Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » w Oborze też mogą być ogrody

w Oborze też mogą być ogrody

Gardener27 21:05, 12 kwi 2014

Dzięki tym zdjęciom mam podgląd jak siać skorzonerę Kopczyki bardzo fajne
Ja dzisiaj też cały dzień spędziłem w warzywniku Tunel na pomidory rozłożony, warzywa posiane, alejka trawiasta założona, kręgosłupa nie czuję
Bogdzia 21:41, 12 kwi 2014

Świetne zakupy a Franio fantastyczny.Podziwiam Twój warzywnik i wybór warzyw , skorzenera i szparagi . Szparagowe liscie jako dziecko do ozdoby bukietów dawałam a skorzenery nigdy nie jadłam ale przynajmniej wiem jak wyglada.Pozdrawiam serdecznie.
malgorzata_s... 21:43, 12 kwi 2014

Wow ale warzywnik Ty to jesteś pracuś, jak coś robisz to na skalę makro Buziole
inag 22:20, 12 kwi 2014

Przyznam, że nigdy nie próbowałam skorzonery niestety, a teraz narobiłaś mi ochoty... Nigdy jej jednak nie widziałam w żadnym sklepie ani na straganie. Pomimo, że obok mnóstwo ludzi uprawia ogródki warzywne to jednak królują w nich standardowe warzywa i owoce, a szkoda;-(
Alisonek 22:48, 12 kwi 2014

Przemku pierwszy raz zrobiliśmy kopczyki, bo tak siałam na równo, ale potem był problem z kopaniem, bo jak korzeń ma ponad 60 cm to jak to z ziemi wyciągnąć??? najpierw podkop i dopiero a i tak się łamały. mam nadzieję że teraz będzie lepiej

Bogdziu teraz tylko mądrze wsadzić te zakupy jeszcze 2 tygodnie i myślę że szparagi będą królować w naszym jadłospisie a do skorznery zachęcam, bo jest pyszna i co ważne nie ma włókien, co w szparagach się często zdarza

Gosiu bo nas ciągle jest dużo i wszyscy chcą jeść

Ilona skorzonera to dopiero zimą, bo to zimowy szparag a na straganach nigdy w życiu jej nie widziałam, u nas w ogrodzie domowym zawsze była i tylko tata ją robił i wiedział jak to zrobić, a teraz zaszczepiłam smaka w męża rodzinie i też jest
inag 23:37, 12 kwi 2014

Mam nadzieje, ze uda mi sie jej sprobowac bo obudzilas we mnie ciekawosc
Dobrej nocy!!!
Alisonek 00:36, 13 kwi 2014

Wieczorową porą kolejny raz zasiadłam do wymyślania mojego ogrodu, i wyszło mi coś takiego, co wy na to? ma to jakiś sens??

Argumentacja dla pomysłu jest taka szmaragdy są tłem dla hortek, które zimą mają brązowe kwiatostany, a w przypadku rh (z różowo-fioletowymi kwiatami) są zielone całe zimę, wtedy kiedy wiązy są golutkie a płaczące drzewa nawet jak nie mają liści są atrakcyjne przez swój kształt, ja zakochałam się w wiśni kiku-shidare (tylko drogie one strasznie ), oglądałam też brzozy yungi, ale nie wiem.
Czy jak będę miała w każdym kącie inny gatunek to nie za dużo tego będzie???

Z roślinek które jeszcze mam a nie zostały zaznaczone na schemacie mam:
3 białe rh
2 malutkie cisy
1 trzmielina na pniu
1 jodła koreańska
1 wierzba sachalińska
kilka berberysów
sporo fioletowych irysów jeszcze pozostało
i kilka innych roślinek pokazywanych wcześniej

I chyba jednak skusiłabym się na róże może w tym miejscu gdzie mam 5,50 wpisane? i więcej clematisów przy pergoli

Chyba czas spać, bo za dużo pomysłów do głowy przychodzi.
Dobranoc wszystkim : i jak będziecie coś mogli, to podpowiedzcie
iwonaal 09:25, 13 kwi 2014

Ala zacznę od szambisty. Nie myślałaś żeby wyprowadzić rurę na zewnątrz, my będziemy to robić w tym albo w następnym tygodniu.
Warzywnik rewelacja. Mam nadzieję, że załapię się na popróbowanie skorzonery. Pozdrawiam. Frania również
inag 11:09, 13 kwi 2014

Z tym wyprowadzeniem rury to swietny pomysl. My tez tak mamy to rozwiazane i nie ma problemu. Warto to przemyslec

A pomysly swietne i bardzo racjonalna argumentacja...
wiunia 16:24, 13 kwi 2014

Alu pozdrawiam