Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 10:15, 09 mar 2014

Do góry
Cleo napisał(a)
Wiesz co obawiam się ze jak swierk sie rozrośnie to bedzie rzucal za duzo cienia na basen.
Brzozy sa zwykle.

A to jeszcze mi napisz strony świata.
Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 10:12, 09 mar 2014

Do góry
Wiesz co obawiam się ze jak swierk sie rozrośnie to bedzie rzucal za duzo cienia na basen.
Brzozy sa zwykle.
Mój kawałek ziemi 08:58, 09 mar 2014

Do góry
Wczorajszy wieczór spędziłam oglądając inspiracje na Ogrodowisku. Zastanawiam się, co by zrobić z tym kawałkiem ziemi. Wydaje mi się, że robienie obwódki z rabaty z trawą w środku, będzie złym pomysłem. Nie chciałbym odzielać tego fragmentu od reszty ogrodu, ale chyba nie da rady.

Zatem niech będzie osobna rabata.
Pozostają teraz pytania: Czy rosliny powinny być przodem do czarnej pionowej lini (wejście do domu), czy nie? Czy posadzić drzewo czy lepiej krzew? Jeżeli drzewo, to jakie? Przy ogrodzeniu sa wysokie brzozy posadziłabym w ich pobliżu hosty. Obecnie posadzona jest ,,Konika", trzy marne buszpany-chciałam zrobić z nich obwódkę, trzmielina płożąca. Tyle roślin.
I najważniejsze pytanie: Jak dobrać i skomponować rośliny, które pomimo osobnej rabaty stanowiły by integralną część ogrodu?

Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 08:10, 09 mar 2014

Do góry
Przejrzałam obrazki w całym Twoim wątku i dalej nie wiem czy ye drzewa masz duże już czy małe i da się je przesadzić???
Chodzi o brzozy i świerka??
I jedna kratka to jeden metr???? Trochę wielkie Ci te rabaty wyszły

Jak odpiszesz to pomyślimy dalej
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:33, 08 mar 2014

Do góry
Agnieszko dziękuję bardzo Kolejny głos za bielą i bukszpanami. Prawdą jest, że trzeba ten kącik rozjaśnić. eM. dzisiaj zaczął mieć wątpliwości czy dobrze zrobił , że postawił na swoim i wybrał buka? Nawet przez chwilę zastanawiał się czy nie dałoby rady zamienić na brzozę Do brzozy miałam wszystko zaplanowane...a tak ma marudną żonę w dzień kobiet
Totalny brak pomysłu 19:26, 08 mar 2014

Do góry
Witam się ponownie po niemal rocznej nieobecności. Mam duży problem z przedogródkiem --totalny brak pomyslu. Chodzi o obszar od czarnej lini do krawężnika przy furtce, kształtem przypomina trapez. Wydzielony kawałek jest szeroki na 5, 5m a długi na 2, 5m. Ogród zaplanowany jest w stylu angielsko-sielskim. Przy czarnej pionowej kresce jest wejście do domu. Po drugiej stronie rabaty są posadzone dwie hortensje a pomiedzy nimi żywonik. Myślałam o pojedynczym drzewie obsadzonym czymś dookoła, jedak przy siatce są wysokie brzozy i wydaje mi się, że może zrobić się tłoczno, zatem drodzy Forumowicze liczę na Wasze mądre rady.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:25, 08 mar 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Przeklejam dyskusję o Alinko spod klasztoru bo mi sie jej wpis spodobal.

Taki rozsądek ogrodowy to ja lubie. Co z tego, ze nie kwitną forsycje skoro od 1,5 miesiąca u mnie cieplo, róże powypuszczały paki, przymrozki max -3. Forsycja przymierza sie do kwitnienia od trzech tygodni ale z powodu braku wody nie moze rozwinać kwiatow. Zatem skoro temepratury są odpowiednie, prognozy nie zakładają drastycznych przymrozków, to ja już tydzien temu róże i lawendę, ktora miala pelno mlodych przrostow przycięlam.... Grunt to zdrowy rozsądek i obserwacja natury. Ile to było pytań czy nie za wczesnie, czy nei znamrzna.... Ile to razu w maju byl przymrozek -10 i co w czerwcu tniemy roże?
Dzisiaj musze ciut wyrównać bukszpany bo maja juz wsyztskie mlode pączki i zaraz wystrzela mlode liscie a w ciągu tygodnia ma być ciepluteńko

Brzozy przyciełam w cieplym styczniu, graby tne w lutym, reszte w marcu i nie ma to tamto, bo u nas szybciej wiosna sie zaczyna , chyba ze sa anomalie tak jak rok temu..... Graby wtedy cielam w marcu a róze w kwietniu....

Madzen .. A żywopłocik cisowy ????
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:56, 08 mar 2014

Do góry
Przeklejam dyskusję o Alinko spod klasztoru bo mi sie jej wpis spodobal.
alinak napisał(a)

MIRA - najlepiej jak coś robisz to spisuj doświadczenia w dużym zeszycie ...potem jest jak znalazł .
ja na takie przymrozki do - 3 nie patrzę bo musiałabym ciąć róże w maju .....a taki przymrozek to nie mróz i różom nie groźny ani żadnym kwiatkom , ani krzewom .
co więcej drzewa liściaste to ja przycinam, nawet w styczniu jak tylko coś cieplej ....wtedy nie ma soków i spokojnie można ciąć ...
oczywiście i tu nie ma reguły bo np. katalpę tnę w połowie marca . ona wrażliwa ,podobnie perukowca ...tak więc liściaste ale nie jak leci tylko niektóre np, brzozę , wierzbę ..ale już nie mandżurską...ale klony tak , owocowe tak ....no trzeba to wszystko ogarniać pomalutku , jednak jak się robi notatki to jest to o wiele prostsze w następne lata.

Taki rozsądek ogrodowy to ja lubie. Co z tego, ze nie kwitną forsycje skoro od 1,5 miesiąca u mnie cieplo, róże powypuszczały paki, przymrozki max -3. Forsycja przymierza sie do kwitnienia od trzech tygodni ale z powodu braku wody nie moze rozwinać kwiatow. Zatem skoro temepratury są odpowiednie, prognozy nie zakładają drastycznych przymrozków, to ja już tydzien temu róże i lawendę, ktora miala pelno mlodych przrostow przycięlam.... Grunt to zdrowy rozsądek i obserwacja natury. Ile to było pytań czy nie za wczesnie, czy nei znamrzna.... Ile to razu w maju byl przymrozek -10 i co w czerwcu tniemy roże?
Dzisiaj musze ciut wyrównać bukszpany bo maja juz wsyztskie mlode pączki i zaraz wystrzela mlode liscie a w ciągu tygodnia ma być ciepluteńko

Brzozy przyciełam w cieplym styczniu, graby tne w lutym, reszte w marcu i nie ma to tamto, bo u nas szybciej wiosna sie zaczyna , chyba ze sa anomalie tak jak rok temu..... Graby wtedy cielam w marcu a róze w kwietniu....
Ogród u stóp klasztoru 09:52, 08 mar 2014

Do góry
alinak napisał(a)
KONDZIU -- masz przechlapane .....jak się zepsuje to już wiem kto zaczarował

GABRYSIU --- własnie wiem o tej rafii ( tak się to chyba nazywa ) ....jak to sitko nie zda egzaminu to wtedy na pewno to kupię ...coś trzeba sobie ulepszyć , bo ręce u mnie już kiepskie

MIRA - najlepiej jak coś robisz to spisuj doświadczenia w dużym zeszycie ...potem jest jak znalazł .
ja na takie przymrozki do - 3 nie patrzę bo musiałabym ciąć róże w maju .....a taki przymrozek to nie mróz i różom nie groźny ani żadnym kwiatkom , ani krzewom .
co więcej drzewa liściaste to ja przycinam, nawet w styczniu jak tylko coś cieplej ....wtedy nie ma soków i spokojnie można ciąć ...
oczywiście i tu nie ma reguły bo np. katalpę tnę w połowie marca . ona wrażliwa ,podobnie perukowca ...tak więc liściaste ale nie jak leci tylko niektóre np, brzozę , wierzbę ..ale już nie mandżurską...ale klony tak , owocowe tak ....no trzeba to wszystko ogarniać pomalutku , jednak jak się robi notatki to jest to o wiele prostsze w następne lata

dzisiaj dla was azalie wielkokwiatowe ...wielkie kwiaty ..bo jutro dzień kobiet ....ja już dzisiaj zmykam imprezować w babskim towarzystwie ...juro zresztą też ..jest okazja żeby świętować wszak baba jezdem

Początki w Kruklandii 09:24, 08 mar 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Juzia juz za rok brzozy bedą piękne, dadzą sobie radę w takiej odległości a po latach zrosną się im korony i będą chronić Twój ogród przed słońcem i wiatrem. Będzie pieknie.
Ana Art ma pod brzozami rozplenice i taki widok zachwyca. Ogladałaś ogród z lustrem Danusi, tam jest piękne połączenie brzoz z wrzosami, trawami i berberysami. Biel, jasna zieleń i bordo

Marzenko ja właśnie ogród z lustrem chcę skopiować....tzn tylko kawałek...hehe
Początki w Kruklandii 09:16, 08 mar 2014

Do góry
Juzia juz za rok brzozy bedą piękne, dadzą sobie radę w takiej odległości a po latach zrosną się im korony i będą chronić Twój ogród przed słońcem i wiatrem. Będzie pieknie.
Ana Art ma pod brzozami rozplenice i taki widok zachwyca. Ogladałaś ogród z lustrem Danusi, tam jest piękne połączenie brzoz z wrzosami, trawami i berberysami. Biel, jasna zieleń i bordo
Ogród Magdalenka 22:51, 07 mar 2014

Do góry
brzozy !!! ale się będzie działo .... kolejna metamorfoza .... uwielbiam takie działania czekam z niecierpliwością

dziękuję Madziu za info odnośnie maskowania donic
Początki w Kruklandii 21:57, 07 mar 2014

Do góry
beta napisał(a)
no, no ...całkiem fajnie te brzozy w tej nerce wygladają....zastanawiam sie tylko czy Ty aby nie za dużo gatunków chcesz tam im do towarzystwa dać?

Beatko, to jest płucko
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 21:26, 07 mar 2014

Do góry
ocia79 napisał(a)

Kupuję! Już znalazłam szkółkę w której mają. Teraz tylko M muszę przekonać i do roboty.

Żwirku mam już trochę u siebie, choć twierdzę, że o wiele mniej pracy niż przy trawniku.

Kabel do oświetlenia byśmy musieli od razu pociągnąć by podświetlić brzozy.

A te 3 następne gdzie planujesz posadzić???

Ociu, z boku, tak w literę "L" posadzę
Brzozy koniecznie trzeba podświetlić, ale mój tegoroczny budżet tego już nie obejmie
Początki w Kruklandii 21:00, 07 mar 2014

Do góry
beta napisał(a)
no, no ...całkiem fajnie te brzozy w tej nerce wygladają....zastanawiam sie tylko czy Ty aby nie za dużo gatunków chcesz tam im do towarzystwa dać?

No nie kcem dużo, muszę coś wybrać z tej listy
Berberysy, trawy i kosodrzewiny.
No i wrzosy i wrzośce.

Tylko nie wiem jakie trawy
Początki w Kruklandii 20:48, 07 mar 2014

Do góry
Początki w Kruklandii 18:43, 07 mar 2014

Do góry
Mathildis napisał(a)
Przyszłam wypić kawę -a ta niegotowa,
zaparz ją szybciutko, bo od myślenia boli głowa
z ławeczki oglądam patykowe brzozy
i czekam na zdjęcia, gdzie są doorenbosy
agniecha Ci radzi w jeden dołek wsadzić
a cóż ja biedna mogę Ci poradzić....
szybciutko zmykam, bo wypiłam kawę ,
niech inni się głowią mają większą wprawę..

Wprawę masz w tym rymowaniu,
ja zaś tylko w przesadzaniu
Początki w Kruklandii 18:40, 07 mar 2014

Do góry
Przyszłam wypić kawę -a ta niegotowa,
zaparz ją szybciutko, bo od myślenia boli głowa
z ławeczki oglądam patykowe brzozy
i czekam na zdjęcia, gdzie są doorenbosy
agniecha Ci radzi w jeden dołek wsadzić
a cóż ja biedna mogę Ci poradzić....
szybciutko zmykam, bo wypiłam kawę ,
niech inni się głowią mają większą wprawę..
Początki w Kruklandii 17:38, 07 mar 2014

Do góry
Wkrótce liczę na taki efekt
http://www.pinterest.com/pin/206602701625166639/

A brzozy w naturze też tak często rosną. Mam dwie takie samosiejki w ogrodzie, radzą sobie bardzo dobrze. Tu z natury:
http://www.pinterest.com/pin/294000681896525706/
http://www.pinterest.com/pin/218987600603843951/
Początki w Kruklandii 17:20, 07 mar 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Dadzą radę. U mnie są 3 w jednym dołku. Rosną szybko. Aż się zdziwiłam jakie małe posadziłam jak niedawno zdj. niechcący zobaczyłam.

Brzozy w jednym dołku????
A pokażesz zdjęcie jakieś ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies