Wczorajszy wieczór spędziłam oglądając inspiracje na Ogrodowisku. Zastanawiam się, co by zrobić z tym kawałkiem ziemi. Wydaje mi się, że robienie obwódki z rabaty z trawą w środku, będzie złym pomysłem. Nie chciałbym odzielać tego fragmentu od reszty ogrodu, ale chyba nie da rady.
Zatem niech będzie osobna rabata.
Pozostają teraz pytania: Czy rosliny powinny być przodem do czarnej pionowej lini (wejście do domu), czy nie? Czy posadzić drzewo czy lepiej krzew? Jeżeli drzewo, to jakie? Przy ogrodzeniu sa wysokie brzozy posadziłabym w ich pobliżu hosty. Obecnie posadzona jest ,,Konika", trzy marne buszpany-chciałam zrobić z nich obwódkę, trzmielina płożąca. Tyle roślin.
I najważniejsze pytanie: Jak dobrać i skomponować rośliny, które pomimo osobnej rabaty stanowiły by integralną część ogrodu?
Przejrzałam obrazki w całym Twoim wątku i dalej nie wiem czy ye drzewa masz duże już czy małe i da się je przesadzić???
Chodzi o brzozy i świerka??
I jedna kratka to jeden metr???? Trochę wielkie Ci te rabaty wyszły
Agnieszko dziękuję bardzo Kolejny głos za bielą i bukszpanami. Prawdą jest, że trzeba ten kącik rozjaśnić. eM. dzisiaj zaczął mieć wątpliwości czy dobrze zrobił , że postawił na swoim i wybrał buka? Nawet przez chwilę zastanawiał się czy nie dałoby rady zamienić na brzozę Do brzozy miałam wszystko zaplanowane...a tak ma marudną żonę w dzień kobiet
Witam się ponownie po niemal rocznej nieobecności. Mam duży problem z przedogródkiem --totalny brak pomyslu. Chodzi o obszar od czarnej lini do krawężnika przy furtce, kształtem przypomina trapez. Wydzielony kawałek jest szeroki na 5, 5m a długi na 2, 5m. Ogród zaplanowany jest w stylu angielsko-sielskim. Przy czarnej pionowej kresce jest wejście do domu. Po drugiej stronie rabaty są posadzone dwie hortensje a pomiedzy nimi żywonik. Myślałam o pojedynczym drzewie obsadzonym czymś dookoła, jedak przy siatce są wysokie brzozy i wydaje mi się, że może zrobić się tłoczno, zatem drodzy Forumowicze liczę na Wasze mądre rady.
Przeklejam dyskusję o Alinko spod klasztoru bo mi sie jej wpis spodobal.
Taki rozsądek ogrodowy to ja lubie. Co z tego, ze nie kwitną forsycje skoro od 1,5 miesiąca u mnie cieplo, róże powypuszczały paki, przymrozki max -3. Forsycja przymierza sie do kwitnienia od trzech tygodni ale z powodu braku wody nie moze rozwinać kwiatow. Zatem skoro temepratury są odpowiednie, prognozy nie zakładają drastycznych przymrozków, to ja już tydzien temu róże i lawendę, ktora miala pelno mlodych przrostow przycięlam.... Grunt to zdrowy rozsądek i obserwacja natury. Ile to było pytań czy nie za wczesnie, czy nei znamrzna.... Ile to razu w maju byl przymrozek -10 i co w czerwcu tniemy roże?
Dzisiaj musze ciut wyrównać bukszpany bo maja juz wsyztskie mlode pączki i zaraz wystrzela mlode liscie a w ciągu tygodnia ma być ciepluteńko
Brzozy przyciełam w cieplym styczniu, graby tne w lutym, reszte w marcu i nie ma to tamto, bo u nas szybciej wiosna sie zaczyna , chyba ze sa anomalie tak jak rok temu..... Graby wtedy cielam w marcu a róze w kwietniu....
Taki rozsądek ogrodowy to ja lubie. Co z tego, ze nie kwitną forsycje skoro od 1,5 miesiąca u mnie cieplo, róże powypuszczały paki, przymrozki max -3. Forsycja przymierza sie do kwitnienia od trzech tygodni ale z powodu braku wody nie moze rozwinać kwiatow. Zatem skoro temepratury są odpowiednie, prognozy nie zakładają drastycznych przymrozków, to ja już tydzien temu róże i lawendę, ktora miala pelno mlodych przrostow przycięlam.... Grunt to zdrowy rozsądek i obserwacja natury. Ile to było pytań czy nie za wczesnie, czy nei znamrzna.... Ile to razu w maju byl przymrozek -10 i co w czerwcu tniemy roże?
Dzisiaj musze ciut wyrównać bukszpany bo maja juz wsyztskie mlode pączki i zaraz wystrzela mlode liscie a w ciągu tygodnia ma być ciepluteńko
Brzozy przyciełam w cieplym styczniu, graby tne w lutym, reszte w marcu i nie ma to tamto, bo u nas szybciej wiosna sie zaczyna , chyba ze sa anomalie tak jak rok temu..... Graby wtedy cielam w marcu a róze w kwietniu....
Juzia juz za rok brzozy bedą piękne, dadzą sobie radę w takiej odległości a po latach zrosną się im korony i będą chronić Twój ogród przed słońcem i wiatrem. Będzie pieknie.
Ana Art ma pod brzozami rozplenice i taki widok zachwyca. Ogladałaś ogród z lustrem Danusi, tam jest piękne połączenie brzoz z wrzosami, trawami i berberysami. Biel, jasna zieleń i bordo
Przyszłam wypić kawę -a ta niegotowa,
zaparz ją szybciutko, bo od myślenia boli głowa
z ławeczki oglądam patykowe brzozy
i czekam na zdjęcia, gdzie są doorenbosy
agniecha Ci radzi w jeden dołek wsadzić
a cóż ja biedna mogę Ci poradzić....
szybciutko zmykam, bo wypiłam kawę ,
niech inni się głowią mają większą wprawę..