Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Gosialuk 20:32, 01 lip 2018

Widok z tarasu. Na pierwszym planie amsonia nadreńska. Jeszcze nie kwitła. Astry wiosenne bardzo się już na nią pchały. Połowę przesadziłam, została jeszcze druga.

Szałwia już skrócona. Bałam się ciąć bardzo nisko, bo nie wypuszczała jeszcze nowych listków od korzeni. Została jeszcze przekwitnięta Caradonna.

Gosialuk 20:44, 01 lip 2018

A tu widok bardziej ogólny. Trawa świeżo skoszona, widać jak wysoka już była.

Nie bardzo widać, ale tam w dole tojeść kropkowana dalej kwitnie, choć jest niższa niż normalnie. A za nią znalazłam krwawnicę pospolitą. Koszenie łąki trochę opóźni jej kwitnienie. Nawet nie macie pojęcia jak się cieszę, że jest.

Mąż wykosił też drogę do studni. Szkoda, że jeszcze tak mało kwiatów po bokach. Komponowanie łąki kwietnej jest trudniejsze niż mi się na początku wydawało.

Za to cukinie przy tej pogodzie rosną w oczach.
Mirka 21:21, 01 lip 2018

Gosialuk napisał(a)
Widok z tarasu. Na pierwszym planie amsonia nadreńska. Jeszcze nie kwitła. Astry wiosenne bardzo się już na nią pchały. Połowę przesadziłam, została jeszcze druga.

Szałwia już skrócona. Bałam się ciąć bardzo nisko, bo nie wypuszczała jeszcze nowych listków od korzeni. Została jeszcze przekwitnięta Caradonna.

Już szałwie masz przycięte super. Ja za swoje może jutro się wezmę.Od jutra mam urlop
Doranma 21:51, 01 lip 2018

Amsonia nadreńska? To mnie zaskoczyłaś, pierwszy raz czytam tę nazwę, zaraz sprawdzę, co to jest

Oj, miło, gdy widać efekty pracy. I gdy jedzonko rośnie Ja się spodziewam pierwszych placków z własnej cukinii za tydzień. Na patisony przyjdzie dłużej poczekać, bo jeszcze nie kwitną, długo nie mogły wystartować, a bardzo je lubię, zwłaszcza za ich kształt i kolory.
Waclaw 22:41, 01 lip 2018

Gosialuk napisał(a)
Wacku to moja najstarsza hakonechloa. Już widać, że z roku na rok jest jej więcej.

Tawułki w pełni kwitnienia.

planując nasadzenia widzimy rośliny w najwspanialszym ich okresie.
I ja widzę moje przyszłe All Gold jako duże kępy. Zdaję sobie sprawę, że sadzonki są mikro a na duże kępy należy długo czekać ale ... całe zycie przed nami .
Co do tawułek to w tamtym roku posadziłem jedną na rabacie i zapomniałem o niej. W tym roku o mało co jej nie wyplewiłem. Zostawiłem ale nie kwitnie.
Może jeszcze mnie ucieszy?
Gosialuk 23:21, 01 lip 2018

Tawułki lubią dość wilgotne stanowiska. U mojej mamy przesadzałyśmy tawułkę, bo wrosła w fiołki lub na odwrót. Po roku jeszcze z jakiegoś korzonka zostawionego odbiła. Tak więc nadzieja jest.
Gosialuk 14:58, 02 lip 2018

Mirka napisał(a)
Już szałwie masz przycięte super. Ja za swoje może jutro się wezmę.Od jutra mam urlop

Mirko dzięki. Urlopu zazdroszczę, ale ja też już wkrótce.
Wiesz, że trochę siewek szałwi z tamtego roku mi wyrosło i nawet zabierają się za kwitnienie. Muszę przesadzić w inne miejsce, bo tam zostaną zagłuszone.
Gosialuk 15:01, 02 lip 2018

Doranma napisał(a)
Amsonia nadreńska? To mnie zaskoczyłaś, pierwszy raz czytam tę nazwę, zaraz sprawdzę, co to jest

Oj, miło, gdy widać efekty pracy. I gdy jedzonko rośnie Ja się spodziewam pierwszych placków z własnej cukinii za tydzień. Na patisony przyjdzie dłużej poczekać, bo jeszcze nie kwitną, długo nie mogły wystartować, a bardzo je lubię, zwłaszcza za ich kształt i kolory.

Ja porzeczki już zebrałam i szczypiorek na mrożenie. Mam jeszcze pięć krzaczków pomidorków koktajlowych. I pomyśleć, że jeszcze dwa lata temu zarzekałam się, że żadnych warzywek na działce nie będę uprawiać.
Urszulla 08:38, 07 lip 2018

Gosialuk napisał(a)
Pozwoliłam sobie skopiować kurs ostrzenia od Angeliki. Takimi rzeczami ja się zajmuję.
Ostrzenie sekatora i nożyc.

Od Miry tu wpadłam i mam temat na czasie. Dzięki Ci,pomysł wrzucenia linku dla mnie idealnie się wpasował bo ja z tych kobiet co muszą sobie samemu radzić
ElzbietaFranka 09:01, 07 lip 2018

Witam

Ja to jeszcze bardziej szalwie przycinam 5 cm od ziemi. Juz wyrastaja.
Nke wiem jak u was ale u mnie szalwia nie zabardzo sie sprawdza rosnie w naslonecznionym miejscu i liscie ma jakby porazone brazowieja.
Pryskam ale to nic nie pomaga moze slonce za bardzo dziala.

Gosiu twoja szalwia przycieta jak patrze to chyba ma maczniaka albo taka jej uroda.
Kompozycje ladne jakby siedzialy w trawie.

Pozdrawiam