To jest dokładnie ten sam dylemat, który ja miałam. Kojarzysz moją brzozę w narożniku działki przed domem? Nie jest wysoka - ma jakieś 4m, ale to brzoza brodawkowata. Chciałam dosadzić jej dwa doorenbosy, ale... z tego samego powodu zrezygnowałam... Kontrast chyba by jednak raził. Posadzę więc inne drzewa
Do wizualizacji mogę dać fotkę z wątku. Opisz tylko, co i gdzie mam umieścić, żeby to było to, co Ci chodzi po głowie.
Ojacie!!!
Berberysy teraz u mnie na tapecie a u Ciebie taki piekny szpaler!! Chyba skopiuję Twoje erecta. Bedziesz je cieła w idelany żywopłocik? Ja niesty potrezbuję nizutkie a Ty wysokie więc dlaje dumam
Danica z ML i świerkami zajefajna!!! Może lrzesuń doniczki bliżej brzegu donicy bo:
- świetki urosną i będą włazić na Ml
- ML urosną i będą włazić na danica
- danica urosną .... I??
Ps nigdy .... Ale to nogdy, przenigdy nie używalam poziomicy w ogrodzie.....
Nie wyobrażam sobei aby Twój ogród nie był geometryczny
Jasne, że kojarzę . Ty masz Marta tyle miejsca, że jeśli tylko chcesz, to gdzieś na Dorenboosy znajdziesz odpowiednie. U mnie nie za bardzo mam inną lokalizację . Myślałam o 5szt w tym rogu, posadzonych jakoś regularnie w prostokącie z trawami. Zostawiam to na później, choć niedługo byłaby okazja uzbierać ich część na prezenty urodzinowe, mogłyby być wtedy od razu większe, haha .
Na obecną chwilę myślę o murku całkiem prostym na długości całej rabaty berberysowej, takie jakby passe partout. Zwykły prostokąt. Cały obraz miałby wtedy geometryczny kształt, a berberysy mogłyby na tym tle być poczochrane. Nie wiem czy dobrze myślę. Wtedy ładnie ta rabata odcinałaby się od tego, co jest za. Fotka najlepsza będzie do tego pewnie ta na wprost.
W pierwszej wersji myślałam o murku w eL, ale nie jestem pewna, czy mur nie zasłoniłby mi widoków z kącika wypoczynkowego, a ja lubię mieć jak najwięcej na oku z jednego punktu . To będzie zależeć od jego wysokości, więc muszę zrobić jakieś próby, porozciągać płachty z czegoś. Tak chyba będzie najbezpieczniej.
Ustawienie kulek w eLkę (5szt) było możliwe przed decyzją o dosadzeniu szmaragda. Zastanawiałam się nad tym, bo faktycznie uniwersalne, dobre z każdej strony, ale obawiałam się, że w stosunku do reszty donicy na tej małej powierzchni zrobi się zbyt duże skupisko Danic.
Teraz to już sama na razie nie wiem, muszę najpierw dosadzić dużą tuję .
W Erecta najbardziej podobają mi się te pionowe, proste gałązki zwężające się w stronę czubka (super to wyjaśniłam, ale pewnie wiesz o co mi chodzi), więc na obecną chwilę zakładam, że będą rosły trochę na dziko, naturalnie, korygowane w zbyt wychylających się poza normę punktach. Dla kontynuacji geometrii ta rabata będzie na tle prostego murku. Murek nawiąże do donicy i wyprostuje górny poziom przy rozczochranych berberysach.
Może się zdarzyć, że nierówna góra szpaleru będzie mnie drażnić, wtedy uruchomię nożyce .
Donica: hahaha, mus poszerzyć, bo jeszcze szałwia, rozplenice, rozchodniki, Frosted Curls w masowych ilościach czekają na swoje miejsce . Upchnę jakoś, będę kombinować. Świerki już od teraz zaczynam podcinać, chcę aby były wąskie i gęste.
Jeszcze odnośnie geometrii - już widzę, że będzie konieczność zastosowania planu naprawczego do zeszłorocznej części działań, aby to wszystko skleiło się w całość.
Świerki w donicy już lada moment będą miały nowe przyrosty
Wielkie w końcu działki jeszcze całkowicie uśpione. Liczę, że skoro jeszcze igły nie spadły od jesieni, to żyją, mają w swoim miejscu mniej słońca i pewnie dlatego taka różnica.