juz rosna dosyc ladne.
Pod ta jablonia zawsze byly spotksnia dzienne w cieniu lisci i wieczorne przy grilu. To byly czasy.
U ciebie pewnie tez tak jest pod orzechem pewnie odpoczywacie po ciezkiej pracy no i dzieci sie bawia.
Kochanowski pisal o lipie ty masz orzecha piekne miejsce tylko pozazdrościc. Takiego miejsca. Niech orzech rosnie.
Piekne obejscie gospodarskie kazdy kat inny i ladnie wyglada
Przejrzalam do tej strony bardzo dobrzecto wszystko wyszlo. Trawa juz wschodzi. Tez tak zrobie nie bede sie prosila, kobieta duzo potrafi.
Trzeciez tiry po niej jezdzic nie beda.
Jeszcze tak mysle podloze pod nia pazek agrowlokniny tzw szmaty aby mi krety jej nie wypychy.
U mnie zielono bo wody nie zaluje, ale juz mam tez dosyc susza na calego.
Kore zamowilam gdzies spod Minska facet mi zawsze przywozil i nie przywiozl cisza w telefonie. Wszelkimi sposobami trzeba sie bronic przed susza.
Masz ladnie, tez wiele miejsc przerBiam aby to bylo na stale bo ciagle robotata nie mam odpoczynku.
Jeszcze pytanie bo znowu przegladalam, czy ty wszystkie obwodki masz na ziemie polozone?
Bardzo lubie cynie kazdego roku je sieje i ladnie wschodza tez u mnie zaczynaja kwitna zo tydzien do pokazania.
Sieje cynie chrezantemowe u ciebie nazwane daliowe.
Sa pieknecnie ma z nimi klopotu. Zaniedbane moze zlapac maczniak.
Aurelia powaznie? Ile maja te sadzonki, to drugie zycie dla nich. A wkladasz do jakiegos ukorzeniacza. Jak poznalas, ze ma korzen? Wyciagnelas z ziemi?
Łaczka ma to do siebie, ze sie sama wysiewa. Jak kwiaty nie zakwitna i nie wysieja sie to guzik z tego.
Ja mam dwue mini laczki powinna juz jedna skosic, ale susza i zostawiam aby ziemia za bardzo nie wyschla.
Tak jak pisalam na moim watku przypadek ze ja zrobilam podwyzszylam teren i trzeba bylo wysiac trawe w to wmieszalam rozne kolorowe nasiona.
Jak bedzie w przyszlym roku nie wiem.
To co czytam ludzie rezygnuja bo najgorszy czas dla laczki jest przekwitanie i wtedy niektore trawy brazowieja a niektore kwitna, ale zobaczymy jak to bedzie, zawsze mozna skosic.
Susza okropna ziemia jak skala. W niektorych miejscach mam nawodnienie w innych trzeba latac z wezami. Kropelki jak puszcze nigdy nie wiem czy dobrze podlane, recznie mam orietacje.
Ja tez mam malo do pokazania gdzie niegdzie kepki kwiatow. To cieplo wszystko przyspiesza. W zeszlym roku bardzo ładnie o tej porze kwitly roze. Rok byl burzowy mokry nie bylo tyle podlewania.